KELET északról nézve – Dollár Papa Gyermekei előadás a Trafóban - Corn & Soda

KELET északról nézve – Dollár Papa Gyermekei előadás a Trafóban

A Dollár Papa Gyermekei társulata a Trafóban újabb kendőzetlen előadással, a KELET című darabbal rántja le a leplet a látszatvalóságról.

A KELET című darabot Bíró Bence dramaturg, a darabban játszó Kiss-Végh Emőke és a játszó-rendező Ördög Tamás írták. Az előadás a Tamperei Egyetem Re-Connect/Re-Collect – Crossing the Divides through Memories of Cold War Childhoods elnevezésű projekt keretein belül valósult meg, annak összegyűjtött emlékei ihlették.

Idézetek a darab ajánlóból:

„A nemzetközi, több szakterületet felölelő kutatás posztszocialista és volt hidegháborús országok gyerekkori emlékeit vizsgálja, illetve az emlékek reprezentációin keresztül igyekszik hidat alkotni a tudományos terület, valamint a művészetek között. Célja, hogy párbeszédet létesítsen azok között, akiket a többszörös – geopolitikai, gazdasági, generációs és kulturális – határok elválasztottak egymástól, és amely határok, habár más formában, de ma is élnek.”

Rába Roland
Próbafotók: Ofner Gergely

„Az esti meseműsor feladata, hogy az ember egész napi cselekvéssorát lezárja és előkészítse a lelket az éjszakai nyugalomra. Ezért a mese költői kell legyen, és nem fordulatos. Ne legyenek benne túlontúl bonyolult cselekményszálak vagy mélyen elgondolkodtató motívumok. Legyen csalogató attrakció, ám ezzel együtt nyugodt álmot kell biztosítania, nem lehet tehát túl élénkítő hatású. És mindezek mellett a legfontosabb funkciója természetesen mégiscsak az, hogy a nézőink ízlését és szocialista nevelését a helyes irányba tereljük. Ma esti műsorunkban keletre utazunk. Ehhez jó szórakozást kívánunk! És ne feledjék: mindig jusson eszükbe a napról – a Sugár!”

Kövesi Zsombor és Urbanovits Krisztina
Próbafotók Ofner Gergely

Aki követi Ördög Tamás és csapatának a munkásságát, azt már nem lepi meg a maró irónia és a látszatvilág mögötti valóság színpadi bemutatása. Ördög Tamás bátran bánik az abszurd színházi eszközökkel és – mint már nem először a rendezései során – a színészeket nem takarja túl sok textil. Sőt…

A merész rendezői eszközök számomra nem öncélúak, mivel hűen tükrözik vissza azt, hogy a szereplők egoista módon cselekszenek és viszonyulnak embertársaikhoz. A kelet-európai és távol-keleti környezet pedig remek környezetet teremt számukra arra, hogy könnyedén el tudják rontani az életüket, miközben a boldogtalanságukért mindenki mást hibáztatnak. Azzal nem hajlandók szembesülni, hogy az elmúlt bő harminc év és a jelen nem túl rózsás valóságát ők maguk hozták össze. A történet tele van meglepetésekkel, ezért nem szeretnék „spoilerezni”.

A szerzők és Ördög Tamás az abszurd humor és drámaiság elemeit úgy vegyíti, hogy a közönség hol önfeledten, hol – a szembesülés zavarától – kínjában nevet, vagy mély csendben hallgat. A – helyzet miatt korlátozott – teltházas Trafó-közönség vastapssal és bravó felkiáltásokkal ünnepelte az Dollár Papa Gyermekei társulatának előadását.

Kövesi Zsombor, Urbanovits Krisztina és Georgita Dezső Máté
Próbafotók Ofner Gergely

Az előadáson érezhető a jól működő csapatmunka, a karaktereket megformáló színészek – Georgita Máté Dezső, Kiss-Végh Emőke, Kövesi Zsombor e.h., Ördög Tamás, Rába Roland, Stork Natasa, Terhes Sándor, Urbanovits Krisztina – összhangja és bátor játéka hatásos előadást hozott létre.

A gyakran lakásszínházban gondolkodó rendező, Ördög Tamás munkáján érezhető volt, hogy örömmel használja ki a Trafó adta nagyobb teret. A mozgások, a fizikai színházi elemek, a zene, az egyedi jelmezek, a minimalista díszlet, a jól megírt párbeszédek, a bátor színészi játék és rendezés együttesen egyedi és hatásos előadást eredményeztek.

Dollár Papa Gyermekei: KELET (Trafó)

Írta: Bíró Bence, Kiss-Végh Emőke, Ördög Tamás
Játsszák: Georgita Máté Dezső, Kiss-Végh Emőke, Kövesi Zsombor e.h., Ördög Tamás, Rába Roland, Stork Natasa, Terhes Sándor, Urbanovits Krisztina, Dramaturg: Bíró Bence, Jelmeztervező: Kiss Tibor – Je Suis Belle, Rendezőasszisztens: Molnár D. Márk, Rendező: Ördög Tamás

Az előadás alapját szolgáltató kutatás vezetői: Zsuzsa Millei és Nelli Piattoeva (Tampere University, Finnország), Iveta Silova (Arizona State University, USA).

Értékelés: 9/10

Ez is tetszeni fog...