Macskássy Gyula - könyvjánló - Corn & Soda

Macskássy Gyula – könyvajánló

A magyar rajzfilmgyártás legendás alakja Macskássy Gyula tervezőgrafikus, animációsfilm-rendező, akinek köszönhetően a világ is felfedezte a magyar animációt. Bár pályára lépése előtt is készültek már hazánkban rajzfilmek, annak világhírűvé válása egyértelműen az ő érdeme. Idén a Magyar Nemzeti Digitális Archívum jóvoltából jelent meg a munkásságát és életét bemutató kötet, mely 275 oldalon keresztül gazdag képanyaggal veszi sorra Macskássy emblematikus műveit.

Macskássy Gyula - könyvajánló

Macskássy Gyula 1912-1971-ig élt és alkotott, a ’30-as években alapította meg a Coloriton-t, mely az első stúdió volt Európában, ami színes reklámfilmeket gyártott. Mellette dolgozott Halász János, vagyis a később angliába emigrált John Halas, Kassowitz Félix, Ilosvay Gusztáv és Szénásy György is, feladataikat és munkásságukat szintén taglalja a kiadvány.

A könyv négy nagy fejezetből áll, ezek a rajzfilmkészítés egyes fázisai után lettek elnevezve (Kulcsrajzok, Fázisrajzok, Kifestés, Hátterek).  Az előszóban többek között Jankovics Marcell emlékezései is olvashatók Macskássy Gyuláról, valamint lánya, a szintén animációsfilm-rendezőként dolgozó, 2008-ban elhunyt Macskássy Kati is elmeséli, mit jelent számára édesapja munkássága. A könyv megjelenéséhez hosszú és rögös út vezetett, hiszen a régi, meglehetősen rossz állapotban lévő filmek digitalizálása és felújítása sok időt vett igénybe. A kötetben körülbelül 1500 színes kép szerepel, többek között plakátok, forgatókönyvek és beszkenelt filmcsíkok, valamint egy DVD melléklet is tartozik hozzá, melyen a Moldován Márton által retusált 34 Macskássy-animációs filmek egyfajta mozgó illusztrációját képzik az egyébként is gazdagon illusztrált könyvnek.

A kötet részletesen taglalja Macskássy életművét, a művek filmtörténeti közegét és társművészeti hátterét, mint szakirodalom, mindenképpen megbecsülendő, hiszen a magyar animációs filmtörténeti könyvek listája igencsak rövid. Másrészt pedig a nem szakmabelieknek is számos érdekességgel szolgál a kiadvány,  a gazdag képanyag és az olvasmányos, információdú szöveg tökéletesen összefoglalja a magyar animációs filmgyártás egyik legkiemelkedőbb alakjának munkásságát.

Ez is tetszeni fog...