Programfigyelő - április 11-17. - Corn&Soda

Programfigyelő – április 11 – 17.

Eheti Programfigyelő: MITECH – Madách Nemzetközi Színháztalálkozó/Lengyel Filmtavasz/Tulipánfesztivál Celldömölkön/Beer, Burger, Barbecue Fesztivál/Gyulai Pálinkafesztivál/Budapest 100: Nagykörút- újratervezés/Tweed Zakós Múltidézős Kerekezés

MITECH – Madách Nemzetközi Színháztalálkozó: Budapest, április 11 – 24.

 14 ország 22 előadása 4 színpadon idén áprilisban újra a Nemzetiben! Április 11-én kezdődik és április 24-ig tart a Nemzeti Színházban a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM).

Magyarország két évvel ezelőtt került fel a jelentős európai színházi fesztiválok térképére: 2014-ben először rendezett nagyszabású nemzetközi színházi találkozót. Célunk akkor és azóta is: Magyarországon megmutatni a világ jelentős színházi műhelyeinek alkotásait, segíteni a hazai nézőket és a hazai színházi szakmát abban, hogy “képben legyen” a világ színházművészetében zajló folyamatokkal.
A MITEM-en idén 14 ország társulatai mutatkoznak be: Spanyolország, Svájc, Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Oroszország, Argentína, Kína, Dél-Korea, Grúzia, Románia és Magyarország előadásai kerülnek színpadra.

A III. MITEM az eddigieknél is változatosabb lesz: archaikus előadások, klasszikus és kortárs darabok egyaránt helyet kaptak a fesztivál programjában. Dél – Koreából egy autentikus sámánszertartás, Kínából a szecsuáni opera-hagyomány, Argentínából egy kortársított Othello előadás érkezik, a találkozóról elmaradhatatlan Csehov Sirálya, amelyet Thomas Ostermeier rendez. Mivel továbbra is a színész művészete áll a MITEM középpontjában, külön öröm, hogy Ostermeier kiváló színészekkel, köztük a frissen Moliere-díjas Valérie Dréville-lel dolgozik együtt Csehov e klasszikusán a svájci Vidy-Lausanne Színházban. A klasszikus darabok kortárs módon való megszólaltatása továbbra is fontos szempont a válogatásban. Az említett Othellón kívül ennek jegyében érkezik a Poliplanity független görög társulat Iliásza. E dinamikus, tüzes előadás rendezőjét, Stathis Livathinost időközben kinevezték az athéni Nemzeti Színház igazgatójává. A lengyel színháznak egy Tadeusz Kantor kiállítással adózik a MITEM. Az újonnan bemutatásra kerülő alkotókon kívül visszatér a francia Valere Novarina, a román Silviu Purcărete, az orosz Viktor Rizsakov és a grúz David Doiasvili. A Valérij Fokin által vezetett szentpétervári Alekszandrinszkij Színház egy fiatal tehetség, Nyikolaj Roscsin Goldoni-rendezésével érkezik majd áprilisban.

A III. MITEM színházi találkozó költségvetése idén is 200 millió forint, melyet a kormány az EMMI kulturális államtitkárságának javaslata alapján a tavalyi, az idei, és a 2017-es évre is megítélte a MITEM-nek.
A fesztivál két hete alatt idén is feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatjuk be az előadásokat. A színházi estéket szakmai programok kísérik: a nézők találkozhatnak közönségtalálkozók keretében az előadások után a rendezőkkel, filmvetítések, beszélgetések, kiállítások tarkítják a fesztivált, fiataloknak szóló Fesztiválklubbal is várjuk nézőinket.

mitem.hu

Programfigyelő - április 11 - 17.

Forrás: magyarteatrum.hu

Lengyel Filmtavasz: Budapest, április 14-20.

A kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Ida Oscar-díja – igazolják a lengyel filmek erős pozícióját. És hogy milyen volt a 2015-ös év? Izgalmas, műfajilag sokszínű, és többnyire nők uralták. A lengyel Sasok (Orły) filmdíjakat is többségében női alkotók vitték el. A 22. Lengyel Filmtavasz során az elmúlt év gazdag filmes kínálatból mutatunk be néhány kivételes alkotást, melyekre mindenképp érdemes legalább egy estét szánni a moziban.
A tavalyi évben (a magyar mozikban is vetített Szavak nélkül elsöprő sikere után) több figyelemreméltó film témája is a betegség, illetve a betegséggel való küzdelem volt, melyekben azonban ezúttal a keserédes hangvétel dominált. Az Ezek az én lányaim (Moje córki krowy) című filmben szereplő nővéreknek szüleik betegségével kell megbirkózniuk, de a drámai téma bemutatásához Kinga Dębska rendezőnőnek sikerült egy olyan groteszk kifejezésmódot találni, ami egészen sajátos jelleget kölcsönöz a történetnek. Maciej Midas Egyszer élünk! (Żyć nie umierać) című filmje az élet utolsó hónapjairól mesél ? egy ismert színész életének leltára, jelentős magyar mellékszállal. Mindkét alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel, és rendkívül személyes hangvételű.
A Body/Test (Ciało/Body) című film a Berlini Fesztivál Ezüst medve díjas rendezőnője, Małgorzata Szumowska formailag letisztult, minimalista alkotása. Néhány kritikus a filmet ?különösen nyers fekete komédiának? nevezte. Jerzy Łukaszewicz Karbala című filmje már egy teljesen más világba repít bennünket. Lengyel alkotók először dolgozták fel az iraki háborúban szolgálatot teljesítő lengyel stabilizációs misszió témáját. A Karbala nemcsak tisztelgés a lengyel katonák előtt, de egyben egy remek háborús film is, mely könnyedén felveheti a versenyt a világ hasonló műfajú produkcióival.
A Démon (Demon), avagy lakodalmi horror a nemrég elhunyt Marcin Wrona filmje a dibbukról. A film a mai lengyel vidéki élet kulisszái közt tér vissza a lengyel-zsidó kapcsolatok tematikájára.
A migráns sorsnak, mint az életkörülmények gyors megváltozásából és a kultúrák különbözőségeiből fakadó próbatételeknek az ábrázolása, több filmnek is témája volt. Többek között Dariusz Gajewski Idegen égbolt című művének is, amely egy Svédországban élő lengyel család harcát ábrázolja a gyermekvédelmi hivatal rideg törvényeivel, a kislányuk visszaszerzése érdekében.
Kínálatunkban egy ifjúsági film is szerepel. Tomasz Szafrański A kalandorok társasága (Klub włóczykijów) megfilmesítésével egy nagyon izgalmas alkotást hozott létre, amelyben a hősök komikus helyzetek és váratlan események sorával találják szemben magukat.

Az idei Lengyel Filmtavasz vendégei az Ezek az én lányaim című film rendezőnője, Kinga Dębska és a film producere, Zbigniew Domagalski lesznek (április 16-án a film bemutatóját követően). Ebben a számos díjat elnyert filmben minden a helyén van: az átgondolt és intelligens forgatókönyvtől kezdve a precíz rendezésen, látványon keresztül a zenéig. Leginkább azonban mégis a színészi játékot kell kiemeljük. Az Ezek az én lányaim a Becéző szavak, vagy az Utódok lengyel kiadásban, amely egy egészen új minőséget hozott a lengyel filmbe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy a filmet mindössze két hónap leforgása alatt 700 ezren nézték meg a mozikban. A The Village Voice? nevű befolyásos portál elkészítette 2015 mozifilmes sikereinek listáját, amelyek között ott szerepel az Ezek az én lányaim is.
A Filmtavasz vendége lesz továbbá Krzysztof Zanussi filmrendező, aki megnyitja egykori barátja és pályatársa, a XX. századi európai filmtörténet egyik legkiemelkedőbb alkotója, Krzysztof Kieślowski képeiből készült fotókiállítást (a Kieślowski Év keretében), valamint részt vesz Pörös Géza róla szóló, Krzysztof Zanussi világa című könyvének bemutatóján is.

www.lengyelintezet.hu

Tulipánfesztivál Celldömölkön: Celldömölk, április 14-17.

Celldömölkön április közepén – 2016. április 15 és 17 között – harmadik alkalommal tartják meg az új művészeti, hagyományőrző rendezvényt a Tulipánfesztivált. Népművészeti kirakodóvásár és kiállítás, néptánc- és népzene találkozó, vásári komédiák, báb- és színjátszó előadások, táncbemutatók, szabadtéri koncertek, kézműves foglalkozások és interaktív játszóházak, helyi ételek és italok kóstolója várják az érdeklődőket. Valamennyi program a tavaszt köszönti, amelynek egyik jelképe a tulipán.

Programfigyelő - április 11 - 17.

Forrás: inforcelldomolk.hu

Beer, Burger, Barbecue Fesztivál: Budapest, április 15-17.

Itt az első és egyben szezonnyitó Beer, Buger & Barbecue Fesztivál, ahol a legjobb kézműves sörök és hamburgeresek mellett bemutatkoznak a barbecue csapatok tradicionális- és különleges termékeikkel április 15-17-ig a Millenáris parkban.

Megtapasztalhatjátok, hogy mitől lehet különleges a hamburger, mit kell tudni a barbecue művészetéről, a szmókerekről avagy milyen szezonális újdonsággal bírnak a hazai kézműves sörfőzdék.

Mindeközben gasztronómiai bemutatók, szabadidős programok minden korosztálynak.
Gyertek!

Programfigyelő - április 11 - 17.

Forrás: sorszinhaz.hu

 

Gyulai Pálinkafesztivál: Gyula, április 15-17.

Az első, régebbi nevén Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A több mint másfél évtizede életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.
Gyula a pálinka fővárosa, hiszen ebben az évben immár a 17. fesztiválnak ad otthont a város, a várkert 2016. április 15-17. között. Ezalatt a három nap alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem képzelhető el a kitűnő hungarikum nélkül.
A szervezők célja, hogy mind a látogatók, mind a szakma képviselői egy olyan rendezvényen tudnak részt venni, ahol a magyar pálinkákat méltón képviselik. Fontos, hogy a termelő és a fogyasztó egymásra találjon és ismertséget kössön, hiszen ebben a közegben lehet a legideálisabban módon megismerkedni a magyar pálinka előállítóival és munkájuk gyümölcsével, a pálinkával.
A várkertben megrendezésre kerülő fesztivál céljai között szerepel a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, Gyula város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása.
A 3 napos rendezvény számos programmal várja a kilátogatókat: természetesen a legnagyobb magyar pálinkagyártók, mint kiállítók várják a nemes nedű iránt érdeklődőket. ?Ebben az esztendőben pálinkaversenyt is rendeznek: bárfőzetők és magánfőzők kategóriában.
A pálinka, mint főszereplő mellett a színpad is fontos szereplője a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselői lépnek: Ismerős Arcok, Kiscsillag, Majka & Curtis, Kisgrófó, Bikini, Bódi Guszti és Margó, Irigy Hónaljmirigy és a hazai pályán fellépő Magna Cum Laude zenekar.

Jegy információk:

A rendezvény belépőjegy köteles. 10 éves kor alatt díjtalan a belépés.
Napijegy: 1.200 Ft
3 napos bérlet: 3.190 Ft

gyulaipalinkafesztival.hu

Budapest 100: Nagykörút- újratervezés: Budapest, április 16-17.

Egykori lakók élete, a házhoz fűződő legendák, az építtető története elevenedik meg áprilisban a pesti Nagykörúton, ahol közel hatvan épület nyit meg az idei Budapest100 hétvégéjén.

A Budapest100 idei helyszíne és témája a pesti Nagykörút. A program önkéntes kutatói levéltárakban gyűjtötték a Boráros tértől a Jászai Mari térig húzódó szakasz épületeinek történetét, a fotósok nagyszerű képeket készítettek, a házak képviselői a programszervezőkkel közösen megtervezték a nyitott hétvége eseményeit.

Április 16-án és 17-én a nyitva tartó házakban kiállításokon, beszélgetéseken kelnek életre az egykori és mai szomszédokról, lakóközösségekről, nehézségekről szóló történetek. A körúti kávéházak egykori világát, színházak, mozik, boltok múltját különböző események idézik majd föl a látogatók számára a Margit hídtól a Petőfi hídig.

Az idei Budapest100 azonban nem csak az épületek múltjával foglalkozik. A Nagykörút jövőjét szakmai programokon vitatják meg építészek, urbanisták és civilek: hogyan lehetne barátságosabb, zöldebb, kevésbé zsúfolt Budapest fő útvonala. Ezekkel a találkozókkal a szervezők szeretnének hatást gyakorolni a döntéshozókra, elindítva a régi épületekről és az új szemléletű várostervezésről szóló párbeszédet. Ezért a Budapest100 idei jelmondata: Nagykörút – újratervezés.

www.facebook.com/budapest100

Tweed Zakós Múltidéző Kerekezés: Budapest, április 16.

A Tweed Zakós Múltidéző Kerekezés a TweedRunBudapest szervezőinek tizenkettedik rendezvénye. A hatalmas sikerrel lezajlott előző évek rendezvényeihez hasonlóan ismét a Tweed zakóé lesz a főszerep: öltözék és kerékpárversennyel készülünk!
Várunk mindenkit 2016. április 16-án 9:30 órakor (esőnap: április 17.) a Táskarádió Eszpresszó bisztró elé, ahol megkezdődik a regisztráció, majd kb. 10:30-kor konvojokban elindulunk az új útvonalunkon – múlt idéző, 100 éves épületeket megtekintve.
A visszaérkezés után megkezdődik a zsűrizés, melyet az eredményhirdetés követ.
Hozzájárulási-részvételi díj 1000 Ft (+öltözék/kerékpár versenyre nevezés további 1000 Ft/kategória).

www.facebook.com/events/1499110350397376/

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...