Musicalírás 10 nap alatt – GUTENBERG! A MUSICAL! a Karinthy Színházban - Corn & Soda

Musicalírás 10 nap alatt – GUTENBERG! A MUSICAL! a Karinthy Színházban

A Karinthy Színházban új darabot láthatunk Gutenberg! A Musical! címmel Homonnay Zsolt és Peller Károly előadásában.

A Gutenberg! A Musical! szövegét, zenéjét Scott Brown és Anthony King írták, mely ugyan elérhető angolul az interneten is, de látva a Homonnay Zsolt rendezte előadást, azt javaslom, hogy nézzék meg mindenképpen a Peller Károllyal közösen létrehozott darabot.

Az angol nyelvű eredetit Galambos Attila és Peller Károly fordították le, a játékteret a két főszereplő tervezte, és Homonnay Zsolt társrendezője Peller Károly volt.

A Karinthy Színház ajánlója:

„Bud és Doug írtak a könyvnyomtatás feltalálójáról egy musicalt. A minimális tehetségű, de csillogó szemű szerzők Gutenberg utáni alapos kutatása (azaz egy gyors Google-keresés) rámutat arra, hogy kevés az életével kapcsolatos információ, ezért egy „történelmi fikció”-t írnak, azaz ők találják ki az egészet. Színészeik sincsenek, ezért maguk játsszák el az összes szerepet. Ez a lehetetlen történet, valamint Homonnay Zsolt és Peller Károly neve garancia arra, hogy a nézők rekeszizomgörccsel hagyják el a nézőteret az előadás végén.”

Peller Károly és Homonnay Zsolt
Forrás: Karinthy Színhát FB oldala

Az egész előadásból az sugárzik, hogy Homonnay Zsolt és Peller Károly jókedvűkben és nagy lelkesedéssel vitték színpadra a Gutenberget. A két énekes színész a nagyszínpadokon már nagy sikereket ért el, és most a Karinthy Színházban azt is bizonyítják, hogy a közönséget a kisebb térben is tökéletesen meg tudják szólítani. Homonnay Zsolt és Peller Károly vérbő komédiázása az bizonyítja, hogy ezek az energiák ott szunnyadtak bennük és most nagy erővel robbannak ki. Az előadásnak az is a pikantériája, hogy a Gutenberg! a musical kliséknek ad egy fricskát, és annak a műfajnak a paródiája, melynek keretében a két énekes színész estéről estére felmegy a nagyszínpadra. A Gutenberg! A musical! előadás hangvétele szatirikus, miközben olyan jól megírt és slágergyanús dalok hangzanak el a színpadon, amelyeket Homonnay Zsolt és Peller Károly a tőlük megszokott profizmussal énekelnek el. A két színész folyamatosan változtatja a karaktereket, mely nem egyszerű feladat. Számtalan szerepet játszanak el, a patkánytól a fiatal lányon keresztül a szerzetesig. Jó volt látni a két színész felszabadult, örömteli játékát, mellyel nem hagynak üresjáratot és szinte végig nevetésre késztetik a közönséget. A Gutenbergben jó arányban keveredik a régi idők vásári komédiázása, a commedia dell’arte, a szarkasztikus humor és a paródia. Az előadáshoz az élő zenét Nyitrai László biztosítja, akiknek szöveges szerep is jut, mint Charles.

Nyitrai László, Homonnay Zsolt és Peller Károly
Forrás: Karinthy Színhát FB oldala

A Gutenberg! A musical! című előadás azt is megmutatja, hogy szinte bármilyen témából „gyárható” musical. A „Hogyan írjunk 10 nap alatt musicalt” című – remélhetőleg valóságban nem létező – kézikönyv alapján dolgozó botcsinálta alkotók Gutenberg életét olyan fikciókkal töltik fel a darab szerint, amelyek a musical kliséknek megfelelnek.

Homonnay Zsolt és Peller Károly
Forrás: Karinthy Színhát FB oldala

A bemutató előtti előadást olyan összetételű közönség előtt volt módom megtekinteni, mely soraiban nagyon vegyes korosztály képviseltette magát. Az érezhető volt, hogy az idősebb nézők egy része nem tudott mit kezdeni a két színész azon arcával, mellyel még esetleg nem találkozott. A fiatalabbak viszont harsányan nevettek az egész előadás alatt, gyorsan ráhangolódtak az előadás stílusára és érezhető módon nagyon jól szórakoztak. Ezt nem azért írom le, hogy bárkit is elriasszak a Gutenberg! A Musical! megtekintésétől, sőt. Minden korosztálynak ajánlom az előadást, mindenkinek, aki szereti a bátor humort és szívesen megnézi Peller Károlyt és Homonnay Zsoltot egy tőlük nem megszokott stílusban, közegben.

Homonnay Zsolt, Nyitrai László és Peller Károly

Karinthy Színház: Scott Brown és Anthony King: GUTENBERG! A MUSICAL!

Fordította: Galambos Attila és Peller Károly

Doug Simon: Peller Károly, Bud Davenport: Homonnay Zsolt, Charles a zongorista: Nyitrai László

Producer: Vecsei László

Jelmez: Böhm Katalin, játéktér: Homonnay Zsolt és Peller Károly, rendezőasszisztens: Nagy Bea, társrendező: Peller Károly

Rendező: Homonnay Zsolt

Értékelés: 9/10

Ez is tetszeni fog...