#TársasozzOtthon! – Kapcsolj! - A Föld körül - Corn & Soda

#TársasozzOtthon! – Kapcsolj! – A Föld körül

A koronavírus-járvány miatt sokak kényszerültek lemondani nyári vakációjukat, a külföldi kalandok helyett a bezártság szürke hétköznapjaival kellett megbarátkozniuk. Most azonban otthonról is körbeutazhatjuk bolygónkat! A Kapcsolj! – A Föld körül tökéletes kártyajáték azoknak, akik szeretnek utazni és nem riadnak vissza attól, hogy megméressék a négy égtáj legismertebb látványosságairól szerzett tudásukat! A Kapcsolj! azonban nem egy szokványos műveltségi kvízjáték, hiszen a játékosok egy csapatként teszik próbára tudásukat.

#TársasozzOtthon – Corn&Soda

#TársasozzOtthon!–cikksorozatunkban olyan társasjátékokat mutatunk be, amelyek ideálisak a járvány miatt otthon töltött csendes esték felpezsdítéséhez! Rovatunkban törekedünk arra, hogy senki ne maradjon ki a játékból, ha kettesben éltek, népes családban vagy éppen egyedül, nálunk biztosan megtaláljátok a nektek való társasjátékot!

Ezúttal a Gémklub egyik új kártyajátékát hoztuk el nektek, amelyet bármennyien, akár egyedül, sőt, akár tízen is játszhattok! A Kapcsolj! – A Föld körül egy világjáróknak (és Verne Gyula-rajongóknak) szóló műveltségi kvízjáték, tehát előnyt jelent, ha otthon vagy a Kék Bolygó legjelentősebb nevezetességeiben és turisztikai célpontjaiban. Mindazonáltal öt különböző nehézségi szint közül lehet választani, így azok is részt vehetnek a játékban, akik kevésbé magabiztosan kalauzolnák hajójukat egy világkörüli úton.

Kapcsolj! – A Föld körül. Forrás: Gémklub.

Az ötös skálán az egyes, tehát a legegyszerűbb nehézségi szinten akár a gyerkőcök is beszállhatnak a játékba – az alkotók 10 és 99 éves kor között ajánlják a játékot. Az ötös nehézségi szint azonban már tényleg csak a hardcore kalandoroknak és UNESCO-lovagoknak ajánlott. Én magam öt kontinens több tucat országában jártam, azonban már a harmadik nehézségi szint is kifogott rajtam. Mindazonáltal soha senkinek nem kell szégyenkeznie, ha egy feladványra nem tudja a választ, elvégre a Kapcsolj! egy csapatjáték, mindenki más-más tudással járul hozzá a végső eredményhez!

Bár eredendően csapatjátékként álmodták meg alkotói, ha mégis szeretnétek tudásotokat egymással is összemérni, tetszőleges mennyiségű csapatra lehet oszlani és egymással szemben is próbára tehetitek világjárói műveltségeteket!

Kapcsolj! – A Föld körül. Forrás: Gémklub.

A Kapcsolj! tökéletes játék családok vagy egész rokonságok számára, hiszen a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig, bárki részt vehet benne! Partijátéknak is tökéletes, akár kisebb vagy nagyobb baráti társaság is élvezettel játszhatja – amennyiben körbe tudják ülni az asztalt. Én magam egyedül is kipróbáltam, így is sokat derültem rajta!

A játékhoz ötven szókártya, negyvenkilenc rejtvénykártya és egy megoldáskártya tartozik. Szabályai pofonegyszerűek. Az asztalon szétterítjük az ötven szókártyát, rajtuk egy-egy képpel és a hozzájuk tartozó leírással, például az Eiffel-toronyról, a kínai nagy falról, egy bőröndről vagy éppen Marco Poloról. Érdemes a szókártyákat egy-egy témakör (pl. városok vagy nevezetességek) szerint csoportosítani és mindegyiket alaposan megnézni. Miután ezzel végeztünk, húzunk egyet a 49 rejtvénykártya közül, amelyen öt feladványt olvashatunk – ezek az öt nehézségi szintnek felelnek meg. Ha eldöntöttük, hogy például a harmadik nehézségi szinten fogunk játszani, akkor ezentúl minden rejtvénykártyán a hármas számú feladványt fogjuk felolvasni, amely alapján a csapat megpróbálja beazonosítani a hozzá tartozó szókártyát. Ha megtaláltuk a keresett lapot, a rejtvénykártyát ráhelyezzük és így megalkottuk az első kártyapárt.

Kapcsolj! – A Föld körül. Forrás: Gémklub.

Ezt megismételjük 48 alkalommal, míg végül egyetlen szókártya marad üresen az asztalon. Az utolsó lapot megfordítjuk és megnézzük a hátlapján látható kódot – amennyiben ez megegyezik a megoldáskártyán látható hármas számú kóddal, nyertetek! Ha ez elsőre sikerül, akkor minden elismerésem, igazán művelt és világlátott társaság vagytok! Amennyiben nem sikerül elsőre, ne csüggedjetek, ugyanis nagyon átfogó tudás kell ahhoz, hogy minden feladványra ismerjétek a megoldást! Ebben az esetben szedjétek fel azokat a rejtvénykártyákat, amelyek megoldásában nem voltatok biztosak, és próbáljátok meg újra elhelyezni. Ha másodjára sem sikerült, akkor már csak egy esélyetek van, hogy megnyerjétek a játékot. Van ugyanis egy beépített segédlet minden kártya-páron: a szókártyák hátulján szereplő kódot vessétek össze a ráhelyezett rejtvénykártyákon szereplő kóddal, így ki tudjátok szelektálni a helyes és a helytelen megfejtéseket. Így már csak néhány feladványt kell megoldanotok. Ha ezúttal sem sikerült, vége a játéknak – ilyenkor érdemes egyel könnyebb nehézségi szinten újra próbálkozni.

A játék dinamikája szerencsére kizárja az üresjáratokat és az ismétlődő várakozást; ha egy rejtvénykártyához tartozó szókártyát nem sikerül egyből megtalálni, rögtön tovább lehet ugorni egy következő feladványra, így a játék végig pörgős marad. Az átlagos játékidő így 30 és 45 perc között mozog.

Nehézség alapján a játék 1 csillagot érdemel – ez azonban semmiképp sem jelent negatív kritikát, feltéve ha nem célunk a játékszabályokat órákig analizálni. Bár maguk a szabályok könnyen értelmezhetők, maga a játék komoly fejtörésre ad okot.

A dizájn 4 csillagot érdemel – Polly Lindsay grafikusművész tréfás és fantáziadús illusztrációt nem mindennapi módon készítette: színespapírból vágta ki a formákat, ezeket láthatjuk a szókártyákon.

Mobilitás szerint 5 csillagot érdemel – a száz kártyát és a játékfüzetet tartalmazó dobozt akár a farzsebünkben is magunkkal vihetjük.

Addikció szerint csupán 2 csillagot kaphat – bár a különböző nehézségi szintek lehetővé teszik a többszöri újrajátszást, egyazon társaság egyazon nehézségi szintet csak egyszer tudja az újdonság varázsában végigjátszani.

A Kapcsolj! – A Föld körül megrendelhető a Gémklub weboldalán!

Ez is tetszeni fog...