A Zsolnay-kód - Interjú Tolvaly Ferenccel - Corn & Soda

A Zsolnay-kód – Interjú Tolvaly Ferenccel

„Mindenkinek van egy lelki kódja. A huszonegyedik század nagy kérdése, hogy van-e bátorságuk felfedezni a sajátunkat.”Tolvaly Ferenc e szavakkal vezette fel könyvét, A Zsolnay-kódot budapesti bemutatóján, a Nyugati téri Alexandra áruházban. A szerző ezúttal egy valódi hungarikum, a Zsolnay- termékek mögött álló legendát élesztette újra megható család- és gyártörténetében. A teltházas sajtótájékoztató egészen különleges módon kezelte a Zsolnay-kód bemutatását, Tolvaly Ferenc beszédét követően a rendezvény sokkal inkább keltette előadás benyomását.  Maga a szerző keveset mondott művéről, inkább hagyta, hogy a sorok maguk meséljék el történetüket a közönségnek és egyben a leendő olvasóknak.

A hazai zeneszerző, Márta István zongorajátéka biztosította az aláfestő zenét Sólyom Katalin Jászai-díjas színésznő felolvasásához a regényből. A művésznő a hangszerénél is dallamosabb hanggal, nagy átéléssel adott elő részleteket a könyvből. A felolvasás sokakat könnyekig meghatott, többek között magát Sólyom Katalint is. Törő István, a jelenlegi legnagyobb Zsolnay-gyűjtemény tulajdonosa, aki maga is fontos szerepet játszott a regény megszületésében, a felolvasást követően így nyilatkozott a könyvről: „Némi késéssel megírta a magyar Bovaryné történetét.”

A Zsolnay-kód java része Zsolnay Teréz, a világhírű Zsolnay Miklós lánya szemszögéből mutatja be a család és a gyár történetet egy, a férjéhez címzett napló képében. Ezen kívül azonban további három szál is megjelenik a történetben: a szakdolgozatán dolgozó egyetemista lány, a szenvedélyes, bármire elszánt műgyűjtőé, illetve a Zsolnay-gyár mindennapjait feljegyző hivatalos iratoké, melyeket a szerző sok helyen szó szerint beemelt. A regény sikerességéről a felolvasás után egyetlen jelenlévőnek sem lehet kétsége, ráadásul a Zsolnay-kód a legendás család történetének egy kiemelkedő összefoglalója, mint az első olyan alkotás, amely nem a család férfi ágának szemszögéből meséli el ezt a soha meg nem ismétlődő történetet.

Az este folyamán szerencsém volt interjút készíteni Tolvaly Ferenccel, ahol részletesen is sikerült megválaszolnia a regénnyel kapcsolatos kérdéseket.

Corn&Soda: Mi vezette a Zsolnay család történetének megírásához? Tervezett vagy hirtelen ötletből megszületett regény A Zsolnay-kód?

Tolvaly Ferenc: Szülővárosomban, Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota és a Városháza is Zsolnay kerámiákkal díszített. Amikor édesapámmal a Főtéren sétáltunk mindig rámutatott az épületekre, és úgy beszélt az épületkerámiákról, mint felbecsülhetetlen értékekről, egyben önazonosságunk rejtetett jelképéről. Úgy tűnt, hogy a Zsolnay díszek szimbolikus hidat jelentenek az anyaországhoz. Édesanyámnak két Zsolnay vázája maradt meg a birtokok kirablása és az államosítás után, amikre úgy vigyázott, mintha a földkerekség legnagyobb értékei lennének. Négy-öt évesen azt szívtam magamba, hogy Zsolnay a világ legnagyobb értéke, egyben önazonosságunk jól látható szimbóluma a Ceausescu magyarságpusztító diktatúrája alatt.  2010-ben, a Zsolnay Negyed ünnepélyes megnyitóján, művészettörténész húgommal megtekintettük a Gyugyi-gyűjteményt. A Zsolnay csoda megérintett minket. Húgom bíztatására és barátom Márta István a Zsolnay Kulturális Központ igazgatójának segítségével elkezdtem a regényhez háttéranyagokat gyűjteni.

Corn&Soda: Van-e valamilyen személyes tapasztalata a Zsolnay családdal?

Tolvaly Ferenc: Márta István bemutatott Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiának. Zsófia, a Zsolnay család szellemi örökségének egyik gondozója, aki valódi segítőtársammá vált, „lelki” vezetőként kalauzolt a családtörténet megismerésének „zarándokútján”. Ő hívta fel a figyelmemet dédanyjának, a gyáralapító, Zsolnay Vilmos lányának, Mattyasovszkyné Zsolnay Teréznek gyár és családtörténeti írására. Miközben olvastam naplóját fel-fel néztem az íróasztalommal szemben a falra akasztott képeire. Néha úgy éreztem, hogy beszélget velem.  Így számomra Zsófia és Teréz a legerősebb kapocs a Zsolnay családhoz.

Corn&Soda: Ön személyesen hogyan vélekedik a Zsolnay hagyatékról, valóban legendás a mögöttük álló család nélkül is?

Tolvaly Ferenc: A Zsolnay remekművek világraszóló sikere az alkotók nélkül nem elképzelhetőek. Remélem, hogy sikerült regényemben kortársaink számára csak a történelem és művészettörténeti könyvekből ismert személyiségekből mélyen érző, hús-vér embereket faragnom. Olyanokat, akiket nemcsak nyilvántartani, tisztelni, de szeretni is lehet. Így a gyár összeomlása és egykori tündöklésének megszűnése nemcsak hideg történelmi tény. A Zsolnay családdal együtt érezhet az olvasó. A generációk életműve és a gyár elvesztése okozta fájdalomban mindannyiunknak osztozni lehet.

Corn&Soda: Ütközött nehézségekbe a kutatás során?

Tolvaly Ferenc: A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy úgymond laikusként a magyar iparművészet egyik legbonyolultabb történetével kellett megbirkóznom. Márta István és Törő István barátom, az egyik legnagyobb Zsolnay gyűjtemény tulajdonosa láttak el a legfontosabb művészettörténeti háttéranyagokkal. Betekinthettem Matyi Dezső egyedülálló Zsolnay kézirat és fazon-terv gyűjteményébe is. Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia kalauzolt a Zsolnay család labirintusában. Kehidai László és Mattyasovszky-Zsolnay Viktor is sokat segítettek, hogy kiigazodjam ennek az összetett témának az útvesztőiben. Végül meg szeretném említeni művészettörténész húgomat is aki a hatalmas háttéranyag rendszerezésében és feldolgozásában volt segítségemre. Nélkülük megoldhatatlan feladat előtt álltam volna.

Corn&Soda: Inkább családként vagy iparosként mutatja be a Zsolnay családot?

Tolvaly Ferenc: Egy történelmi család tagjait hús-vér emberekként mutatom be Mattyasovszkyné Zsolnay Teréz családtörténeti írásán alapuló képzelt naplón keresztül. Ez A Zsolnay-kód szívdobbanása. Ebben számomra a legfontosabb volt Teréz lélekfejlődése, amivel XXI század néhány kérdésére is válaszolok. Hogyan tud a lélek fejlődni születéstől a halálig? Hogyan tud egy mai nő tudatára ébredni, megvalósítani önmagát? A szerelmet, a hűséget, helytállást. Az ellentmondások között, hogyan lehet nővé érni, és megtalálni a boldogságot? Hogyan erősödik a lélek. Hogy lehet szerelmet, szeretetet megtartani, annak ellenére, hogy életünk társa megcsal, semmibe vesz.

Corn&Soda: Hogyan látja, mint író, mit ad a könyv, amit a családról készült film, könyv vagy kiállítás nem tudott megmutatni/elmondani?

Tolvaly Ferenc: A válasz több szempontból is a regény címében rejlik. Teréz németnyelvű, eredeti családtörténeti írásában fedeztem fel Zsolnay Vilmos kódját. Magyar fordításban a következőt írja: „Édesapám titkos kódja:” itt a regényben is fellelhető betű és számkombináció következik. Tehát valóban létezik egy Zsolnay kód! A regényben az olvasót elvezetem fellelhetőségének helyszínére. Tágabb értelemben azonban útmutatást szeretnék nyújtani az olvasó saját kódjának megfejtéséhez. Hiszen mindannyiunk életében van egy kód… egy lelki kód, egy fonál, ami mentén, ha éljük az életünket, egyensúlyba kerülhetünk, fejlődhetünk, kibontakozhatunk, megtalálhatjuk az élet értelmét, szépségét és minőségét. A 21. század nagy kérdése, hogy van-e bátorságunk ráébredni saját küldetésünkre, kódunkra vagy sem? Mit ad ehhez hozzá a történelem, az örökség? Meghatározza-e életutunkat, hogy hová születünk? Letérhetünk-e a kijelölt útról. Mire predesztinál a múlt, a család, a gének? A Zsolnay-kódban megtalált válaszok ma éppúgy életszerűek, érvényesek, mint 160 évvel ezelőtt voltak.

Corn&Soda: Véleménye szerint meddig marad élő a Zsolnay hagyaték? Kikerülhet a köztudatból egy ilyen jelentős hungaricum?

Tolvaly Ferenc: Addig, amíg vannak lelkes emberek, akik a Zsolnay remekműveket megőrzik. Jelenlétükkel ezek tanúskodnak a Zsolnay csodáról. Olyanok, mint egy népdal, amit a következő generációk még akkor is énekelnek, amikor mi már nem halljuk és nem éneklünk többé. A művészettörténeti írások, a filmek és a regényem se tűnhet el nyomtalanul. A Zsolnay család negyedik, ötödik és immár hatodik generációja is sokat tesz a szellemi örökség megőrzéséért.  A mindenkori kultúrpolitika is jelentősen hozzájárulhat ennek a nemzeti értéknek a fenntartásáért. A regényemben pontosan dokumentálom, hogy a Zsolnay családot mennyi csapás érte. Ennek ellenére képesek voltak máig fenntartani nevük egykori ragyogását és saját példájukkal hirdetni Zsolnay Vilmos örökérvényű hitvallását: „Munka, szeretet, remény, akaraterő, minden megvalósítható.”

Corn&Soda: Ha lehetőség nyílna rá, megfilmesítené A Zsolnay-kódot?

Tolvaly Ferenc: A filmet már láttam lelki szememmel. Mint tanult filmes csak akkor kezdem el írni regényemet, ha előtte pörögnek már bennem a képek. Egy művelt polgári család szemszögéből egy történelmi tablót láttam, hazánk 160 évének felemelő és tragikus történetéről. A Zsolnay-kód remélem az olvasókban is fel tudja idézni a filmet. De szívesen megmutatnám én is a nagyközönségnek a mozikban a Tolvaly-kulccsal feltárt titkot.

Corn&Soda: Az elmúlt időszakban az ország több pontján is bemutatták már a könyvet, így többek között Pécsett is. Milyennek találja eddig a mű fogadtatását?

Tolvaly Ferenc: Az „ősbemutatót” egy történelmi helyszínen, a pécsi városházán rendezték. Megható volt a fogadtatás. Páva Zsolt polgármester úr mondott köszöntőt. Másnap a facebook oldalán a következőket írta: „Ez itt a reklám helye! Tükéknek “kötelező” olvasmány. Csak ajánlani tudom. Tegnap este volt alkalmam a szerzővel és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiával, illetve a legjelentősebb Zsolnay műgyűjtővel: Törő Istvánnal beszélgetni a könyvről (is). Jó este volt.”  Ilyen őszinte, szeretetteljes fogadtatásra nem számítottam. Néhány nap múlva a könyv már az Alexandra toplistájának az élbolyában volt. Ehhez hasonló érdeklődést még eddig legsikeresebb regényem, az El Camino – Az út se váltott ki.

Corn&Soda: Milyen további tervei vannak a jövőt illetően? Tervez újabb könyvet vagy esetleg filmet?

Tolvaly Ferenc: A fejemben úgy állnak a regény- és filmtervek, mint rajtvonalnál a versenylovak. Teli erővel türelmetlenül várják, hogy repíthessenek az alkotás felemelő pályáján. A legtöbbet jelenleg a Seuso kincsekkel foglalkozom. Nagyon sok háttéranyagot gyűjtöttem össze. Egy német oknyomozó újságíró barátom segítségével találtam egy eddig még fel nem tárt fonalat, aminek mentén eljuthatok a Seuso titkának megfejtéséhez. Azt a helyzetet idézi, mint amikor rábukkantam Zsolnay Vilmos titkos kódjára!

A Zsolnay-kód 2016 őszétől megvásárolható az Alexandra könyvesboltjaiban.

 

Ez is tetszeni fog...