Miért annyira vonzó Szerb Antal Utas és holdvilágának díszkiadása? - Corn & Soda

Miért annyira vonzó Szerb Antal Utas és holdvilágának díszkiadása?

A Libri 2019-ben új sorozatot indítottak: olyan magyar írók műveire koncentrálnak, akik ugyan már nincsenek velünk, szavaik azonban ma is ugyanolyan frissen hatnak, mint megjelenésük pillanatában. Tavaly karácsonykor Ady Endre és Szabó Magda műveivel kedveskedtek az olvasóknak, idén nyáron pedig Szerb Antal Utas és holdvilág című örök klasszikusát szerezhettük be exkluzív, gyönyörű kiadásban.

forrás: Libri Kiadó

A nyári promóció során a klasszikus regény díszkiadása 599 forintért lehetett az olvasóké 7000 forint feletti vásárlás esetén. A kötetet a Scolar Kiadóval együttműködve állította össze a Libri, a borítót és az illusztrációkat Nagy Norbert készítette.

A kötet színvilága, álomszerű illusztrációi valóban nagyszerűen illeszkednek a regény történetéhez, víziószerű világához, dekadens hangulatához. Nagy Norbertnek sikerült megtalálnia azt a félig álombéli, félig valóságos tájat, amelyben a regény szereplői keresik önmagukat, életük célját és értelmét. A borítón és egyes illusztrációkon a gyönyörű, pipacsmezős, szinte mesebeli toszkán táj jelenik meg, más képeken pedig a regény egy-egy jelentős, sokszor borongós, máskor baljóslatú pillanata elevenedik meg.

Nagy Norbert illusztrációja
forrás: Libri Kiadó

Mind a borító, mind az illusztrációk méltók Szerb Antal regényéhez, melyet 1937-es megjelenése óta több nyelvre lefordítottak, készült belőle színpadi és filmes feldolgozás, rádiójáték, az olvasók újabb és újabb generációja fedezi fel magának, sikere évtizedek óta töretlen.

Mi ennek a sikernek a titka? Talán az, hogy a regény olyan kérdésekre próbál válaszolni, amiket bizonyos életszakaszokban mindannyian felteszünk, félelmeket mutat be, elbukott vágyakat, melyeket mindannyian átélünk. Az örök embert mutatja, aki kergeti az ifjúkori vágyakat, aki küzd az átlagosság, a szürkeség ellen, aki vissza akarja szerezni a mesés és varázslatos ifjúkort, de újra és újra könyörtelen valóság győzedelmeskedik. (A regényről korábban átfogó kritikát írtunk, ami itt olvasható.)

Ehhez a küzdelemhez, az ifjúkor iránti örök nosztalgiához pedig Nagy Norbert illusztrációi és a Libri díszkiadása tökéletesen illeszkedik, és végre méltó megjelenést ad Szerb Antal nagyszerű és utánozhatatlan klasszikusának.

A díszkiadásról és az akcióról bővebb információk: itt.

Ez is tetszeni fog...