Programfigyelő - szeptember 19-25. - Corn&Soda

Programfigyelő – szeptember 19 – 25.

Eheti Programfigyelő: Spinoza Zsidó Fesztivál/KözJóTett/Ars Sacra Fesztivál/Cortex&Metropolitan/V. Stúdiószínházi Táncfesztivál/Design Hét/Kerekdomb Fesztivál

Spinoza Zsidó Fesztivál: Budapest, szeptember 10-25.

Igen! Spinoza Zsidó Fesztivál! Mégpedig a tizennegyedik! Drámák, zenés játékok, előadások, koncertek, film – és mindez egy helyen: a Dob utcai Spinozában.

Három izgalmas dráma: Herzl, aki megálmodja a zsidó államot, Pulitzer, a makói zsidó fiatalember meghódítja Amerikát és Shylock pedig elénk tárja a Shakespeare – korabeli zsidóság életét, sorsát.

A négy zenés színházi est közül kettő ősbemutató. Jávor Pál, az egyszerre fenegyerek, színművész és humanista az egyik, s Lola Budapesten, egy túlélő dalban elbeszélt élete pedig a másik premier. A Poppera c. zenés játék a zsidó identitást és a boldogságát keresi (á la Popper Péter). A Ki volt Sólyom Janka? c. zenés játékban pedig a zsidósága miatt letiltott dizőz élete után nyomozhatunk.

Milyen volt a migránsok helyzete a zsidó Bibliában? A három izgalmas előadás közül az egyik Isten bevándorlás-politikájával foglalkozik, egy másik pedig a hitetlen istenhívő Spinozát mutatja be. Négy gazdag koncertet is nyújt a fesztivál: Leonard Cohen, valamit a klezmerkoncertek (újévi klezmerkoncert és humoros klezmerkoncert) kimaradhatatlanok a Spinoza Zsidó Fesztiváljából, akár csak Seress Rezső és Gershwin dalai.

A magyar zsidóság 2000 éves történetét filmen elbeszélve részben már bemutatta a Spinoza. Dénes Gábor filmsorozatának legújabb része: a 20. század kezdetétől l944-ig most kerül először bemutatásra.

A szeptember 10. és 25. közötti Spinoza-fesztivál 16 programjában 73 közreműködő lép fel, köztük Fodor Tamás, Fellegi Balázs, Gyabronka József, Habetler András, Heller Ágnes, Kadek Heni, Klein Judit, Makranczi Zalán, Masa Tamás, Müller Péter – Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Szinetár Dóra Ungvári Tamás és még további 50 szereplő- közreműködő.

www.spinoza.hu

KözJóTett: Budapest, szeptember 17-23.

A Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesület tagjai naponta szembesülnek azzal, hogy az apróságoknak tűnő cselekedetekkel hogyan lehet mások arcára mosolyt csalni. A különböző projektek mellett a HaKöSz legfigyelemreméltóbb pillanatai a rendszeresen megrendezésre kerülő KözJóTett rendezvénysorozathoz köthetőek, ahol a különböző társadalmi ügyért való munkálkodás révén olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket a későbbi munkában sikerrel kamatoztathatnak. Hiszen önzetlen és jószívű segítőkre, valamint felelős és a közösséggel szolidáris állampolgárokra valóban szükség van.
A KözJóTett programjai során az önkéntesek néhány órára a társadalom valamely, rajtuk kívül álló okból hiányt szenvedő tagjaira fordíthatják figyelmüket, s belekóstolhatnak olyan tevékenységekbe, melyek talán eltérnek a mindennapok megszokott rendjétől.

www.hakosz.hu

Programfigyelő - szeptember 19 - 25.

Forrás: eventmedia.hu

Ars Sacra Fesztivál: Budapest, szeptember 17-25.

Európa, elszakítva gyökereitől, nehéz helyzetbe került. Az Ars Sacra Fesztivál az európai kultúrából kiszakíthatatlan, ma is élő szakralitás felmutatására vállalkozik, olyan művészeti alkotások bemutatásával, amelyek az örök értékeket közvetítik, a Szépet, az Igazat, a Jót. A tíznapos Fesztivál a szeretet kultúrájának terjedését segíti, határon innen és túl, ingyenesen látogatható, a művészet számos műfaját felvonultató programsorozattal, több száz programmal.
Az Ars Sacra Fesztivál szerepe a közösségépítésben a kisebb településeken is igen jelentős. Aktivizálja az ott élőket, kapcsolatokat épít a települések különböző csoportjai, vezetői között. Elősegíti a kulturális turizmust, a helyi értékek megőrzésére, s bemutatására serkent.
Az Ars Sacra Fesztivál fővédnökei: Erdő Péter bíboros és Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.
A megnyitó ünnepségre 2016. szeptember 16-án, pénteken 15 órától kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.
A Fesztivál első napja hagyományosan a Nyitott Templomok Napja, amikor kinyílnak a történelmi egyházak templomai, és betekintést engednek rejtett kincseikbe. Színes programok által ismertetik meg a betérőket a zsidó-keresztény kultúrával, a közösségekkel, bátorítást és meghívást adva egy újabb találkozásra.
Új kínálattal bővült az Ars Sacra Fesztivál, több mint száz alkotás érkezett az Ars Sacra Filmfesztiválra. Az előzsűri által a versenyprogramba választott pályaműveket az Örökmozgó Filmmúzeum-Premier Kultcaféban (volt Vörösmarty Mozi) tekinthetik meg szeptember 17-22. között. A díjkiosztó ünnepség szeptember 24-én 19 órakor lesz.
Szintén újdonság, hogy dunai sétahajózásra hívjuk az érdeklődőket, melynek során Budapest templomait, szakrális épületeit tekinthetik meg idegenvezetéssel a Duna vizéről.
Bogányi Gergely zongoraművész a nyitónapon lép fel, szabadtéren ad koncertet, a Budai Várban található Szent István-szobornál.

A Várkert Bazárban szeptember 19-én 19 órakor az “In memoriam ´56” című hangverseny keretében Nógrádi Péter Magyar Requiem című műve is elhangzik.
A világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc “Örömhír gitárhúron” címmel ad koncertet a Vígszínházban szeptember 25-én, a Fesztivál záróakkordjaként.
Természetesen, ahogy minden évben, úgy idén is temérdek vidéki helyszínen élvezhetik a rendezvénysorozat programjait a látogatók. Kiemelt fontosságúnak ígérkezik többek között a szeptember 17-i hangverseny maraton Pilisszentlászlón. Másnap a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe várunk mindenkit, ahol egy élvezetes tanséta keretében kerülnek bemutatásra a Biblia gyakoribb növényei, botanikai jellegzetességük, kulturális jelentőségük a cédrustól a szőlőig, a mirhától a máriatövisig.
A méltán népszerű Jézus élete kiállítás Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba alkotásaival ezúttal az ország déli részében, Hódmezővásárhelyen tűnik fel.
Tudták, hogy az Operaház főigazgatója, a népszerű tévés személyiség Ókovács Szilveszter eredeti foglalkozása operaénekes? Ha kíváncsi rá, hogyan szól a hangja, látogasson el szeptember 21-én, szerdán este 7 órakor a Pécsi Székesegyházba, ahol Szamosi Szabolcs orgonistával ad közös koncertet.
Szombathely a Szent Márton-év kapcsán a Szent Márton és Pannonia című kiállítással kapcsolódik a jubileumi Fesztiválhoz.
Szeptember 22-én Kaposváron hallgathatják meg Gryllus Dániel és a Somogy megyéhez ezer szállal kötődő Lackfi János közös estjét a Kaposvári Evangélikus Templomban. Előadásuk címe: Feldaraboljuk a végtelent!

Örömteli hír, hogy az évek során a Kárpát-medencéből és egész Európából több település bekapcsolódott saját programjával, ebben az évben Alsó-Kelebia, Pozsony, Komárom, Selmecbánya, Kolozsvár, Nagyvárad, Belgrád, Róma, Bécs, Göteborg. Ez jelzi azt a közös szándékot, hogy Európa-szerte együttműködjünk a zsidó-keresztény kultúra újrafelfedezésében, az igaz értékek megismertetésében!

www.ars-sacra.hu

Cortex&Metropolitan: Budapest, szeptember 19.

Kedves Nézőink!

Hosszú nyári szünet után ismét Cortex! Ráadásul rendkívüli különkiadást szervezünk a számotokra!

Ezúttal a Budapesti Metropolitan Egyetemmel karöltve hozzuk el a számotokra Hajdu Szabolcs kétszeres Karlovy Vary Filmfesztivál győztes filmjét, az Ernelláék Farkaséknált! Ezután pedig pszichológiai górcső alá vesszük a vásznon kibontakozó szövevényes családi perpatvart.

Fontos információ: az esemény egyedülálló módon 900HUF/fő jegyáras. Ez az összeg nem a szervezőket gazdagítja, hanem közvetlenül Hajdu Szabolcs munkáját támogathatjátok vele 🙂

Külön említést érdemel, hogy minden szerepet Hajdú Szabolcs és családtagjai játszanak, ráadásul a család saját lakásán. És ha már Cortex, akkor fontos kiemelni: a filmben elhangzik, hogy “Kíváncsi vagyok, mit mondana erre Vekerdy”.

“Régi és új konfliktusok törnek felszínre Hajdu Szabolcs díjnyertes filmjében, mikor két egymástól eltávolodott testvér családja hosszú idő után ismét találkozik: Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, a közöttük feszülő ellentétekkel és saját magukkal is.”

rendező és forgatókönyvíró: Hajdu Szabolcs

szereplő:
Ernella: Tankó Erika
Eszter: Török-Illyés Orsolya
Farkas: Hajdu Szabolcs
Albert: Szabó Domokos
Laura: Hajdu Lujza
Brúnó: Hajdu Zsiga
Sanyi: Gelányi Imre
Imola: Szilágyi Ágota
/port.hu/

Információk előadóinkról rövidesen érkeznek!

Várunk Benneteket szerda este!
a szervezők

Helyszín: Premier Kultcafé

Időpont: 19:00-22:00

Programfigyelő - szeptember 19 - 25.

Forrás: mafab.hu

V. Stúdiószínházi Táncfesztivál: Eger, szeptember 21-25.

“Programsorozatunkkal évről-évre házhoz szeretnénk vinni az észak-kelet-magyarországi régió táncszerető közönsége számára a(z első sorban hazai) táncpaletta aktuális alkotásait” – ajánlja az idei fesztivált Topolánszky Tamás, a GGTánc Eger vezetője. “Szeretnénk a táncot kedvelő közönség igényeit minél szélesebb körben kielégíteni, a táncművészetet egyre inkább ismertté és kedveltté tenni, új nézőket – hangsúlyozottan a gyermekeket és fiatalokat is – becsalogatni a nézőtérre, megismertetni velük a tánc nyelvét, hogy később a táncot értő és kedvelő, színházlátogató felnőttekké váljanak.”
Ebből a programsorozatból nem csupán a közönség profitálhat, saját- és vendégtáncművészeink számára egyaránt szakmai fejlődést jelent.
Az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál egyedülálló kezdeményezés, hiszen a Dunától keletre, országos szinten ez az egyetlen ilyen volumenű professzionális táncesemény. Nyolc előadást láthatunk majd, rögtön a nyitó est nagyon lendületesen indul a Bozsik Yvette Társulat, utána a Pécsi Balett produkciójával. Természetesen a Gárdonyi Géza Színház tánckara is fellép, az Egri Szimfonikus Zenekarral közös előadásunk a záró napon látható majd.

www.gardonyiszinhaz.hu

Design Hét: Budapest, szeptember 23. – október 2.

Az első alkalommal 2004-ben megrendezett Design Hét Budapest rendezvénysorozatot a Magyar Formatervezési Tanács azzal a szándékkal hívta életre, hogy közreműködjön a design gazdasági és társadalmi szerepének tudatosításában, a design iránti bizalom növelésében és a terület szereplői közötti kommunikációban. A programsor a gazdasági döntéshozók és a hazai vállalkozások figyelmét a designban rejlő lehetőségekre irányítja: az üzleti folyamatokba és a vállalati kultúrába beépülő design olyan új minőséget és többletértéket teremt, amely a versenyképességet növeli, és lépéselőnyt biztosít a többi piaci szereplővel szemben hazai és nemzetközi viszonylatban is. Mára a Design Hét Budapest tíznapos eseménysorrá nőtte ki magát és pozíciója megerősödött az európai rendezvények sorában. 2016-ban a Design Hét Budapest egy több, mint száz eseményt magában foglaló eseménysorozat, mely a társadalmi hasznosságon túl a design gazdasági jelentőségére is kiemelt hangsúlyt helyez.

A Design Hét Budapest a designt mint olyan innovatív eszközrendszert és szemléletet igyekszik bemutatni, mely a funkcionális, felhasználói és társadalmi igényeket harmonikusan ötvözi, és mely termékek és szolgáltatások létrejöttében egyaránt nélkülözhetetlen eszköz. Ennek érdekében a programsorozatban egyaránt megtalálhatók a nagyközönség számára szervezett események (kiállításmegnyitók, gyermekprogramok, tematikus túrák, műhelylátogatások), szakmabelieket érintő rendezvények (kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, konferenciák, díjátató gálák, stb.), illetve olyan elemek, melyek kifejezetten a gazdasági döntéshozókat segítik munkájukban (befektetői találkozók, esettanulmányok bemutatása, előadások, workshopok). A szervezők a saját szervezésű programokon túl lehetőséget nyújtanak a legkülönbözőbb szakmai partnerek önálló bemutatkozására is (múzeumok, intézmények, iskolák, üzletek, designstúdiók, galériák, stb.). A szervezés során a Design Hét Budapest munkatársai a műfaji változatosságra is törekednek, így a rendezvénysorozatban a design legkülönfélébb megvalósulási formái is megtalálhatóak, a formatervezéstől a divatig, a belsőépítészettől a tervezőgrafikáig, a service designtól az UX/UI designig.

A programsorozat minden év őszén kerül megrendezésre, egy központi téma, illetve egy Díszvendég ország szereplésével. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács, szervezője a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft.

designhet.hu/2016/

Programfigyelő - szeptember 19 - 25.

Forrás: blog.iroda.hu

Kerekdomb Fesztivál: szeptember 23-25.

Szeptember 23. és 25. között idén először összművészeti fesztivál indul Tállyán. A Tokaji Borvidék településén három napon át színházi és irodalmi előadásokkal, koncertekkel, hangversennyel, sporteseményekkel, gyerekprogramokkal, felfedező túrákkal, gasztro- és kézműves vásárral, kreatív foglalkozásokkal és borkóstolókkal várják a látogatókat.

A Kerekdomb Fesztivál és Bormustra Tokaj-Hegyalja egyik legszebb helyszínének közösségi tereit alakítja három napra pezsgő kulturális központtá, bemutatva a település történelmét és kiemelve különleges adottságait.

A látogatókat komolyzenei hangversenyek várják a Római Katolikus Templomban, gyerekprogramok és gyerekfoglalkozások a frissen felújított Maillot Kastély termeiben, irodalmi foglalkozások, felolvasások és blues koncertek az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel helyszínén, túrák, futóverseny és félmaraton a tállyai dűlőkön, kreatív séták a pincerendszerekben, a Kerekdomb Fesztivál könnyűzenei nagyszínpada pedig a Vincellér Ház udvarán kapott helyett.

Fellép a Kiscsillag, a Belmondo, a Budapest Bár, az Anima Sound System, a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó, ott lesz a Virtuózok csapata, Pribojszki Mátyás több formációval, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin. Orgona adománygyűjtő koncertet ad Fassang László, interaktív gyerek- és felnőttprogramokkal készül Varró Dániel és Molnár Krisztina. Gyerekkoncerttel érkezik a Kaláka, Szalóki Ági, Rutkai Bori Bandája, valamint a Czutorborsók, a legkisebbeknek Ringató foglalkozást is tartanak.

Lesz improvizáció a Momentán Társulattal, színházi előadás a Nézőművészeti Kft-vel, jóga Szalóki Ágival, a Hosszúlépés.Járunk? csapat kreatív túráin pedig a település titkaiba avatják be az érdeklődőket.

A futás szerelmesei gyönyörű környezetben versenyezhetnek, a gyerekek a Ludas Matyi Futamon, a felnőttek pedig a hét kilométeres Mád-Tállya futóversenyen vagy a Kerekdomb Félmaratonon is indulhatnak.

Tállyai hagyományok szerint készülnek idén is a helyiek az Európában is egyedülálló Szent-Vencel napi egyházi szőlőszentelő ünnepre, emellett a tállyai utcácskákon gasztro- és kézműves vásár, a tállyai pincészetekben pedig borkóstoló várja a látogatókat.

www.kerekdombfeszt.hu

Forrás: port.hu, facebook.com

Ez is tetszeni fog...