Könyvajánló: Tibi atya és a Humbákföldi legenda - Corn & Soda

Könyvajánló: Tibi atya és a Humbákföldi legenda

A héten jelent meg Tibi atya legújabb könyve, a Humbákföldi legenda címmel, melynek borítóját a világhírű tetoválóművész, Borbás Péter tervezte. A fantasy és kalandregényeket idéző könyv főszereplője maga az olvasó, aki a fejezetek végén található instrukciók alapján haladhat végig a történeten, hogy megszerezze a hőn áhított ereklyét: Tibi atya soha ki nem fogyó Fröccsöspoharát.

Humbákföldi legenda

A fiktív karakter mögött tevékenykedő szerzők az internetes világon belüli misztikus és rémisztő jelenségből csemegéztek a könyv írása során, nevezetesen a Tibi atya facebook oldal posztjai alatt található, minden értelmet és helyesírási szabályt felrúgó kommentszekcióból. Bevallásuk szerint szándékuk nem egyéb, mint végigvezetni az olvasókat ezeken a „társadalmi beidegződéseken”, kimozdítani őket komfortzónájukból. Valamint azt is hozzátették, hogy napjaink fiatal generációit – továbbá a botrányos PISA eredeményeket – figyelve szükségesnek tartják, hogy minél többen és minél többet, illetve értve olvassanak a gyerekek. Ennek aktualitásával aligha vitatkozhatunk, mivel úgy tűnik, a jelenlegi oktatási rendszer javarészt funkcionális analfabétákat képez. A sajtótájékoztató végén a szerzők értékes – bizonyos trash-szubkultúrákban felbecsülhetetlen értékű – ajándéktárgyakat is kisorsoltak a sajtósok között, akik helyesen tudtak dönteni egy, a könyvből idézett dilemma kapcsán. Így például, hogy mi a teendő, ha a kalauz nem létező jegyünket kéri. A válasz elárulása nélkül, de megsúgom: opció a válasz nélküli lefejelés. Az ajándékok között szerepelt egy Oravecz Nóra könyv, Fásy Ádám lemez, Pataki Attila önéletrajz illetve egy Bíró Ica aerobik cd.

A könyv oldalait lapozgatva néhány alapvető dologról tudok beszámolni. Legfőképp a mérhetetlen trágárságról, alpáriságról, polgárpukkasztó gusztustalanságról. Bár aki ismeri és szereti a Tibi atya-féle ironikus humort, az tudja miről beszélek, mivel ez tudatos eleme a történeteknek. Szorosan az ízléstelenség határai közt mozogva, társadalmi devianciákat, közhelyeket eszközként hívva feszegetik a korlátokat, s varázsolnak minket egy minden jó ízlést és szépséget nélkülöző világba, amely talán nem is áll annyira távol a szörnyű valóságtól. A szerzők jellemzését használva a Humbákföldi legenda voltaképp egy Rejtő-regény a méltán népszerű Mónika show főszereplőivel. Ez a leírás tökéletesen szimbolizálja az egész könyv tartalmát. A könyvből az a korábbi meggyőződésem is igazolódni látszik, hogy az oldal működtetői, a könyv szerzői mögött hatalmas tudás és intelligencia áll, s hogy jó humoruk tulajdonképp ebből eredeztethető. (Ellentétben mondjuk egy más jellegű, szintén szórakoztatónak szánt, könyveket szintén publikáló, széles körben kedvelt oldallal, amelynek posztjaiban már jóval kevesebb, az ész hatalmát idéző elem lelhető fel.) Az a gyomorforgató kultúrterror, amit papírra véstek, valóban görbe tükör, valóban felhívó jellegű és nem elhanyagolható szempont, hogy szórakoztató is annak, aki nem túlzottan érzékeny ezekre. Az emberiség sötét oldalát megidéző jeleneteket inkább éreztem én ténylegesen görbe tükörnek, mintsem öncélú lehetőség-meglovagolásának, mert azért lássuk be, az emberi gyengeség és hülyeség parodizálása nem túl nagy kihívás önmagában.

A könyv tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott, ám a szerzők kifejezték véleményüket, miszerint több mint valószínű, hogy kézbe fogják venni fiatalkorúak is, s tetszeni fog nekik. Ebben feltehetően igazuk van, mindenki, aki nevetni tud Tibi atya poénjain, imádni fogja ezt a könyvet, s végig is fogja játszani. Jómagam is szükségesnek érzem, hogy a fiatalok olvassanak. Sőt, bármit is olvassanak – még akkor is, ha a Humbákföldi legenda aligha fogja elősegíteni a jövő generációinak interpretációs készségeit –, legalább könyv lesz a kezükben, s ez kezdőlépésnek nem rossz, még ha a rögös út végéhez nem is érünk vele közelebb. A könyv ilyen értelemben vett társadalmi hasznosságát kevésbé ítélem jelentősnek tehát, de szórakoztató jellegének értékéből mindez mit sem von le. Az oldal kedvelői számára tökéletes karácsonyi ajándék, amely garantáltan megdolgoztatja a rekeszizmokat.

Megrendelhető a Humbák Művek Webshopban.
A könyvért köszönet a Humbák Művek csapatának!

Ez is tetszeni fog...