Ray Donovan - az évadzáró előtt - avagy 5 ok amiért a Ray Donovan epic - Corn & Soda

Ray Donovan – az évadzáró előtt – avagy 5 ok amiért a Ray Donovan epic

Az utóbbi pár részt tekintve a sorozat története enyhén ellaposodott. Igaz érezni lehetett, valami nagy van készülőben, de ezt olyan sokáig vezették fel, illetve húzták el, hogy picit már unalmas lett. Majd hirtelen bekövetkezett amire vártunk, felpörögtek az események, és a Ray Donovan újra azzá a drámává vált, amiért elkezdtük nézni. Kattintás után bővebben olvashattok arról, hogy mi is az az 5 ok, amit a címben említettem.

1 A történet

Kezdve a legérdektelenebbel, majd haladva az érdekesebbek felé a következők történtek eddig. Abby elhanyagoltnak érzi magát és fél, ezért sorra csinál hülyeségeket. Bunchy összejött egy nővel, akinek van egy kisfia, de mivel ez a szerencsecsomag nem csak érzelmileg van egy 8 éves szintjén, hanem az intelligenciája is megegyezik egy csirkéjével, így fél, hogy pedofil lesz belőle, ezért útjaik elváltak.

A családban, Conor szülinapi buliján, mindenre fény derült, mindenki számára. Egyébként ez a szál is egyfajta felvezető volt az egyik fordulathoz.

A helyi FBI fejes, akiről azt gondolhattuk volna, jobban kézben tudja tartani az ügyeit, meg lett zsarolva, majd ennek a zsarolásnak egyfajta következményeképpen kúrópajtija egy tömött étteremben lőtte főbe magát. A zsarolás még él, a kinevezése meg országos FBI főnökké úgy tűnik haldoklik.

Ezen a szálon kapcsolódik még a bostoni riporternő, aki mivel nem hülye, rájött, hogy átvágták a palánkon, majd úgy gondolva, hogy okos ötlet még a darázsfészket csupasz kézzel csapkodni visszament LA-be, hogy tovább szaglásszon. Tudom ez egy enyhe paradoxon, ha valaki ennyire okos, akkor mégis miért csinál ilyet, de hát tényleg ez van.

Marvint, Bridget kis rapper barátját, és annak a nevelő faterját kinyírta az ex-sittes gengszter, ezt az előző cikk írásakor már sejtettem is, hogy valahogy így lesz. Ezt Bridget végig is nézte, ezért veszélyben az élete. Itt kicsit vissza is kanyarodhatunk Abby-hez, mert míg Ray tökéletesen kezeli a helyzetet, addig aggódó anyu pont, hogy nem.

Végül, de nem utolsó sorban, az egyik mellékszál lett a legérdekesebb, mégpedig Mickey vonala. Azt tudtuk, hogy az öreg nem fog megelégedni a minimálbérrel, így amikor oxigénpalackos barátja felkínálja a lehetőséget, hogy raboljanak ki egy fűárus boltot – (mert ugye tudjuk, Kaliforniában receptre vehetsz zöldet) – úgy azon Mickey kap is. Gondosan megtervezik az akciót, ami természetesen annyi helyen sül el balul, néhány helyen szó szerint, amennyin csak lehet. A gondok itt halmozódnak igazán, mert hát Conor persze, a tűz közelében volt. Terry meg, akinek a szülinapi bulin esett le, hogy pénzmosodát vezet, ezért már Ray-től nem akart pénzt elfogadni, de a csajától sem, hogy megpattanhassanak, szintén belement a buliba, természetesen egyedül őt kapták el a kékek.

sunny

2 A hangulat

Amikor egy sorozat képes arra, hogy több percen keresztül csak egy a sötét konyhában egyedül cigarettázó nőt figyelj, és ne unatkozz, azt nevezem én igazán jó hangulatteremtésnek, mert ez azt bizonyítja, hogy át tudják adni azt, amit akarnak. A sorozat folyamatosan kezdett sötétedni, komorabbá válni. Még most is beleborzongok abba, amikor Marvin Bridgettel énekli a Sunny-t, mert optimistán tekintenek a jövőre, majd bumm, minden megváltozott.

3 A történetvezetés

Összességében az kell mondanom, ez a sorozat olyan, mint egy jó film. Igaz voltak unalmasabb részek, de azok kellettek ahhoz, hogy egy ennyire komoly konfliktussorozatot felvezessenek.

4 A karakterek

Van néhány, akiket ki nem állhatunk, de igazi baj akkor lenne, ha semlegesek lennének számunkra. Amikor lehet valakit nagyon utálni ostobaságai, vagy gonoszsága miatt az még mindig jobb, mint a szürke kisegerek. Amikor pedig imádjuk őket, hát ahhoz nincs is mit fűzni.

5 A színészek

Kapcsolódva a karakterekhez, el kell ismernem, bármennyire is rühellem Abby karakterét, Paula Malcomson tökéletesen alakítja, de nem csak őt lehet megemlíteni, ott van Eddie Marsan, aki a parkinson kóros Terry-t alakítja, ami egyszerűen zseniális, de sokakat lehetne még itt említeni.

Ezek tehát azok az okok amiért nem csak az utolsó részt várjuk tűkön ülve, hanem már a következő évadot is. Ki fog még meghalni? Ki fog börtönbe kerülni? Lesz e még valaha napfény, a Donovan klán világában? Mind olyan kérdés, amire reméljük, kapunk választ.

Ez is tetszeni fog...