A tenyérbemászó zseni - iJobs: A Spirita Társulat előadása a Bethlen Téri Színházban - Corn & Soda

A tenyérbemászó zseni – iJobs: A Spirita Társulat előadása a Bethlen Téri Színházban

Gátlástalan törtető vagy meg nem értett zseni? Ki volt valójában Steve Jobs? Halála óta már többen feltették a kérdést,  életét többféle módon igyekeztek feldolgozni, és most megszületett az Apple-gurut bemutató színdarab is, az iJObs. Az Aaron Sorkin forgatókönyve alapján, Egressy G. Tamás által írt és rendezett darab Danny Boyle nagy sikerű filmjét alkalmazza színpadra. A merész, szókimondó, feszes tempójú darab igazi emberi dráma, mely igyekszik a számítógépes ikon megannyi arcát megmutatni. A darab a Spirita Társulat előadásában látható a Bethlen Téri Színházban.

Czibere Krisztián munkája

Az iJobs igazi lélektani dráma. Steve Jobs életének három különleges pillanatába – pontosabban három termékbemutatója előtti néhány perces, feszült várakozásába – sűríti  bele életének minden konfliktusát, harcát, tragédiáját.  Ez három bemutató az 1984-as Macintosh számítógépé, az 1988-as NeXT-té és az 1998-as  iMac-é, azoké a gépeké, melyek meghatározták a teljes és átütő siker felé vezető útját. A bemutatók előtt pedig sorra feltűnnek Jobs életének legfontosabb szereplői, hogy a sikerből maguknak is kicsikarhassanak legalább egy apró szeletet. Steve számára így a kritikus pillanatok még kritikusabbá válnak, és a néhány perc alatt nemcsak a szakmai karrierje dől el, hanem a magánéletét érintő kérdések is. A dráma így végig olyan sűrített pillanatokat mutat be, amikor az idegek pattanásig feszülnek, az ellentétek kiéleződnek, és a régi, elfojtott sérelmek vulkánként törnek a felszínre.

fotó: Spirita Társulat

A darab feszültségét végig a szereplők közötti interakció adja. A helyszínek csupán jelzés értékűek, a kellékek minimálisak, a hangsúly végig a játékon van. A fiatal társulat tagjai remekül megállják a helyüket, a párbeszédek végig pörgősek, frissek, az érzelmi hullámzásokat kiválóan érzékeltetik. A főszerepben a darab íróját és rendezőjét, Egressy G. Tamást láthatjuk, aki remekül alakítja a kissé szociopata, tenyérbemászóan pimasz, öntörvényű Steve Jobs-t. Az ő alakításában Jobs mégsem válik arrogáns bunkóvá, képes megtölteni a figurát természetes, gyermeki bájjal, amitől valamiféle szerethető kópévá szelídül, akinek képesek vagyunk mindig mindent megbocsátani. Jobs jobbkezét, Joanna Hoffmant Fodor Boglárka játssza, és remekül hozza a precíz, mindent kézben tartó személyi titkár szerepét, aki kicsit mindig anyáskodik a szertelen zseni fölött. Jobs egykori kedvesét,  a szétesett, hippi Chrisann Brennan-t Vincze Erika alakítja egészen hitelesen.

Czibere Krisztián munkája

A többi karaktert is nagyszerűen sikerült összeválogatni. Bárány Gergely remekel az idealista, önbizalomhiányos zseni, Steve Wozniak szerepében, Kocsis Fülöp Soma kiváló a hippikorszakban megrekedt Andy Hertzfeldként és Gulyás Ádámnak nagyon jól áll John Sculley, az öntelt cégvezér szerepe, bár a karakternek az az aspektusa, hogy ő lenne Steve Jobs apafigurája, már nem annyira jön át, mint talán kellene a darab szándéka szerint. A folyamatos drámai feszültséget az előadás egyetlen zsánerfigurája, a folyton kutakodó firkász, Joel Pforzheimer (Fejér Máté) alakja oldja sok-sok humorral. (Bár ez a túlzott ripacskodás néha sok is egy kicsit, ha visszafogottabb lenne a karakter, a humor forrása akkor is megmaradna.)

Czibere Krisztián munkája

Az egyszerű, de kreatív jelmezek remekül érzékeltetik az idő múlását, a korszakok változását, és mindig hozzátesznek egy-egy jelzés értékű momentumot Jobs személyiségfejlődésének ábrázolásához is. Ugyan így a zenei betétek, a nyelvezet szókimondó lazasága, olykor polgárpukkasztó trágársága is illeszkedik a főhős lázadó, öntörvényű, olykor az őrültségig merész karakteréhez.

Összességében az iJobs egy fiatalos, feszes tempójú, elgondolkodtató, mégis rendkívül szórakoztató és izgalmas darab remek színészi alakításokkal korunk egy maghatározó ikonjáról, és a hírnév mögött rejtőző örök emberről.

Következő előadások:

December 7-8. Bethlen Téri Színház

Ez is tetszeni fog...