Mit csinált Jézus 30 évig? – „Akit Biffnek hívtak” a Spirit Színházban - Corn & Soda

Mit csinált Jézus 30 évig? – „Akit Biffnek hívtak” a Spirit Színházban

Gaál Dániel és Nagy Márk
Forrás: Spirit Színház FB oldala

A Spirit Színház Christopher Moore ironikus-filozofikus művét feldolgozva fikciót mutat be arról, hogy milyen utat járhatott be Jézus 30 éven keresztül egy Biff nevű halandóval az oldalán.

Régóta foglalkoztatja a vallástörténészeket az, hogy mit csinálhatott, merre járt, holt tanult, mit élt meg Jézus 33 éves koráig, addig a pontig, amíg felvállalta a tanító, és a Megváltó szerepét. Christopher Moor felhasználva a Biblia útmutatását, időutazásra visz minket. Egy botcsinálta angyal, Raziel feltámasztja Biffet, aki a történet szerint Jézus-Józsua legjobb barátja volt, és leíratja, elmesélteti vele annak a bizonyos 30 évnek a történetét. Ami kimaradt a Bibliából, azt írja meg Biff az Evangéliumában.

Gaál Dániel és Nagy Márk és Hunyadi Máté
Forrás: Spirit Színház FB oldala

A darabot – ha film lenne -, akkor a roadmovie műfajába sorolnánk be. Józsua és Biff járják a világot, miközben Józsua kezd rájönni képességeire, tudására és egyre közelebb kerül ahhoz, hogy rádöbbenjen, ő maga a Messiás. Biff pedig elköveti az összes főbűnt, annak érdekében, hogy isten gyermeke megismerje, hogy mik azok egyáltalán.

A történet, a szövegek, a párbeszédek – tele iróniával – görbetükröt mutatnak az emberi álszentségnek és a fanatikus vallásos gondolkodásnak, miközben megjeleníti azt a krisztusi tisztaságot is, ami egyelőre még megvalósíthatatlan idea az emberiség számára. Az Isten gyermekének kezdeti naivitása találkozik a földi „valósággal”, amellyel az utazásuk során Biff ösztönös és gyarló viselkedése szembesíti, és ami Józsuát arra sarkallja, hogy igyekezzen megváltoztatni, megváltani az emberiséget.

Gaál Dániel és Dér Mária és Nagy Márk
Forrás: Spirit Színház FB oldala

A darab szövegvilága tömény, Gaál Dániel rendezése nem hagy egy másodpercnyi üresjáratot sem. A humor, az irónia folyamatosan jelen van az előadásban úgy, hogy mégsem érezzük azt, hogy tiszteletlenül bánna a Megváltó történetével. Tanulságos és elgondolkodtató mondatok hangzanak el a darabban, több esetben esszenciális és hatásos megfogalmazásban. Az előadás ritmusa jó, és külön érdekessége, hogy a színészek a kortárstánc és a fizikai színházi elemeit, gesztusait használva hoznak létre egyedi előadásmódot. A testhelyzetek, a mozdulatok, a színészek fizikai kontaktusai emelik a jelentek hatásfokát. Gaál Dániel rendező-koreográfus a zenés betéteket, a különböző előadóművészeti ágakat jó ízléssel vegyíti, nem érezhetjük azt, hogy öncélúan használná azokat.

Herczegh Péter Raziel angyal szerepében korunk – junk food és szappanopera fogyasztóvá degradálódott – emberét éles iróniával mintázza meg.

Herczegh Péter
Forrás: Spirit Színház FB oldala

Dér Mária és Hunyadi Máté hét-hét szerepet eljátszva bújnak jelentről jelenetre más-más karakter bőrébe, ami önmagában is nagy teljesítmény, megtoldva színészi munkájukat a fizikai színházas elemekkel.

A rendező, Gaál Dániel Biff címszerepét magára vállalva, rengeteget dolgozva, szinte az egész előadás alatt a színpadon tartózkodva, a legtermészetesebb módon mutatja be a „gyarló” embert, aki képtelen ellenállni a világi dolgok kísértésnek. Legyen az lopás, csalás, gyilkolás vagy éppen paráználkodás.

Nagy Márk végigvezet minket azon a jellemfejlődésen, ahogy Józsua fokozatosan megismeri saját emberfeletti erejét, képességét és rájön, hogy mi a missziója, feladata, és végül a kereszthalált hal. Hiteles színészi játéka segítségével jelenetről jelentre éljük át azt a lelki és szellemi utat, amit a darab szerzője szerint Józsua-Jézus bejárhatott.

Nagy Márk
Forrás: Spirit Színház FB oldala

Az Emlékek egy kihúzott életből alcímet viselő előadás bátor vállalkozása a Spirit Színháznak, mely egyszerre gondolkodtat el és szórakoztat, amelyből kiderül, hogy a szerző, Christopher Moore szerint Józsua-Jézus földi tevékenysége óta az alapvető erkölcsi dolgokban az emberiség semmivel sem lett jobb.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Mit csinált Jézus 30 évig? – „Akit Biffnek hívtak” a Spirit Színházban […]