Kötelező filmek – Ez történt egy éjszaka (It Happened One Night, 1934)

Kötelező filmek – Ez történt egy éjszaka (It Happened One Night, 1934)

Forrás: imdb.com

Valamelyik nap, mikor nem jött álom a szememre, úgy döntöttem: megnézek egy jó kis amerikai romantikus vígjátékot, és a régi-régi DVD-gyűjteményemben ráleltem az Ez történt egy éjszakára (It Happened One Night, 1934). Úgy emlékszem, ezt a filmet még az otthoni videótékás adta nekem, mikor – szomorkodva – bezárta a boltot, és azt mondta, ha amerikai romantikus vígjáték, akkor neki ez… Nos, azt hiszem, hasonlóan vélekedem én is, és remélem, ti meg ráleltek valamilyen online filmnézős oldalon, mert tényleg érdemes megnézni. Ha pedig megnézitek, ti is nagyon fogjátok szeretni; ígérem!

De ha már itt tartunk: az Ez történt egy éjszaka nem egyszerűen amerikai romantikus vígjáték. Ez a film egy screwball comedy, ami annyit tesz, hogy „dilis, eszement komédia”. Ez a kifejezés egy elsősorban jellemkomikumon alapuló, helyenként abszurd hangvételű amerikai vígjátéktípust jelöl, „melyben a konfliktusok a szereplők között fennálló, kibékíthetetlennek tűnő nézetkülönbségekből fakadnak”. A screwball comedy-k történeteinek hősei általában egy férfi és egy nő, akik igencsak eltérő nézeteket vallanak, eltérő elvek szerint élnek, és ha ez önmagában még nem lenne elég, még a vagyoni helyzetük és a neveltetésük is nagyon különböző. A film végére persze, a férfi és a nő, akik egymás szöges ellentétei, reménytelenül egymásba szeretnek…

Forrás: imdb.com

Irónia és őszinteség

Na, igen, ismerjük ezeket a történeteket. De most ismerjük meg kicsit jobban magát a műfajt! A screwball comedy a ’30-as években alakult ki, és a romantikus vígjátékokkal ellentétben csak ritkán szentimentális hangvételű. Az ilyen műfajú filmekben elhangzó dialógusok sokszor ironikusak, az emberi kapcsolatok őszinteségét illetően pedig ezen alkotások helyenként a film noirok riasztó pesszimizmusát vetítik előre. „A divathullámot elindító Ez történt egy éjszaka, valamint az első vérbeli screwballnak tartott Huszadik század (Twentieth Century) 1934-ben készült, utóbbi főszerepében Carole Lombarddal, a Screwball Ladyvel, akinek gúnynevéből ered a műfaji megnevezés.” Carole Lombard a harmincas évek egyik legjobban fizetett színésznője volt, akit bár gúnynévvel is illettek, Oscar-jelölést és rengeteg elismerést is kapott. Ő volt a komédia királynője (Queen of Screwball Comedy), akiről John Barrymore, aki a Huszadik században a partnere volt, így írt: „a legkiválóbb színésznőnek, akivel valaha együtt dolgozhattam”.

Valóban ő volt a műfaj egyik legragyogóbb alakja, de ne feledkezzünk meg azokról a rendezőkről sem, akik a screwball comedy legjelentősebb alkotói voltak. Howard Hawks Párducbébi (Bringing Up Baby, 1938), Frank Capra Az utca embere (Meet John Doe, 1941), Preston Sturges Sullivan utazásai (Sullivan’s Travels, 1942) és Leo McCarey Kár volt hazudni (The Awful Truth, 1937) című filmjei feledhetetlen művek, és bár a műfaj fénykora az utolsó Marilyn Monroe-filmekkel véget ért, az alapmodell máig nagyon népszerű. Gondoljunk csak a divatos esküvős vígjátékokra, amilyen az Oltári nő (Runaway Bride, 1999), a Két hét múlva örökké (Two Weeks Notice, 2002) vagy a Nász-ajánlat (The Proposal, 2009)!

Forrás: imdb.com

„A világ legrosszabb filmje”

A műfaj tehát köszöni: él, és virul. A legkiválóbb darabja azonban (szerintem) még mindig az, amely elindította ezt a máig fodrozódó hullámot. Ez pedig Frank Capra Ez történt egy éjszaka című – öt Oscar-díjas – filmje, amelynek története már olvasva is izgalmas! S amelynek történetét valóban el lehet olvasni: a film alapjául Samuel Hopkins Adams Night Bus című novellája szolgált. A cselekmény főhőse a nemesi családból származó Ellie, aki apja tiltása ellenére hozzámegy egy nagyvilági fickóhoz – pedig nyilvánvaló, hogy a férfi csak a család rangjára és pénzére ácsingózik. Az esküvőt titokban tartják, ám mikor az apa rájön, mi történt, egy jachtra száműzi a lányát, hogy mentse, ami még menthető. Ellie-t azonban nem kell félteni: megszökik, hogy megkeresse a férjét. Szakadt, vizes ruhában száll fel az első New York-ba tartó buszra, ahol találkozik egy jóképű újságíróval – na, nem a nagy Ő-vel; a férfit nemrég alkoholizmusa miatt rúgták ki a munkahelyéről… Ellie és a férfi kezdetben rendkívül ellenszenvesek egymásnak, de ez csak addig tart, míg az újságíró rá nem döbben, kivel is van dolga. És ekkor Ellie különös egyezséget ajánl: ha a férfi segít neki eljutni New Yorkba, írhat róla egy exkluzív pletykát. De persze, ennél sokkal többet kap…

Jó, tudom, némiképp lelőttem a poént, de akkor gyorsan kiemelem: a screwball comedy-k legtöbbször happy enddel zárulnak. Az oda vezető út viszont kellőképpen izgalmas és szórakoztató, sőt tanulságos ahhoz, hogy akkor is érdemes legyen végig nézni őket, ha már az ötödik percben tudjuk, mi lesz a történet vége. És ez különösen igaz az Ez történt egy éjszakára, amely szerintem minden elemében fantasztikus. Ez a dőlttel kiemelt szerintem azért volt fontos, mert szeretnék elmesélni nektek egy érdekességet.

Forrás: imdb.com

A film főszerepét alakító színészek elégedetlenek voltak a forgatókönyvvel, ezért elég feszült hangulatban vágtak bele a forgatásba, s az Ellie-t megformáló Claudette Colbert véleménye a munka befejezése után sem változott. Egy barátjának úgy fogalmazott: ez a világ legrosszabb filmje, véleménye pedig megingathatatlan volt, még akkor is, mikor az Amerikai Filmakadémia 5 kategóriában is Oscarra jelölte a művet. Szóval a színésznő az Oscar-gála helyett inkább vonatkirándulásra ment, de mikor a stúdiója megtudta, hogy ő kapja a legjobb női alakításért járó díjat, kiküldtek érte valakit a pályaudvarra, hogy „rángassa le” a vonatról. Így esett, hogy „a világ legrosszabb filmjének” főszereplője egy kétrészes utazókosztümben vette át az aranyszobrot. Remélem, utána már azt gondolta, amit én: hogy ez a film nem a világ legrosszabbja, hanem egész egyszerűen minden elemében fantasztikus.  

Miért kötelező megnézni? Mert szórakoztató és elgondolkodtató film, amely öt kategóriában – legjobb film, legjobb rendező, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb női alakítás, legjobb férfi alakítás – is elhozta az Oscart, megérdemelten. Ezt a bravúrt 1975-ben a Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975) ismételte meg, amely hat Oscar-díjat hozott el. Ez talán igazolja, hogy tényleg nem túlzok, mikor azt mondom: az Ez történt egy éjszaka minden elemében fantasztikus.

Forrás: Film- és médiafogalmak kisszótára/wikipedia.org

Ez is tetszeni fog...