"Táplálkozással kapcsolatos mesét azóta szerettem volna írni, hogy elvégeztem az egyetemet"- interjú Tóth Eszterrel, a Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma írójával - Corn & Soda

“Táplálkozással kapcsolatos mesét azóta szerettem volna írni, hogy elvégeztem az egyetemet”- interjú Tóth Eszterrel, a Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma írójával

Tavaly jelent meg Tóth Eszter első mesekönyve, a Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma Imelda Green illusztrációival a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A kötetben az írónő, aki egyben dietetikus is, izgalmas kalandra hívja a kis olvasókat a táplálkozási piramis „országaiba”, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az egészséges táplálkozás alapjaival. A kötetről a megjelenésekor írtunk, most pedig interjút készítettünk az írónővel a kötetről, az egészséges táplálkozás fontosságáról és a további írói terveiről.

forrás: Tóth Eszter írói oldala – Facebook

Corn&Soda: Tavaly jelent meg Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma című mesekönyved, mely a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató győztese is egyben. Hosszú út vezetett az első köteted megjelenéséhez?

Tóth Eszter: Hosszú út volt, sok visszautasítással, de nagy örömömre végül sikerült révbe érni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy összesen négyszer indultam az Aranymosáson, és a verseny ranglétrájának nagyjából minden fokát megjártam. Hosszú folyamat volt, de megtanított arra, hogy nem szabad feladnod az álmaidat, és a végsőkig küzdj azért, amit igazán szeretnél.

C&S: Hogyan született meg Pöttöm Pötty történetének ötlete?

T. E.: Ez nagyon jó kérdés, a pontosan nem tudom mikor született meg Pöttöm Pötty, de táplálkozással kapcsolatos mesét azóta szerettem volna írni, hogy elvégeztem az egyetemet. Aztán átestem egy elég komoly írói válságon, amiből úgy tudtam kilábalni, hogy valami olyasmibe kezdtem, amibe azelőtt soha. Ez volt Pöttöm Pötty és Züzüke meséje.

C&S: Másképp kell-e írni gyerekeknek, mint felnőtteknek?

T.E.: Bizonyos szempontból igen. Hogy Pöttöm Pötty témájánál maradjak, az elég hamar világossá vált számomra, hogy nem kezdhetek el a zöldségek vagy gyümölcsök mellett azzal érvelni, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, hisz’ egy öt vagy hat éves gyereknek ez nem sokat mondana. Meg kellett találni azt a módot, ami számukra érdekes módon adjak át hasznos információkat.

C&S: A hétköznapokban is fontos számodra az egészséges táplálkozás, egészséges életmód?

T. E.: Mindent megteszek, hogy egészségesen éljek, egyébként szerintem ez nem is olyan nehéz dolog, mint sokszor hisszük. Alapvetően egy egészséges embernél semmi sem tiltólistás, csak a változatosságot és mértékletességet kell szem előtt tartani. Illetve, amiben én még nagyon hiszek, az a szezonalitás, tehát igyekezzünk az évszaknak megfelelően táplálkozni és lehetőleg minél jobban lerövidíteni az utat az alapanyag megtermelésétől addig, hogy a tányérukra kerüljön.

C&S: Neked mi egyébként a kedvenc ételed? Nehezebb olyan ételcsoportról, ételről írni pozitívan, amit te magad egyébként nem szeretsz?

T. E.: Azt szoktam mondani, hogy nálam szezonális, mit szeretek épp a legjobban. Most, amikor érik az őszibarack a gyümölcsfánkon, épp azt szeretem a legjobban. Ha komplexebb ételben gondolkozom, akkor egy finom húslevest sok zöldséggel és valami olaszos ételt sose utasítanék vissza. Szerencsére alapvetően minden ételcsoportból van olyasmi, amit szeretek.

forrás: Könyvmolyképző Kiadó

C&S: Van-e kedvenc karaktered Pöttöm Pötty meséjében?

T. E.: Talán meglepő, de az én legnagyobb kedvencem Berkenye. Tudom, hogy nem indított túl pozitívan a mese elején, de higgyétek el, ebben a tündérfiúban sokkal több van, mint a csúfolódás és a lányok ugratása.

C&S: Volt-e valamilyen beleszólásod a kötet illusztrálásába? Elégedett vagy-e az illusztrációkkal?

T. E.: Imádom az illusztrációkat! A könyv illusztrátorát Imelda Greent, a kiadó találta, ők döntöttek ebben a kérdésben, de amint megláttam az első képeket, tudtam, hogy jobbat nem is találhattak volna. A szereplők mintha egyenesen az én fejemből pattantak volna ki, Imelda remek munkát végzett.

C&S: Milyenek az eddigi olvasói visszajelzések a kötetről?

T. E.: Úgy gondolom, elégedett lehetek. A Molyon (moly.hu – a szerk.) a mesekönyv még mindig 90%-on áll, ami lassan egy évvel a megjelenés után szerintem nagyszerű dolog. A legnagyobb öröm számomra, hogy amennyire látom, a gyerekek szeretik Pöttöm Pöttyöt és a többieket, aminél többet nem is kívánhatok.

C&S: Tervezed-e Pötty történetének folytatását?

T. E.: Természetesen, Pötty kalandjai még koránt sem értek véget. A második rész már a kiadónál van, remélem idén meg is jelenhet. Ebben a kötetben Pöttöm Pötty Folyadék Királyságba utazik el, amire Züzüke rászabadította a félelmetes Folyadék Szörnyet. Nagyon szerettem írni ezt a mesét, remélem a gyerekeknek is tetszeni fog.

C&S: Milyen további írói terveid vannak? Fogsz más korosztálynak is írni?

T. E.: Nagyon szeretnék ifjúsági, illetve young adult irányba is elmozdulni. Jelenleg egy YA kéziraton dolgozom, amelynél már a végső fázisoknál járok, bízom benne, hogy jól sikerült, és hamarosan az olvasókhoz is eljuthat.

Ez is tetszeni fog...