Könyvajánló: Caldera – Lukácsi Ákos fotóalbuma a Calendula Könyvkiadótól - Corn & Soda

Könyvajánló: Caldera – Lukácsi Ákos fotóalbuma a Calendula Könyvkiadótól

Mai könyvajánlónkban Lukácsi Ákos Caldera című fotóalbumára hívjuk fel olvasóink figyelmét, aminek különleges képei a Miért éppen Izland? elnevezésű utazási albumhoz hasonlóan szintén Izlandon készültek. A lenyűgöző fotógyűjtemény Calendula Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Lukácsi Ákos: Caldera

Lukácsi Ákos: Caldera

A Caldera Lukácsi Ákos fotóművész különleges hangulatú monokróm képeinek gyűjteményes albuma, melyet Géczi János előszava vezet be. A képek a nemrég bemutatott Miért éppen Izland? című útikönyvhöz hasonlóan szintén Izlandon készültek.
Maga a caldera szó egy már nem működő vulkán kráterét jelenti, így ez az elnevezés tökéletesen kifejezi a képeken megjelenített táj holdbéli hidegségét, halottságát, de mégis sejteti a bennük mélyen rejtőző egykori erőt és pusztító tüzet.
A fotókon égbe törő hegyek, kopár sziklacsúcsok, kihűlt kráterek, s az idő és természet erői alakította természeti formák jelennek meg. Sehol egy ember, se más élőlény, csak a mozdulatlan sziklák fekete-fehér képeken.
A táj csupán formákra és mintákra lecsupaszítva.
A Lukácsi Ákos fotóművésszel korábban készült interjúnkban beszélt erről a különleges képsorozatról, s ekkor elmesélte a képek keletkezésének indíttatását is.

“Régebben gyakran hallgattam Björk-dalokat és amikor megtudtam, hogy Izlandról származik, akkor elkezdett ez a hely foglalkoztatni! Utánanéztem és a tájban jelenlévő vonások nagyon inspiráltak. Björknek pont olyan a zenéje, mint a táj. Markáns. … Ebben a gigantikus holdbéli tájban nem a monumentalitás volt számomra az igazán izgalmas, hanem a részek, részletek kiemelése az egészből. Metszetek a tájból. A kiemeléseknek és a fekete-fehér anyagnak köszönhetően lettek szénrajz-szerűek a munkák.”

Lukácsi Ákos: Caldera

Lukácsi Ákos: Caldera

A szénrajz-szerűséget Géczi János is kiemeli előszavában. “Akadnak olyan időszakok, amikor Lukácsi szénrajz-szerű fényképei szerteszét hevernek Izland szigetén, s a méretük pontosan azonos azokéval a helyszínekével, amelyeket ábrázolnak.”
Emellett Géczi János kiemeli Lukácsi Ákos művészetének egyediségét, jellegzetességét, mely teljes összhangban van az általa fotózott tájjal. “A tájban jelen lévő vonások egyikének-másikának a kiemelése, s a többi eltüntetése jellemzi a képeit. Az izlandi helyszínek megszabják, milyen módon készülhet róluk Lukácsi-kép, meghatározzák a művészi absztrakció folyamatát. Az utasítás jelen van a hegyekben, évszakokban, vízfolyásokban, kráterekben, megszilárdult bazalthasábokban.”
Lukácsi Ákos Caldera című fotóalbuma különleges gyűjtemény, különleges alkalmakra. Azoknak ajánlom, akik szeretnek elmerülni egy-egy kép letisztult, mégis aprólékos világában, és szeretik hagyni, hogy magával ragadják egyedi hangulatú univerzumukba. Csodálatos ajándék lehet a fotózás és a különleges szépség szerelmeseinek.

 

 

Ez is tetszeni fog...