Nindzsák, űrlények, középkori barbárok - az X-O Manowar minden, amiről gyerekként álmodoztunk - Corn & Soda

Nindzsák, űrlények, középkori barbárok – az X-O Manowar minden, amiről gyerekként álmodoztunk

Az X-O Manowar gyakorlatilag minden, amiről hatéves korunk óta ábrándoztunk: szupererő, egy nindzsa-barát, testrabló űrlények, római légiósok és barbár seregek, kaland, akció és dicsőség! Egyszerűbb lenne arról írni, hogy mi hiányzik a képregényből, de akkor nagyon rövidre kéne fogni mondandómat. Ugyanis az, ami az X-O Manowarból leginkább hiányzik, a következő rész! Nemsokára azonban mind csillapíthatjuk étvágyunkat: jövőre ugyanis több új Valiant-kötettel jelentkezik a GooBo csapata! Spoiler-mentes ajánló.

X-O Manowar #1. Forrás: GooBo.

Az utóbbi évek képregénydömpingje elsősorban a két nagy kiadó, a DC és a Marvel legjobbjait hozta el a magyar könyvesboltok polcaira. Batman és Pókember, az Igazság Ligája és a Bosszúállók magyar rajongóinak bőven volt mit olvasniuk 2019-ben, és bizony mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, ha az összes új kiadványt át akarták böngészni. A kimeríthetetlennek tűnő szuperhős-irodalom újabb és újabb megjelenései közepette sokunkban azonban felmerült az igény valami másra, egy új, eddig ismeretlen univerzum felfedezésére. Van élet a DC-n és a Marvelen is túl, ezt már több magyar kiadó is ékesen bizonyította, azonban egy több történetszálon futó, összetett legendáriummal és jobbnál jobb karakterek garmadával felvértezett univerzumot csak a DC és a Marvel hazai kiadói tudtak felmutatni. Egészen mostanáig.

2019 augusztusában debütált ugyanis hazánkban a Valiant-univerzum, méghozzá nem is akármivel: a képregény-műhely zászlóshajójával, az X-O Manowarral. Ebben megismerhetjük a Valiant-világ legelszántabb hőse, a dákiai Aric eredetét, személyes tragédiáktól és véres küzdelmektől terhelt élettörténetét, megpróbáltatásait, melyek által végül elnyeri a legendás Shanhara páncélt, másnéven az X-O Manowar vértjét, amely segítségével bosszút állhat egykori fogva tartóin, s felveheti a harcot a teljes földi civilizációt fenyegető idegen faj, a borágok csillagközi inváziós hadseregével. A képregény felfedi előttünk egy, a teljes Földön átívelő összeesküvés történetét, amelynek szálai behálózzák a politikai és gazdasági elitet és a brit kémelhárítást is. A papírmozi első két kötetében megismerkedünk a Valiant-rajongók egyik kedvenc karakterével, Ninjakkal is, a modern nindzsával, aki bérgyilkosként sem téveszti szem elől az emberi civilizáció érdekeit. A képregény legnagyobb erőssége azonban nem (csak) a karakterekben rejlik, hanem a fordulatos történetmesélés és a legvadabb fantáziáról tanúskodó rajzok gyönyörű egymásra találásában. A képregény első lapjától az utolsóig, minden képkockáról ordít, hogy szerzői élvezték az alkotás minden pillanatát, szívüket-lelküket beletették.

Robert Venditti. Forrás: Luigi Novi.

A New York Times Bestseller-író Robert Venditti és az Eisner-díjas Cary Nord rajzoló papírmozija ötvözi a modern kor szuperhős-fogyasztói igényeit mindazzal, ami a klasszikus tudományos-fantasztikus irodalom legszebb hagyományaiból túlélte a 20. századot: a mozgalmas akciójeleneteket, a már-már komikusan bogárszerű űrlényeket, a testrabló-invázió megunhatatlan motívumát, a fantasy-irodalmat megidéző misztikus narrációelemeket, a normatív viselkedésminták mély beágyazását a karakterekbe, ésatöbbi.

Az X-O Manowar az első pillanattól kezdve óriási népszerűségnek örvendett világszerte: 2012 májusában debütáló első számából rövid idő alatt 45 ezer példány kelt el, ezért újra kellett nyomtatni a füzetet. A sorozat elnyerte az Év Legjobb (3$ feletti) Könyvének járó Diamond GEM-díjat és megalapozta a Valiant Entertainment világraszóló visszatérését, amely így néhány év alatt „a világ egyik vezető karakter-központú szórakoztatóipari vállalatává” nőtte ki magát – olvasható a kiadó honlapján. Ebben az évben történt ugyanis a Valiant nyara: 2012-ként emlegetett esemény, amely új életet lehelt a Valiant-univerzum legnépszerűbb karaktereibe, köztük a Bloodshot, Harbinger és az Archer & Armstrong sorozatok címszereplőibe. Ebben az évben a Valiant vált a DC és a Marvel után a legnagyobb forgalmú kiadóvá, alkotóit és kiadványait 2016-ban nem kevesebb, mint 50 Harvey Díjra jelölték. 1989-es alapítása óta több mint 81 millió kiadványt értékesített a több mint kétezer fős karakterállománnyal dolgozó műhely.

A Valiant-univerzum főbb karakterei. Forrás: Valiant Entertainment, Inc.

Magyarországon a GooBo kiadó gondozásában eleddig két kötetben (a Kard által és Ninjak közbelép) jelent meg az X-O Manowar sorozat első nyolc száma – ez azonban csupán a kezdet. Az idei Valiant-megjelenések mintegy kapuként szolgálnak, amin, ha átlépünk, egy lebilincselő és fantasztikus világban találjuk magunkat, egy kalandokat ígérő úton, amiről egyikünk sem akar többé lelépni. A Corn and Soda kérdésére a GooBo csapata elárulta, jövőre számos új kiadvánnyal gazdagodik a magyar nyelvű Valiant-legendárium: januárban érkezik az X-O Manowar harmadik kötete, februárban bemutatkozik Bloodshot karaktere, amit két Harbinger-kötet követ majd. A nyár folyamán a második Bloodshot kötettel a hazai olvasók elérnek a Harbinger Háborúk történetszálig, amely előreláthatólag ősszel érkezhet a képregényolvasók polcaira. A képregényekkel párhuzamosan pedig mindannyian szem- és fültanúi lehetünk a Valiant-univerzum filmes forradalmának: 2020 februárjában érkezik a mozikba Vin Diesel főszereplésével a Bloodshot film.

A GooBo kiadót vezető Tálosi András a Corn and Soda kérésére azt is elárulta, hogy miért éppen a Valiant-univerzumra esett választásuk, amikor elhatározták, hogy felvásárolják egy nyugati képregénysorozat licenszét: „Kóbor Róbert (a sorozat fordítója) tehet róla, ő ajánlotta még korábban az univerzumot, amibe beleolvastam, és azonnal tudtam, hogy ezt én szeretném kiadni itthon (szerencsére a többi kiadó egyáltalán nem nézelődött ebbe az irányba, vagy ha igen, lépéseket nem tettek a kiadás felé, úgyhogy szabad volt a pálya).”

Tálosi András szerint a Valiant világa több szempontból is egyedülálló olvasmányélményt ígér a papírmozi hazai szerelmeseinek, hiszen egyrészről „nincs ongoing (tehát folyamatosan, hónapról-hónapra megjelenő) szériája, hanem egy-egy karakter akkor kap sorozatot, ha van mit elmesélni róla; így nincs az a szenvedés, hogy kiizzadjanak magukból egy újabb huszadrangú epizódot, mert teljesíteni kell a havi normát. A Valiantnál egy-egy sorozat addig tart, amíg az alkotók el nem mesélik a történetet, amit épp el akartak mesélni az adott karakterrel.” Másrészről minden Valiant-sor koherensen illeszkedik egymáshoz és az univerzum kontinuitásába, ezért nincsenek kínos ellentmondások a kánonban, nincs szükség izzadságszagú alternatív univerzumok kreálásához annak érdekében, hogy ne essen darabokra a képzeletbeli világegyetem. Tálosi András szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy „bárki bármelyik sorozatba belekezdhet, lényegében háttértudás nélkül is maradéktalanul élvezhető olvasmányélményben lesz része, nem kell attól félnie, hogy a google-ön kell majd utánanéznie az előzményeknek/háttéreseményeknek ahhoz, hogy megértse a történetet. A magyar olvasók ráadásul abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a kezdetektől ismerkedhetnek meg a világgal, tehát azzal a sorozattal indíthatnak, amiből szép lassan kiépült a Valiant-univerzum is.”

X-O Manowar #2. Forrás: GooBo.

Tehát érdemes még idén felszállni a Valiant-vonatra, 2020-ban ugyanis magasabb sebességbe kacsol: dákiai Aric, Bloodshot és Peter Stanchek jövőre garantáltan palotaforradalmat robbantanak ki a magyar képregénypiacon!

X-O Manowar: Kard által és Ninjak közbelép (GooBo, 2019)

Ez is tetszeni fog...