A szerelem sokfélesége - Érints meg! antológia - Corn & Soda

A szerelem sokfélesége – Érints meg! antológia

Decemberben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó tematikus antológiája Érints meg! címmel, melyben új tehetségek és olyan közkedvelt írók, mint On Sai, Helena Silence, Kemese Fanni, Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor  novelláit olvashatjuk a szerelem sokféleségéről. A kötetet és a borítót László Maya csodálatos rajzai díszítik.

Forrás: Könyvmolyképző Kiadó

Nagyon vártam, hogy a kezembe vehessem az antológiát, mivel egyrészt kíváncsi voltam az Érints meg! pályázat győztes írásaira, másrészt pedig különösen szeretem a romantikus és az emberi lélek legbenső titkait feltáró történeteket.

A 17 novellát tartalmazó kötet két részre oszlik. Egyik felében fantasy írásokat olvashatunk, ez a rész stílusosan A fantázia szárnyán címet viseli, míg a másik felében, az Életed életem elnevezésűben, a valós életben játszódó novellák kaptak helyet. A kötet mind a két részében csodálatos írásokat olvashatunk, de persze voltak olyanok, melyek jobban megfogtak és közelebb kerültek a szívemhez, mint mások. Nézzük egyenként a novellákat!

I. A fantázia szárnyán

On Sai: Utálom a hétfőt

Igazi nyitódarab. Már az első mondatával egyszerre nevetett és hökkent meg. Humoros, lendületes, kreatív írás, ami így az egész kötetnek megadja az alaphangot. Mostanában szinte egyáltalán nem találkoztam angyalokról szóló írásokkal, így különösen örültem a témának. Ráadásul a Margitszigeten tajcsizó Gabriel arkangyal még azóta is mosolygásra késztet. Zseniális ötlet!

Sebestyén Kinga: Azok, akik vagyunk

Az alaptörténet izgalmas, tetszik a “Hazugok” ötlete, és nagyon érdekes utópisztikus világot vázol fel a szerző. Az alapprobléma megoldását azonban összecsapottnak, hirtelennek érzem. Azt hiszem, ez a téma inkább regénynek való anyag, nem novellának, de azért így is ötletes és érdekes a történet.

Nyírő Szabina: Kristálykastély

Az egész novella egy gyönyörűséges költemény. Érzékeny, lírai hangvételű írás, mintha maga a mű is egy finomszerkezetű kristálypalota lenne. A leírások és az ábrázolt érzelmek szépsége napokra megragadott és a hatása alatt tartott. Szabina novellája a kötet legszebb írása.

Róbert Katalin: Holdvilág piknik

A sok-sok sablonos vámpírtörténet után igazán üdítő egy ilyen friss és ötletes írást olvasni a vérszívókról. A novella humorával, játékosságával szinte magával ragadja az olvasót. Az aranyos nevek és a vicces, kikacsintós utalások miatt pedig különösen szerettem.

V. K. Bellone: Tajték

Anderseni mélységű mese szerelemről, sorsról, végzetről. Szívbemarkoló történet, ami képtelenség, hogy ne ríkasson meg. Ráadásul egy nálunk kevésbé ismert északi mítoszt dolgoz fel a fókabőrbe bújt tündérekről, a selkie-kről. A novella líraian szép, szinte balladisztikus, és üzenete örök érvényű. A kötet egyik legjobb novellájának tartom.

Csikász Luca: Lélekbe vésve

A novella alapötletét nagyon érdekesnek tartom.  Platón duálpárokról szóló elméletének továbbgondolása és a kettős nézőpont is tetszett, ám valahogy a történetet mégis darabosnak éreztem. Talán ennél is szerencsésebb lett volna a témát egy hosszabb lélegzetű írásban kifejteni, és nem egy novellába sűríteni.

Kiscsatári Zsófia: Éjfél

Sajnos nekem ez az írás tetszett a legkevésbé. Túlságosan kuszának, zavarosnak éreztem. Bár egyetlen éjszakába sűrítve szóba került minden, ami manapság fontos témája az irodalomnak (kamaszkori problémák, családok szétszakadása, melegek elfogadása, vámpírok, gyógyítók), azonban ez a sok-sok téma túlságosan töménnyé, fókuszálatlanná teszi a szöveget. Ami viszont tetszett, az a novella alapüzenete a család és az elfogadás fontosságáról.

Kemese Fanni: Emléket a fejedből

Szenzációs írás! A kötet egyik legkreatívabb, legötletesebb alkotása. Zseniálisan ötvözi a disztópiát a népmesék és a fantasztikum elemeivel, úgy, hogy a történet helyszínét ismerős terepre, Magyarországra helyezi. Van benne kellő humor, dráma és még katarzis is. Ráadásul a negatív hősnek ugyan úgy tudunk szurkolni, mint a pozitívaknak. Az egyik kedvenc novellám volt.

II. Életed életem

Helena Silence: Álmomban, egy életben

Gyönyörű írás társadalmilag égetően fontos témáról. Megrázó és egyben felemelő olvasmány  arról, hogyan lesz képes valaki kilépni egy bántalmazó kapcsolatból és új életet kezdeni. Azt hiszem ez a téma az, amiről nem lehet eleget beszélni és olvasni.

Eszes Rita: Ajtók

Habár a mostohatestvérek közötti szerelem nem új téma, mégis nagyon izgalmas ezt a toposzt egy kamaszlány szemén és érzésein keresztül látni. Mivel a történet több évet ölel fel, így nyomon követhetjük a szereplők érzelmi életének alakulását is, és a végkifejletet is hitelesnek érezhetjük. A történetet akár regényben is szívesen olvasnám újra.

Istók Anna: Frissen pigmentált bűneink

Egyedi, filozofikus hangvételű írás, ráadásul igazi fricska a modern művészetek kritikusainak. Bár nincs igazán története, mégis eredeti és hangulatos, jó volt olvasni.

Novák Vica: (Át)hangolókulcsok

Az igazi, jó értelemben vett, klasszikus romantikus írás. Minden van benne, ami csak kell: Párizs, jóképű lovag, zene, és persze igaz szerelem. Mindemellett a novella mégis friss, üde és magával ragadó.  Igazán élvezetes olvasmány főleg a szürke, hideg hétköznapokon.

Itvás Éva: A filmrajongó lány különös betegsége

Jó adag humor és báj jellemzi a novellát. Olvasmányos, szépen építkező írás, ráadásul élő, lélegző karakterekkel. A főhősnővel könnyű azonosulni, még úgy is, ha az ember lánya már nem éppen tini.  Az írásnak leginkább a humora ragadott meg.

Rácz-Stefán Tibor: Ó, Rómeó!

Humoros, mégis érzékeny írás egy meleg fiú első szerelmi próbálkozásairól. Tetszett a novella fiatalos, az élő nyelvhasználatot tükröző stílusa. Rengeteg fontos társadalmi témát érint, a szöveg mégsem válik didaktikussá, nehézkessé, megmarad könnyed bája. Egyedül a szexuális vágyak nyersessége volt számomra kicsit fura, de valószínűleg egy kamaszfiú érzelmi életéhez ez is hozzátartozik. A novella zárása viszont különösen tetszett. Olyan örök erkölcsi értékeket fogalmaz meg, melyek sokszor elveszni látszanak.

Miklóssy Niki: Merülés

A hagyományos és a modern világ találkozása egy különleges szerelmi történetben. Ez a novella is a saját nemhez való vonzalom témáját járja körül, viszont itt egy fiatal, erdélyi lány szemszögéből. Szép és megható történet, aminek különleges ízt ad az erdélyi elzárt falu világa.

Nagy Roxána: Zsongás

Üde, friss, bájos novella, mely a méhészek titokzatos világába kalauzol el. Méhésztörténeteket ritkán olvashatunk, pláne szerelmi témájújukat, ezért is számít igazi unikumnak ez az írás. Ráadásul a szerelmi történeten túl nagyon fontos üzenetet hordoz a múlt elengedéséről, és a válások negatív hatásáról a gyermekek lelki fejlődésére. Olykor megható, máskor humoros írás, melyet igazán öröm olvasni.

Misz Anna: Színteória

Lírai hangvételű, igazán megható írás az örök, sírig tartó szerelemről. Egyszerű, hétköznapi jelenet válik örök érvényűvé és a mindent túlélő szeretet példájává.  A rövid novella igazán gyönyörű lezárása a kötetnek.

Összességében az Érints meg! gyönyörű, tartalmas kötet, mely a szerelem minden színét bemutatja. Ráadásul stílus és témabeli sokféleségével lehetőséget biztosít arra, hogy minden korosztály megtalálják a kedvére, ízléére valót. Ezért bátran ajánlom mindenkinek nemtől és kortól függetlenül.

A kötetért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] tavalyi Érints meg antológia után idén is izgalmas válogatáskötettel lepi meg az olvasókat a Könyvmolyképző […]