Nézd, ki van itt – Provokatív szatíra a mozikban - Corn & Soda

Nézd, ki van itt – Provokatív szatíra a mozikban

url

A magyar mozikban is bemutatják a Nézd, ki van itt (Er ist wieder da, 2016) című filmet, amely Timur Vermes azonos című, világsikerű könyve alapján készült. A társadalomnak görbe tükröt tartó szatírában Adolf Hitler a 21. században találja magát, ahol hamar megtalálja a helyét és új karrierbe kezd a televízióban.

Vajon hogyan reagál a társadalom, a média és a német „utca embere” a menekültválság, az idegengyűlölet és a szélsőséges gondolatok térnyerése idején arra az abszurd szituációra, hogy Adolf Hitler újra köztünk jár, sőt médiahírességgé válik? Ilyen kérdéseket feszeget David Wnendt provokatív filmszatírája, amely a magyar származású Timur Vermes nagy vihart kavart, világszerte 41 országban – köztük hazánkban is – kiadott és több milliós példányszámban elkelt Nézd, ki van itt (Er ist wieder da, 2016) című bestsellere alapján készült.

Nézd ki van itt

A társadalomnak görbe tükröt tartó történetben Hitler Berlin közepén felébredve a 21. században találja magát és elámul, mi lett imádott Németországából. Béke, demokrácia, mindenütt külföldiek, az Oktoberfestből erkölcsi fertő lett, ráadásul a kancellár egy nő! A diktátor gyorsan magára vonja a média figyelmét és a tőle elvárható fanatikus hittel új karrierbe kezd – a televízióban. Rövid idő alatt ráérez a korszellemre egy gátlástalan világban, megismerkedik az internettel, elkezdi járni a városokat, és hamar megtalálja a közös hangot az emberekkel. Nő a nézettség, gyűlnek a lájkok és Hitler meglátja ebben a lehetőségeket…

Nézd ki van itt

Timur Vermes szatírájának Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is. Meghűl az ember ereiben a vér, hogy milyen könnyen megtalálja a helyét egy világban, ahol sokszor a demagógia és a nézettségi adatok vezérlik a közéleti cselekvést. A film egy képtelennek tűnő történet szarkasztikus humorán keresztül közelít meg olyan aktuális témákat, mint a fokozódó idegengyűlölet, a migráció kérdései, a politikai pártok megítélése és a szélsőséges eszmék terjedése. Emellett egy aggasztó üzenetet fogalmaz meg: Hitler váratlanul népszerűnek tűnik az emberek körében. A százperces film igazán hátborzongató része ugyanis az a meglepő eredményeket mutató kísérlet, amikor az „életre kelt Hitler” a különböző városok utcáin szóba elegyedik a polgárokkal. A diktátorral ugyanis nemcsak szóba állnak és „szelfiznek” a járókelők, de sokan egyet is értenek, amit a rendező, David Wnendt így foglalt össze: „Számtalan meglátását ma is elfogadják, sokan osztják az általa képviselt értékeket. Úgy tűnik, az emberek egyszerű megoldásokra vágynak: hogy valaki világosan megmondja nekik, milyen irányba kell menni, ki az ellenség és kik a felelősök.”

Nézd ki van itt

Az Oliver Masucci főszereplésével készült Nézd ki van itt (Er ist wieder da, 2016) több mint kétmillió nézőjével egyike volt a tavalyi év legnézettebb mozifilmjeinek Németországban, több nagy hollywoodi kasszasikert is megelőzve. 2016-ban elnyerte az Európai CIVIS Média Díjat, amelyet minden évben a migráció, integráció, rasszizmus és diszkrimináció témaköreit leghatásosabban ábrázoló filmeknek ítélnek oda. Magyarországon limitált vetítéssorozatban, a Pannonia Entertainment forgalmazásában látható, eredeti nyelven, magyar felirattal. A filmet Budapesten a Művész és Tabán Moziban, az ART+ Cinemában, valamint Debrecenben, Szolnokon, Szigetszentmiklóson, Szarvason, Balassagyarmaton, Nyergesújfalun és Balatonfüreden vetítik.

Ez is tetszeni fog...