Gogol köpönyege aktuálisabb mint valaha - A jelentéktelen - Corn & Soda

Gogol köpönyege aktuálisabb mint valaha – A jelentéktelen

A hétvégén mutatta be a Narratíva – Füge Produkció legújabb, A jelentéktelen című előadását Pass Andrea rendezésében a Jurányi Házban. A darab Gogol A köpönyeg című novelláját dolgozza fel Garai Judit és Pass Andrea koncepciója alapján.

forrás: Jurányi Ház

Gogol immár klasszikussá vált elbeszélését, A köpönyeget talán mindenki ismeri, ha máshonnan nem, az iskolai tankönyvekből. Hála neki, mindannyian megismertük (és lesajnáltuk) az orosz kishivatalnok, a csinovnyik alakját. Azonban a csinovnyikok, a szolgalelkű, gépiesen dolgozó, megalázott, kihasznált hivatalnokok nem tűntek el a cári Oroszország bukásával, hanem napjainkban is köztünk élnek, sőt, olykor mi, magunk vagyunk. Éppen ezért olyan időszerű A jelentéktelen, mely tulajdonképpen újrameséli, aktualizálja Gogol művét.

A darab nagyrészt követi az elbeszélést, mind a helyszíneket, mind az eredeti hősöket megidézi, egész szövegrészeket emel be a novellából, azonban ki is tágítja az eredeti történetet, új hősöket von be, új cselekményszálat épít, új helyszíneket jelenít meg. Ezáltal pedig jelenidejűvé, aktuálissá válik, hatásából mégsem veszít, mert ugyanolyan görbe tükröt tart a mai bürokratikus és korrupt hivatali világnak, mint keletkezésekor.

A darab rendkívül fontos és aktuális társadalmi kérdéseket érint, mint például a hivatali rétegződés, a munkahelyi kiszolgáltatottság, korrupció, vagy a banki hitelezés rejtett buktatói, a kispolgári lét bizonytalansága, a munkahely elvesztésétől való félelem stb.

A gogoli groteszk elemek itt felerősödnek, sőt, áthajlanak az abszurdba, amit a jelmezek, kiegészítők még tovább fokoznak. A groteszk és az abszurd találkozása pedig egy egészen szürreális világot eredményez a színpadon, ami elementáris erővel hat a nézőre. (A díszlettervező Bodor Ágnes, a jelmeztervező pedig Pető Kata.)

A látványvilág mellett a színészi munka is nagyszerű, eredeti és ötletes a Pétervári Fagy (Hegymegi Máté), mint szereplő megjelenítése például. Akakij Akakijevics szerepében Friedenthal Zoltánt láthatjuk, Kárpáti Pál, Pallag Márton, Lengyel Benjámin, Tóth Zsófi és Lestyán Attila több szerepben is színpadra lép. A legkiemelkedőbbnek mégis Hajduk Károly játékát tartom, aki az Akakij nyomában járó Legyet és egyben a darab narrátorát alakítja.

Meg kell még említeni a darab zenei világát is, aminek Szabó Sipos Ágostonnak köszönhetően erős atmoszféra teremtő hatása van, és rendkívül jól illeszkedik a történet hangulatához.

Összességében a A jelentéktelen erős darab, ami képes újramesélni és aktualizálni a 19. századi szöveget olyan módon, hogy mégsem tér el igazán a gogoli világtól, megmutatja annak ma is érvényes oldalát, és kiegészíti a jelen problémáival.

Ez is tetszeni fog...