Náray Tamás: Zarah-trilógia – könyvajánló – Corn&Soda

Náray Tamás: Zarah-trilógia – könyvajánló

Bár Náray Tamás elsősorban divattervezőként vált ismertté, azonban 2014 óta több regénye és receptes könyve is napvilágot látott. A Zarah– trilógia darabjai Zarah, Zarah öröksége és Zarah álma 2017 és 2019 között jelentek meg. Az első könyv a huszadik század világát mutatja be a második világháború előtti évektől a Winter család szemszögéből, de a további két kötet is újra meg újra visszanyúl ehhez a korszakhoz. Vajon Náray Tamás hogyan közelít a történelemnek ehhez a viszontagságos évszázadához, amely egyre több kortárs író számára jelent ihletet? Képes olyan nézőpontot megragadni, ami igazán eredeti?

Forrás: libri.hu

A Winter család élete első pillantásra igazán irigylésre méltónak tűnik. Abrahamnek és Adele-nek minden megadatott; harmonikus, boldog házasság, szép ház, vagyon és négy gyönyörű gyermek. Ám a második világháború egyetlen pillanat alatt rombolja le ezt az idilli életet. Náray a legkevésbé sem bánik kesztyűs kézzel a szereplőivel. Kendőzetlenül mutatja meg a Winter családot a származásuk miatt érő megaláztatásokat, és csupán a legkisebb lány, Zarah, és felnőtt nővére, Edel számára ír egyértelmű menekülési útvonalat a szorult helyzetből.

A két lány útja Olaszországba vezet, ahol a rengeteg rettegés után végre sikerül új néven új életet kezdeniük. A Zarah nevű kislányból elbűvölő, tüzes fiatal hölgy, majd rendkívüli erejű nő válik az őt ért megpróbáltatások hatására. Náray egy percig sem akarja elhitetni velünk, hogy Zarah tökéletes. Éppen ellenkezőleg, nagyon is életszagúan ragadja meg ennek a határozott, karakán karakternek az árnyoldalait is, mint a túlzott keménység és szigor a szerettei iránt. Ez a fajta hozzáállás ráadásul újabb súlyos, helyrehozhatatlannak tűnő tragédiákat eredményez a Winter családban.

Nagyjából az első könyv közepéig egyértelműnek tűnik, hogy egy váratlan fordulatokban gazdag, szenvedélyes szerelmi történetekkel fűszerezett családtörténetet kapunk, amely ugyan sokkal inkább reflektál a szereplői magánéletére, mint az adott történelmi korra, mégis rendkívül lebilincselő. Ezután olyan hirtelen kapcsolódik be a krimire hajazó stílus, hogy zavartan lapozunk vissza és tekintgetünk a borítóra, hátha a reggeli kómás állapotban még az első kávénk előtt véletlenül egy másik könyv akadt a kezünkbe. Ám hamar rájövünk, hogy ilyesmiről szó sincs. Náray egyszerűen csak két különböző arcát mutatja meg egyazon regényen belül.

A Zarah örökségére és a Zarah álmára ugyanúgy jellemző ez a sokszínűség, mint az első kötetre, sőt egyre árnyaltabbá válik. Nagy hangsúlyt kap a különféle országokban való vándorlás, és az eltérő kultúrák rendkívül pontos és érzékletes lefestése. Náray trilógiáját olvasva nem csupán Németországot és Olaszországot, de Izraelt, Angliát, Amerikát, Ausztriát, sőt Perut, Japánt és Gibraltárt is bejárhatjuk képzeletben. Emellett megjelenik a titkosszolgálat és a katonaság szerveinek és munkamódszereinek bemutatása, kulcsszerepet kap a művészettörténet, a kortárs festészet, sőt a trilógia harmadik részét egy kis misztikum is fűszerezi az akkor már nyolcvanas éveiben járó Zarah álmainak kapcsán. Ez a sokféle réteg már nem különül el olyan élesen, mint az első kötetben, sőt egyre inkább áthatja és színesíti egymást. Mindemellett Náray nem fogy ki a váratlan fordulatokból, és képes újra meg újra meglepni az olvasót.

Forrás: libri.hu

Külön érdekességet jelentett számomra, amikor Náray óriási divatszakértelemmel írja le hősnői alkalmi ruháját, amelyeket a bálokon vagy egyéb fontosabb eseményekkor viselnek. Eredeti foglalkozása mellett Náray azt sem tagadhatná le, hogy külföldön tanulta a szakmát. Magyarországgal kapcsolatos kritikus véleménye a modern és haladó szellemű Nyugat-Európával összehasonlítva újra és újra rendkívül markánsan megmutatkozik egy-egy párbeszédbe vagy leírásba beágyazva.

Forrás: libri.hu

Összességében tehát Náraynak sikerült egy igen sokrétű trilógiát megalkotnia, amely határozottan képes volt egyediséget vinni a második világháborúval kapcsolatos irodalomba. Bátran ajánlom a Zarah-trilógiát a romantikus regények szerelmeseinek, de a krimi és az akció kedvelőinek is.

Ez is tetszeni fog...