Legjobb Stephen King-adaptációk a Corn & Soda szerkesztői szerint - Corn & Soda

Legjobb Stephen King-adaptációk a Corn & Soda szerkesztői szerint

A nemrég megjelent Az (It, 2017) kapcsán úgy döntöttünk, hogy összeszedjük a legjobb Stephen King-adaptációkat. Rengeteget gondolkoztunk, mert a horror királya bizony nem egy jó könyvet írt, amiből aztán igen jó filmek – és sok közepes – kerekedtek ki. Stephen King az egyik legismertebb horroríró a világon, könyveivel a hetvenes évek közepe óta hódítja a közönséget, emellett tizenöt alkalommal nyerte meg a Bram Stoker Awardot, és még számos más neves kitüntetést kapott. Cikkünkkel azonban szeretnénk azt is bemutatni, hogy a méltán híres író mégsem csak a horror műfajában alkot maradandót. Aktuális TOP 10-es listánk palettája tehát műfajilag nagyon is színes; sok értékes filmet tartalmaz.

 

#10 Carrie (Carrie, 1976)

A tizenhat éves Carrie-nek bőven kijutott az élet nehézségeiből. Nem elég, hogy paranormális képességei terhét kell cipelnie, ráadásul az Ég még egy beteges módon túlbuzgó vallásos édesanyával is „megáldotta”. Nem csoda, hogy a lány állandó gúnyolódások tárgya az iskolában. Pedig más körülmények között élhetne normális életet is, amit egy pillanatra maga Carrie is elhisz. „A film azért első helyezett nálam, mert mesterien mutatja be egy sérülékeny tinédzserlány szemszögéből azt a folyamatot, ahogyan lassan elkezd reménykedni benne, hogy a megszokott pokolnál valami jobb is vár még rá, illetve az azt követő hidegzuhanyszerű összeomlást annak minden végzetes következményével együtt. Mivel a filmből három változat is készült, egy eredeti 1976-ban, egy tévéfilm 2002-ben és egy remake 2013-ban, kicsit pontosítok. A második film az, amiben leginkább átjön a fent említett hatás, és amit így leginkább ajánlani tudok mindenkinek.” Írja Nóri, akinek a film a kedvence lett – így a végleges listánkon is helyet kapott.

IMDb

 

#9 Tűzgyújtó (Firestarter, 1984)

Stephen Kingtől ez volt az első könyv, amit egyik szerkesztőnk, Zaphirusz először olvasott el és rögtön utána meg is nézte a belőle készült filmet. A katonai kísérletek miatt különleges képességekre szert tevő Charlie-ról (Drew Barrymore) szól a történet, akit megpróbálnak rávenni, hogy képességeit rossz célokra használja. Leginkább az ellenlábas miatt kedvelhető ez a film és a könyv egyaránt.

IMDb

 

 #8 A köd (The Mist, 2007)

Frank Darabont 2007-es novellaadaptációja King 1985-ben megjelent Csontkollekció (Skeleton Crew) című novelláskötetének egyik darabja. A történet igazi horror és sci-fi, amelyben a szupermarketben rekedt emberek igyekeznek megküzdeni a leszálló ködben lakozó lényekkel. A főszerepet Thomas Jane (Háborgó mélység, Álomcsapda) játssza, akinek nemcsak az idegen teremtményekkel, hanem az emberi természettel is meg kell küzdenie a film során. A Ködből egyébként idén sorozat is készült, amely viszont nem igazán hozta meg a várt sikert.

IMDb

#7  Sorvadj el! (Thinner, 1996)

Ez a film leginkább a színészek alakítása miatt érdekes. Robert John Burke és Joe Mantegna is nagyszerűen játszanak egy közepesen megírt könyv és forgatókönyv alapján. Átkok, gyógyszeripar, társadalomkritika, misztikum is megjelenik a könyvben – de igencsak klisés körülmények között –, mégis, a feszültség folyamatosan jelen van, és az alakítások, valamint a színészeknek a korszakhoz méltón maszkokkal, protézisekkel megoldott külső változásai is érdekesek – összességében főleg egy ’90-es évekbeli filmélményként tudnánk ajánlani.

IMDb

#6 Tortúra (Misery, 1990)

Stephen King 1987-es, azonos című regényének adaptációja igen jól vitte a vászonra azt az őrületet, amely végigvándorol magán a könyvön is. Ez főként Kathy Bates (Titanic, A szabadság útjai) Oscar-díjas alakításának az érdeme, hiszen a megszállott rajongó, Annie Wilkes figuráját tökéletesen adta át. A történetben végigkövethetjük egy író igazi szenvedéseit, miután őrült olvasója markába kerül.

IMDb

 

#5 Atlantisz gyermekei (Hearts in Atlantis, 2001)

Egy megözvegyült édesanya és fiának története, aki a felettük lakó furcsa idegennel barátságot köt, amely aztán fenekestül felforgatja amúgy is nehéz életüket. A film és a könyv is hűen kapcsolódik a hatvanas évek nehézségeihez, és a vietnami háború borzalmaihoz, amely igencsak nyomott hagyott ezen a nemzedéken. A film egyáltalán nem sorolható a horror-kategóriába, így sokan meglepődhetnek, hogy bizony ez is egy Stephen King-adaptáció. Ennek ellenére vérfagyasztóan mutatja be, mennyire kihozhatja az átlagemberből az állatot, ha valaki – még ha a legtisztább gyógyító szándékkal is – a legzsigeribb félelmeikkel és legkínzóbb lelki sebeikkel szembesíti őt.

IMDb

#4 A titkos ablak (Secret Window, 2004)

A Johnny Depp főszereplésével készült film nem hiába került fel a listánkra. A titkos ablak, titkos kert című novellából készült filmben Depp Mort Rainey írói válságban szenvedő történetírót alakít, akit megkeres a John Torturo alakította John Shooter, aki plágiummal vádolja. Izgalmas dráma, feszültséggel teli, igazi pszicho-thriller, amely megmutatja, hogy az emberi elme milyen trükkökre képes, hogyha igazi nyomás alatt áll.

movie.hu

#3 Ragyogás (The Shining, 1980)

Az egyik legismertebb és legnagyobb klasszikus, akár King-filmről, akár King-könyvről van szó. Igazi horror-darab egy kísértetjárta szállóról és egy megszállott apukáról. Jack Nicholson alakítása Jack Torrence-ként máig népszerű, főként a szállóigévé vált „Heeere’s Johnny!” felkiáltásával. Hiába, magának Stephen Kingnek nem a kedvence az adaptáció, hiszen ő maga Jack figuráját egészen másképp képzelte el. Mi ettől még imádjuk!

IMDb

#2 Halálsoron (The Green Mile, 1999)

Paul Edgecomb (Tom Hanks) börtönőr egy fegyházban, ahol az elítéltek az utolsó napjaikat élik, kivégzésükre várva. A helyszín és a helyzet láttán szinte adja magát, hogy egy hihetetlen mély gondolatvilággal és cselekményszállal megáldott sztorit kapjunk. Olvasva végigborzongatják az embert az emberi lét különböző stációi. Ki hová, miért juthat el? A film ebben az esetben azért több mint a könyv, mert olvasva is hihetetlen élmény, de Frank Darabont basáskodása alatt a színészóriások úgy jelenítik meg ezt a világot, ezeket a megtört embereket, ahogy azt olvasva talán sose gondolnánk. Ez a film sok listán győztes lehetne, ám itt most csak a második helyezést szerezte meg; lássuk is miért!

IMDb

#1  A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

Valószínűleg mindenkinek él egy sztereotipikus kép a fejében a börtönök világáról, és persze azt gondoljuk, hogy csak oda ne kelljen eljutnunk soha az életben. Ám, aki olyan extrém módon peches, mint Andy Dufresne, annak még bűntény nélkül is „megadatik”, hogy irgalmatlanul sok évet a hűvösön töltsön, de Andy folyamatosan harcol a gépezet ellen, miközben olyan karaktereket is megismerhetünk, akik a börtön nélkül már az életüket sem tudják elképzelni. A remény rabjai tehát alaposan átszínezi és kitágítja a fejünkben lévő, fent említett sztereotípiát. A szerkesztőségben ez volt az egyetlen film, amely mindegyikünk top 3-as listájába bejutott. Nem véletlenül; ez a film szinte minden listán az elsők között szerepel –  minden túlzás nélkül állíthatjuk, ez az egyik legjobb film, amit valaha készítettek!

IMDb

 

 

 

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] A félelmetesnél is félelmetesebb remake-hez kapcsolódva mi is összegyűjtöttük, melyek a kedvenc King-adaptációink, de ami ennél is fontosabb: ismét nyereményjátékot hirdetünk, melynek résztvevői között a […]