Könyvajánló: Paleo Ünnepi finomságok a Calendula Könyvkiadótól - Corn & Soda

Könyvajánló: Paleo Ünnepi finomságok a Calendula Könyvkiadótól

paleo ünnepi finomságok

Forrás: Calendula Könyvkiadó

Pár szóban bemutatom a paleo étrendet és történetét, mert bár sokan ismerik, biztos vannak olyanok, akik még csak most gondolkoznak rajta, hogy kipróbálnák. A modern ember 2,5 millió évig vadászott, halászott és gyűjtögetett, amivel húshoz, halhoz, gyümölcshöz, zöldséghez és magvakhoz jutott. A táplálkozásban ekkor még nem volt jelen a tej és különböző tejtermékek, illetve gabonafélék sem, hiszen az állattenyésztés és földművelés csak mintegy 10 ezer évvel ezelőtt jelent meg, és ez nem elég idő ahhoz, hogy a test alkalmazkodni tudjon az újfajta táplálékhoz. Ezért van az, hogy azok az alapanyagok, amiket 2,5 millió évvel ezelőtt őseink is fogyasztottak, nem terhelik meg a szervezetet, ellentétben a gabonákkal, tejtermékekkel (a kemény sajtok kivételt képeznek, mert az érési folyamat alatt lebomlik a bennük lévő laktóz), amik megbetegíthetik a testet, hiszen nem tudjuk megfelelően lebontani és feldolgozni őket. A paleo étrend ezt a szakadékot hidalja át azzal, hogy csak egészséges, könnyen emészthető alapanyagokat használ.

Ezek az ételek nemcsak finomak, de egészségesek is, így nem véletlen, hogy ennyien kezdik felismerni az újfajta étrend értékeit az utóbbi időben. Pont ezért jelent a Calendula Könyvkiadó 2015-ben megjelent könyvecskéje, a Paleo Ünnepi finomságok igazi színfoltot a piacon, hiszen egy nagyon igényes receptkönyvről van szó, arról nem is beszélve, hogy a felhasznált alapanyagok megtalálhatók mindenki konyhájában, aki már főzött ilyen ételeket, vagy esetleg valamilyen ételintoleranciával küzd.

A Paleo Ünnepi finomságok receptgyűjtemény Stifter-Kajáry Cecília paleolit szemléletű dietetikus előszavával nyit, és a bevezető után egy mesevilág tárul elénk. A könyvtervet és fotókat Lukácsi Ákos készítette, és nem csak ételfotókkal, de ünnepi dekorációk képeivel is megörvendeztet minket. Azonban itt nem állunk meg, mert Sághy Kálmán versikéi fokozzák tovább a kötet különlegességét. Minden finomsághoz tartozik egy varázsige, kivéve a tonhalakat, mert ők tiltakoztak ellene. A gonosz manó, Vattapiszli meséje fonja történetté a recepteket, ami egyedi és kedves megközelítés.

A gyűjteményt bátran szánhatjuk ajándéknak is, de saját használatra is kiváló, mert a minőségi design mellett minden egyes étel könnyedén kivitelezhető az otthonunkban, semmilyen különleges vagy ritka hozzávalóra nincs szükségünk az elkészítésükhöz. Gyömbér Rita receptjei mindenkinek szólnak, aki egy picit meg akarja fűszerezni a mindennapokat és az ünnepeket. A finomságokat a laktóz- és gluténintoleranciával élők is megkóstolhatják, mert egytől egyig minden recept használható számukra is, ami óriási plusz, hiszen egyre több ember küzd ezekkel a problémákkal.

A könyv végén találunk egy pároldalas leírást az alapvető alapanyagokról, amik bármelyik paleo üzletben megvásárolhatók, de természetesen erre is kapunk ajánlást. És ha még ez sem elég, elárulom a könyv árát is: 1090 forint. Őszintén meglepődtem, mikor megláttam, mert ilyen szerkesztésű és kivitelezésű receptkönyvvel ritkán találkozom, főleg ennyire jó ár-érték arányban. Magam is laktóz- és gluténérzékeny lévén bátran ajánlom mindenkinek, és megsúgom, még négy másik receptkönyv is érkezni fog, amikről természetesen szintén írunk majd ajánlót.

A könyvekért köszönet a Calendula Könyvkiadónak!

calendula receptkönyvek

Forrás: Calendula Könyvkiadó

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Paleo Ünnepi finomságok után most bemutatjuk nektek a Calendula Könyvkiadó soron következő kiadványát. A Paleo […]