Ray Donovan ismét itt van, és ismét kemény - Corn & Soda

Ray Donovan ismét itt van, és ismét kemény

ray-donovanRay Donovan története ott folytatódik, ahol abbahagyták az előző évad végén, és az eddigiek alapján ebben az évadban sem fogunk csalódni. Spoileres lesz, de nem túl sok és csak picik.

A harmadik évad fináléjában azt láthattuk, hogy Ray leszámolt az Örmény maffiával, hogy a faterját mentse, majd közölte vele, hogy jó lenne ha végre, végleg eltűnne az életükből. Az akció közben Rayt meglőtték, de mielőtt ezzel foglalkozott volna megvallotta a bűneit a papnak, aki a ex-pedofil papokat gyámolgatja.

Azt persze sejthettük, hogy komoly szereplő nem fog meghalni. Ez így is történt. Sem Terry, sem Ray nem halt bele a sérüléseibe, amit a leszámolás során szereztek. Ami viszont itt érdekes volt, az Ray felépülése volt, amiben a sorozat készítői kiélhették művészi hajlamaikat egy sor halus trip során, amiben Ray párhuzamot vont a lánya, és húga között. Ez a párhuzam az epizód vége felé még említve is lett, erre még visszatérünk. Egyébként elég biztosak lehetünk benne, hogy ez egy visszatérő motívum lesz ebben a szezonban. Ezen kívül ez volt az a fonál ami az évad poszterét ihlethette, mert ugye Ray bűnbánása, és önmegváltása ebből a részből fakad.

Kaptunk még egy kis részt Mickey új életéből is, amiben persze azt láttuk, hogy az öreg nem tud csak úgy nyugisan ellenni, valami kis svindli mindig kell, amik persze bajba is keverik. Erre viszont több szót pár is fecsérelni, pláne úgy, hogy azért durva spoilert nem igazán akarok a cikkbe írni, célzok itt a rész utolsó jelenetére.

A hosszabb dráma részek után pedig ideje rátérni az akciókra, amikből látszott, hogy mindenki kedvenc problémamegoldó embere újra űzi a bizniszt, és nem is rosszul.

Liev Schreiber as Ray Donovan and Embeth Davidtz as Sonia Kovitzky

Anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznék, inkább csak leírom, hogy mire is kellett figyelnünk. Itt egy epizódon belüli karakterfejlődést láthattunk. Az első megbízást egy műkereskedőtől kapja, aki szeretné a vámon rekedt festményeit kéz alatt visszaszerezni, de ekkor Ray még nem igazán volt olyan passzban, hogy ezt lazán megoldja. Ahhoz, hogy Rayt a a munka depressziójából kimozdítsák, egy nagyobb, kicsit meredekebb balhéra volt szükség, amit mégis lazán és gyorsan megtud oldani. Pontosan ezt is kapta a sorstól, vagyis az íróktól. A műkereskedős témára viszont még valószínűleg a következő részekben visszatérnek, hiszen a képet a gitáros lányról csak megkapta végül Ray, lásd ugye a rész címét A lány gitárral, ami ugye még Bridgetre is utal. Mondtam, hogy visszatérünk még rá.

Ezeken kívül természetesen még a család többi részére is kitértek, de azokat még egy rákos megbetegedéssel, leendő mell levágással sem lehetett megmenteni attól, hogy ne legyenek közönyösek az emberek számára, mert valljuk be, kit érdekel, hogy Terry nem mehet misszióra, vagy hogy Abby most éppen a betegsége miatt lesz depis, mikor a többi szálon sokkal izgalmasabb események történnek?

Ez utóbbitól eltekintve a negyedik évad első része ütős volt, és már alig várjuk a következőt.

Ez is tetszeni fog...