Részlet egy szatírából – Marc-Uwe Kling: Qualityland - Corn & Soda

Részlet egy szatírából – Marc-Uwe Kling: Qualityland

Milyen lenne Orwell klasszikusa, az 1984, ha Kurt Vonnegut írja? A tavasz egyik legizgalmasabb könyvének ígérkezik Marc-Uwe Kling regénye, a Qualityland, melyből az ajánlónk végén hosszabb részlet is olvasható.

Kurt Vonnegutot szokás emlegetni az 1982-es születésű szerzővel kapcsolatban, gyilkos szatíráját olvasva valóban gyakran eszünkbe jut az amerikai író zsenialitása. Kling „szellemesen nyomasztó és humorosan elgondolkodtató” könyve – ahogy Bödöcs Tibor is jellemezte – a nem túl távoli jövőben.

Isten hozott, kedves olvasó, a nem túl távoli jövőben, QualityLand országában – Európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb államában! Ez a felsőfokú jelzők birodalma, ahol már szinte kizárólag robotok és mesterséges intelligenciák dolgoznak (bár a munkával járó stresszt sokuk nehezen viseli), a reklámcégek és híroldalak kínálatukat előzékenyen a fogyasztók ízléséhez igazítják, a szerelmi élet pedig a randialkalmazások mindentudó algoritmusai által előre kijelölt mederben csordogál… Ugyan mi váratlan történhetne egy ilyen precízen kiszámított, boldogságra automatizált világban?

Így gondolja a regény főszereplője, Munkanélküli Peter is, egészen addig, míg egy személyre szóló ajándékot nem kap az ország legnépszerűbb csomagküldő szolgálatától: egy rózsaszínű, delfin alakú vibrátort. A kéretlen segédeszköz hatására hősünk egyszemélyes hadjáratba kezd QualityLand teljhatalmú mamutvállalatai ellen, mígnem végül egy széles körű tiltakozó mozgalom élén találja magát. Ezzel párhuzamosan QualiyLand mindaddig megnyugtatóan egyhangú politikai játszmái is meglepő fordulatot vesznek. Mivel az ország aktuális elnöke haldoklik, előrehozott választást kell kiírni, melyen a bevándorlókkal riogató szélsőjobb jelöltjével szemben az ellenzék Miénk Johnt indítja. Kampányuk azonban korántsem alakul zökkenőmentesen: John ugyanis képtelen hazudni… és nem mellesleg egy android.

A QualityLand őrült ötletekkel és abszurd fordulatokkal tűzdelt, fergeteges humorú szatíra, egyszersmind nagyon is megfontolandó figyelmeztetés a napról napra fejlettebb technológia és a vele szemben egyre kiszolgáltatottabb ember kapcsolatáról.

Marc-Uwe Kling

Marc-Uwe Kling német író, dalszerző, rádiós műsorvezető, hazájának egyik legismertebb humoristája. 2003 óta aktív szereplője a berlini kulturális életnek: a legkülönbözőbb irodalmi, slam poetry és stand-up-rendezvények rendszeres fellépője. Hatalmas népszerűségét elsősorban Kenguru-trilógiájának (Kenguru-krónikák, 2009; Kenguru-manifesztó, 2011; Kenguru-nyilatkozat, 2014) köszönheti, melyben az önmagát „flegmatikus anarchista”-ként jellemző szerző az élet nagy kérdéseit vitatja meg lakótársával, egy beszélő, „pragmatikus kommunista” kenguruval. A könyv alapján készült mozifilm éppen idén került a német mozikba.

Saját bevallása szerint alkotói célkitűzése „olyan, a kapitalizmust kíméletlenül ostorozó könyveket írni, amikből jó sokat el lehet adni”. 2017-ben megjelent QualityLand című disztópiája 2018-ban elnyerte a Német Science- Fiction Díjat, és jelen állás szerint több mint félmillió eladott példánynál tart. A regény adaptációs jogait az HBO vásárolta meg, a sorozatot Mike Judge (King of the Hill, Beavis and Butt-Head, Silicon Valley) rendezi. A Helikon kiadásban megjelent QualityLand a fentieken túl azért is egy különleges kötet, mert két változata is létezik: egy „sötét” és egy „világos”. Előbbit a hagyományos könyves formátum takarja – amennyiben kíváncsi a „világos” verzió alternatív fejezeteire is, keresse a QualityLand „2 az 1-ben” e-könyv kiadását.

A regényből a részlet itt olvasható:

Ez is tetszeni fog...