Programfigyelő - október 31. - november 6. - Corn&Soda

Programfigyelő – október 31. – november 6.

Eheti Programfigyelő: Cortex pszicho/film/klub/Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál/Telecom Electronics Beat Festival/56-os filmek a Corvinban/Photoexpo/Állatkerti Halloween az őszi szünetben/Szegedi Mangalica Fesztivál

Cortex pszicho/film/klub – Rendkívüli mesék: Budapest, november 1.

Kedves Nézőink!

Következő vetítésünkön egy igazán hátborzongató filmmel barátkozhatunk majd, ugyanis Edgar Allan Poe rémtörténeteit, a Rendkívüli meséket nézhetjük meg együtt Mindenszentekkor, többek között Christopher Lee és Lugosi Béla tolmácsolásában.

“A horror ükapjának öt novellája ötféle animációs stílusban, ugyanannyi, a műfajhoz erősen kötődő mesélő narrálásával. Így és ezzel lehet rémületeset tévedni? Nem hát!”
(Kovács Gellért, Revizor – http://www.revizoronline.com/hu/cikk/5887/rendkivuli-mesek/)

A filmről bővebben:
Raul Garcia luxemburgi-spanyol animációs rendező filmje Edgar Allan Poe öt ismert rémtörténetének különböző stílusú adaptációja. Az antológia egyes sztorijait olyan világhírű színészek, rendezők mesélik el, mint – az archív felvételről megszólaló – Lugosi Béla, Christopher Lee, Guillermo del Toro, Julian Sands, és Roger Corman. A Rendkívüli mesékben sorrendben a következő Poe-történetek láthatók: Az Usher-ház vége (mesélő: Christopher Lee), Az áruló szív (mesélő: Lugosi Béla), Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban (mesélő: Julian Sands), A kút és az inga (mesélő: Guillermo del Toro), A vörös halál álarca (Roger Corman megszólalásával). Edgar Allan Poe öt rémtörténetének különböző adaptációja igazi animációs stílusbravúr: a mesélők és történetek hangulatának megfelelően klasszikus fekete-fehér gótikus rémtörténet, számítógépes animáció, stilizált fotó-realista darab, és képregény-adaptációra emlékeztető feldolgozás is megtalálható közöttük.
(forrás – port.hu)

A film 70 perc, ezután rövid szünetet tartunk, majd a már jól megszokott beszélgetés következik. Az előadóinkról az elkövetkezendő két hétben hallhattok majd bővebben, de azt már most megígérhetjük, hogy nagyon izgalmasnak ígérkeznek!

A jegyár 300 Ft, a foglalás, jegyelővétel a vetítés előtti héten indul majd! Addig is minden jót kíván
a Cortex csapata

Programfigyelő - október 31. - november 6.

Forrás: est.hu

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál: Budapest, november 4-6.

“A TANGÓ TÖRTÉNETE…” ASTOR PIAZZOLLA MŰVEI

A fesztivál fővédnöke: Doncsev András, az NKA alelnöke

Nyilvános mesterkurzusok a Solti teremben Margarita Escarpa, Roberto Aussel és Giampaolo Bandini részvételével.

A nagy sikerű, 2014 novemberében a Zeneakadémián megrendezett Budapesti Nemzetközi Gitárverseny a jövőben 3 évente kerül megrendezésre. A köztes években rövid, egy hétvégére korlátozott, világhírű, máskor Magyarországon nem hallható kiemelkedő művészek részvételével megrendezett ünnepi gitáros hétvégék várják a hangszer szerelmeseit, a különleges zene kedvelőit!

www.budapestguitar.com

Telekom Electronic Beats Festival: Budapest, november 4-5.

A Telekom Electronic Beats, a Telekom nemzetközi zenei programja több mint 15 éve rangos eseményekkel vesz részt Európa nagyvárosainak kulturális életében. A Telekom Electronic Beats Festival tavaly új köntösben, kétnapos rendezvénnyel tért vissza, 2016 novemberében pedig ismét ugyanebben a formában jön el többek között Budapestre is, szokás szerint a legnagyobb nevekkel. A nemzetközi pop- és elektronikus zenei élvonal képviselőin túl a fesztivál számos különleges kulturális eseménnyel is kiegészül Budapest szívében.

Az már biztos, hogy a magyar fővárosba érkezik Natasha Khan emelkedett, többszörösen is Mercury Prize-jelölt Bat For Lashes alteregója, ami olyan, mint egy megoldatlan, de csodálatos rejtély: az angol-pakisztáni énekesnő saját törvények mentén működő, barokkosan meseszerű univerzumokat kreál, amelyeknek pillanatok alatt a közepébe rántja a hallgatót. Nincs is semmi meglepő abban, hogy zenéjét számos alkalommal hasonlították már Björkhöz (aki maga is korai Bat For Lashes-koncertlátogató volt), Kate Bush-hoz, PJ Harveyhoz, Annie Lennoxhoz vagy épp Fiona Apple-höz. Idei, komoly kritikai elismeréseket begyűjtő albuma, a The Bride egy olyan konceptlemez, amin egy menyasszony egyedül indul nászútra, miután vőlegénye az esküvőre tartva halálos autóbalesetet szenved – ez minden bizonnyal egy sor intim pillanattal fogja megajándékozni a Telekom Electronic Beats közönségét.

Khan fennkölt mesélését az Is Tropical fogja ellenpontozni némi bolondozósan fúziós elektro-rockkal. A londoni zenekar bele is illik a 21. századi indie zsánerbe, meg nem is: 2009-es megalakulásuk után nem sokkal a francia Kitsuné kiadó képében elég hamar bekopogott a siker, más szempontból viszont egyáltalán nem követték pályatársaikat. Ahelyett, hogy közepes méretű brit klubokban kezdtek volna miniturnézni, inkább minden pénzüket arra költötték, hogy a világ legtávolabb eső helyein léphessenek fel, legyen az venezuelai rockfesztivál, orosz házibuli vagy akár Mongólia, ahol az egyik első nyugati bandaként zenélhettek. Ez a hozzáállás egybevág zenei arculatukkal is: máig szivárványos, furcsán félegzotikus számokat írnak, amik remek előkészítői lesznek az este későbbi részének.

A nemzetközi klubélet egyik legkeresettebb elöljárója, Julio Bashmore. A bristoli basszusfészekben felnőtt producer gyerekként idősebb testvéreinek hip-hop kazettáin pallérozódott, az első Daft Punk-trekkek aztán az elektronikus zene felé lökték, 2009-ben pedig azon kapta magát, hogy Claude VonStroke kiadójánál jön ki az első EP-je. Az áttörés egy nehéz döntést is hozott magával – egyetem vagy zenélés. A folytatást ismerjük: a sajtó, a klubok és a lemezkiadók egy emberként kapták el azt a mély frekvenciákkal is kikövezett ívet, amire Julio ráállította a house műfaját.

Másik kulcsszereplője az idei fesztiválnak a manchesteri születésű, londoni székhelyű Sam Shepherd, azaz Floating Points. Egyöntetűen ünnepelt tavalyi bemutatkozó albuma, az Elaenia egy rendkívül különleges hanganyag lett, ami éppúgy merít a klasszikus zenéből, mint a jazzből, a soulból vagy a brazil könnyűzenéből. De Floating Points már jóval a debütlemeze előtt beírta magát az elektronikus zene megújítóinak nagykönyvébe: rengeteg elismerést kapott páratlan, előremutató dj-szettjeiért, ez pedig olyan, a tánczenével örömmel trükköző nevek mellé helyezte őt, mint Caribou vagy Four Tet, és bejárást jelentett a világ legnagyobb klubjainak keverője mögé is.

Itt lesz továbbá KiNK, aki a bulgáriai Szófiából mindenféle kampány, médiahype és menedzsment nélkül tört fel úgy, hogy annál gyorsabban süvítő üstököst nem mostanában láthatott a techno szcéna. Nevilla Watsonnal való online találkozása után egy Rush Hour-os közös zene irányította rá először a figyelmet 2008-ban, de egy meggyőző erejű dobgéptekergetős YouTube-videó után kapott meghívást a berlini legendás Panorama Barba. Azóta már többször körbejátszotta a bolygót és a legkeresettebb remixerek között jegyzik.

budapest.electronicbeats.net

Programfigyelő - október 31. - november 6.

Forrás: electronicbeats.net

56-os filmek a Corvinban: Budapest, november 5-6.

56 és kora a moziban címmel a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve minden generációt megszólító ingyenes vetítéssorozat lesz november első hétvégéjén a Corvin moziban.

A tanú, Angi Vera, Megáll az idő, Szabadság, Szerelem, Szamárköhögés… összesen 24 felejthetetlen magyar filmalkotás lesz újra látható nagyvásznon november 5-én és 6-án reggel 10-től késő estig az egykori események kulcsfontosságú helyszínén álló budapesti Corvin moziban.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára megrendezett vetítéssorozat olyan fikciós alkotásokat és dokumentumfilmeket tűz műsorra, melyek méltó mozgóképes emléket állítottak a hatvan évvel ezelőtti eseményeknek. A filmválogatás különlegességét azok a játékfilmek biztosítják, melyek 1956-ban készültek – köztük Keleti Márton fergeteges vígjátéka, a Puskás Ferenc szereplésével készült Csodacsatár, Banovich Tamás elragadó mesefilmje, Az eltüsszentett birodalom, valamint Fábri Zoltán világhírű és korszakalkotó Körhintá-ja.
A korkép teljessége végett számos olyan klasszikust is láthat majd a közönség, mely nem 1956-ban készült vagy akkor játszódik, hanem annak megértését segíti, hogy milyen volt az élet Magyarországon a forradalom előtt és után.

A válogatás filmjeiben a magyar mozi felejthetetlen sztárjai, köztük Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kiss Manyi, Kállai Ferenc, Pap Vera, Psota Irén, Ruttkai Éva, Soós Imre és Törőcsik Mari lesz újra látható nagyvásznon.

A vetítéssorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával a Budapest Film Zrt. szervezésében és a Filmalap szakmai közreműködésével valósul meg.

corvinmozi.hu/programok/56-es-kora-moziban

Photoexpo: Budapest, november 5-6.

A PHOTOEXPO a fotózás szerelmeseinek legnagyobb hazai rendezvénye. AGyere el Magyarország legnagyobb fotós szakmai rendezvényére és próbáld ki vásárlás előtt a fotóipar legújabb eszközeit. Canon, Nikon Fujifilm, Sony, Pentax, Olympus mind ott lesznek, de november első hétvégéjén egy helyen lehet áttekinteni a hazai fotós táska, állvány, vaku és fotós lámpa kínálatot is. Ha már van felszerelésed, de még nincs elég gyakorlatod, akkor gyere el és próbáld ki magad az érdekes fotózási helyszíneken. Tanuld meg a világítástechnika trükkjeit és bővítsd érdekes és különleges képekkel a gyűjteményed. Idén akkor is érdemes eljönnöd, ha csak a mobiloddal szoktál fotózni, mert nem csak érdekes, de hasznos tanácsokkal fűszerezett előadások is lesznek a két nap során.

2016. november 5-6. (szombat-vasárnap)
Nyitva tartás: mindkét napon 10:00 és 18:00 között
Helyszín: Budapest, Millenáris D épület (Kis Rókus utca 16-20.)

Belépés 14 év alatt és 65 év fölött ingyenes
(kor igazolásához születési dátumot is tartalmazó fényképes igazolvány szükséges)

Idén négy fényképezőgép gyártó is nagyméretű standdal és különleges fotótémákkal várja az érdeklődőket. A Nikon és a Canon a tavalyihozs hasonló területen mutatja be a kínálatát, a Fujifilm viszont a csarnok közepére átköltözve, jóval nagyobb standon teszi majd lehetővé a legújabb MILC-ek kipróbálását. A tavalyi szünet után idén újra, fotóspiaci helyéhez illő méretű területen állít ki a Sony, és a fotótémát sem aprózzák el. Az Olympus saját standon jelenik meg, a Pentax termékeit pedig idén is a Fotoplus hozza.

photoexpo.hu

Állatkerti Halloween az őszi szünetben: Budapest, október 29. – november 6.

Tökfaragás, kézműves foglalkozások, arcfestés és állatbemutatók a 150 éves Állatkertben. Belépés gyerekeknek 14 éves korig ingyenes!

Részletek a Fővárosi Állatkert honlapján!

www.zoobudapest.com

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Szegedi Mangalica Fesztivál: Szeged, november 4-6.

A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.

A rendezvényeken a kiállítók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak. A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer?stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kis gazdálkodók, családi vállalkozások között is.

A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal. A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

A kilátogató vendégek számára a legnagyobb vonzerő főként a megjelenő, kiváló minőségi termékek, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsor van a fesztiválon. Napközben vásári komédia, gasztro bemutatók. Kora délutántól könnyűzenei koncertek.

A város központjában lévő tér kiváló helyszín a Karácsonyi vásárok és advent beköszönte előtt, egy újabb, sikeres rendezvény megtartására. A Szegedi rendezvényünk egyben az őszi rendezvényszezon záró és a téli rendezvények nyitó fesztiválja, amikor mindenki újra feltöltheti a kamráit a karácsony előtti időszakban.

 

Forrás: port.hu, facebook.com

Ez is tetszeni fog...