Szerelem és kaland a varázslatos Erdélyben - Eszes Rita: Illangók - Corn & Soda

Szerelem és kaland a varázslatos Erdélyben – Eszes Rita: Illangók

A napokban jelent meg Eszes Rita első, debütáló regénye, az Illangók, mely Erdély különleges, varázslattal teli világába kalauzolja el az olvasót. A kötet lapjain életre kelnek az ősi mondák alakjai, hogy számos  izgalmas kalandba bonyolódjanak a történet ifjú, modern hőseivel, akik ebben a mágiával teli világban igyekeznek megérteni önmagukat és családi múltjukat. A regény a Könyvmolyképző Kiadó Vörös pöttyös sorozatában jelent meg.

Íme az Illangók borítója!
Forrás: Könyvmolyképző Kiadó

A történet főhősei, Mark és Patrick ikertestvérek, és évek óta Írországban élnek. Azonban egy vadászkastélyt örökölnek Erdélyben, ezért odautaznak, hogy átvegyék és megszemléljék örökségüket. A nagyvárosi élet után a vidék unalmasnak tűnik, ezért a fiúk füves cigit keresnek, ám az egyik helyitől egy bódító gombát kapnak. A gomba hatására furcsa vízióik támadnak, amelyek talán valójában nem is víziók csupán. Megismerkednek egy különös lány testvérpárral, Tartoddal és Firtossal,  akik felfedik előttük családjuk titkos múltját, és egy meglehetősen szokatlan feladat teljesítését várják tőlük.

A regény története izgalmas, fordulatos, kalandokkal teli. Marknak és Patricknak különböző próbákat kell kiállniuk, melyek által személyiségük folyamatosan fejlődik.  Mindeközben sorra megismerjük a magyar – és különösen az erdélyi – mitológia különböző alakjait, akiket az írónő páratlan ábrázolótehetséggel mutat meg nekünk. A különböző lények szinte életre kelnek, tapinthatóvá, élettel telivé válnak. A már ismerős mitologikus alakoknak érthető, logikus történetet épít fel, úgy, hogy közben tiszteletben tartja az eredeti regéiket. Páratlan és nagyszerű élmény így együtt, koherens történetté fűzve olvasni a gyönyörű erdélyi mondákról, azokról a lényekről és hősökről, akikkel külön-külön már találkozhattunk, de ilyen összefüggő egészet alkotva eddig még nem. Eszes Rita regénye így mindenképpen hiánypótló alkotás.

A regény hősei több szempontból jellemzett, élettel teli alakok. A mondabeli hősök sem válnak sablonos figurákká, a főszereplők pedig mindannyian különböző karakterek. Habár a két testvérpárt, azaz Markot, Partickot, Tartodot és Firtost párhuzamba lehet állítani egymással, mégis különböző egyéniségek maradnak. Mivel az írónő mind a négyüket használja nézőpontkarakterként, így mindegyikük jelleme mélyen és részletesen kidolgozott. Mark megfontolt, felelősségteljes, olyan ember, aki igyekszik mindig ésszerű döntéseket hozni. Vele szemben Patrick az ösztönlény, akit érzelmei vezérelnek, és aki képes hirtelen felindulásból, a pillanat hatása alatt meghozni élete legfontosabb döntéseit is. Firtos maga a megtestesült jóság, mégsem válik plasztikus alakká, mert a cselekménnyel együtt az ő személyisége is újabb és újabb vonásokkal gazdagodik. Az én kedvenc szereplőm Tartod, akinek személyisége olyan mint a hagymaburok, minden egyes fejezet újabb és újabb réteget hánt le róla, hogy megmutassa rendkívül összetett, érzelemgazdag belső világát.

A történet helyszíne a valóságban is varázslatosan szép erdélyi vidék, Parajd, Korond és a Gyilkos-tó környéke, melyek a regény lapjain  igazi mágiával telnek meg. Mivel a Székelyföldnek ez a része egyébként is a kedvenc helyeim közé tartozik, ezért különösen örömteli volt a regény lapjain olvasni róluk, és olyannak látni  az egyes helyszíneket, amilyenek a fénykorukban lehettek.

A regény nyelvezete rendkívül gazdag, Eszes Rita páratlanul szép leírásokkal színesíti a kalandos történetet. A  választékos nyelvezet ellenére a szöveg könnyed, gördülékeny, az ifjú olvasóknak is élvezetes és könnyen olvasható lehet.

A szerző Facebook oldala

Összességében az Illangók egy gyönyörű regény, izgalmas kalandokkal, szeretni való, élettel teli hősökkel, és az erdélyi mondavilág páratlanul gazdag világával, ami arra vár, hogy magába szippantsa és elvarázsolja az olvasót. Így Eszes Rita első kötetét szeretettel ajánlom kicsiknek és nagyoknak, fiatal és idősebb olvasóknak,  azaz mindenkinek, aki szereti az izgalmas történeteket, szívesen olvas szerelemről, és hagyja magát elrepíteni egy varázslatosan szép világba.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] ami az előző művéhez hasonlóan a Könyvmolyképző Kiadónál jelent meg. Már az  Illangóknál nagyon megszerettem Rita stílusát, a gyönyörű leírásait, másrészt pedig a rókás, […]