Minden napra egy mozi karácsonyig - Corn & Soda

Minden napra egy mozi karácsonyig

Minden napra egy mozit hoztunk karácsonyig listánkban! Elsőként egy tízes listát akartam összeállítani meghitt, karácsonyi filmekből, majd miután elkezdtek ömleni felém a különböző alkotások, rájöttem, hogy ez nem is olyan egyszerű. Így arra gondoltam, karácsonyig ajánlanék egy filmes adventi kalendáriumot, ami a legjobbakat tartalmazza. Minden napra egy mozi, és 17 napon keresztül lebegni fogunk a karácsonyi hangulattól, amíg eljutunk a családunk és az igazi karácsonyfánk körébe.

December 10. Aludj csak, én álmodom (While You Were Sleeping, 1995)

Igazi klasszikus romantikus vígjátékkal kezdhetjük is az alapozást az ünnepekre. A Sandra Bullock és Bill Pullman nevével fémjelzett film igazi karácsonyi hangulatot hoz. A történet szerint Lucy igazi nagy bajba keveredik, mivel azt hazudja, hogy a kómában fekvő srác a barátja. A család egyre inkább megszereti, Lucy pedig egyre közelebb kerül álszerelme öccséhez.

December 11. Kelekótya karácsony (Christmas With the Kranks, 2004)

Tim Allen, Jamie Lee Curtis és Dan Aykroyd vígjátékában a szülők úgy döntenek, hogy kihagyják a karácsonyt az évre, mivel gyermekeik közül egy sem lesz otthon. Aztán, amikor mégis hazatérnek, megkezdődnek az igazi bonyodalmak. A filmet Chris Columbus írta át képernyőre John Grisham regényéből.

December 12. Szellemes Karácsony (Scrooged, 1988)

Igazi klasszikus Karácsonyi ének feldolgozás egyenesen 1988-ból. Bill Murray alakítja Alex Crosst, aki egy televízió öntelt vezető producere. A karácsony előtti estén meglátogatják a szellemek, amelyek emlékeztetik múltjára. A Scrooged igazán vicces feldolgozása Dickens történetének.

December 13. Tapló télapó (Bad Santa, 2003)

Billy Bob Thorntonos télapó szerepe felejthetetlen, olyannyira, hogy 2013-ban második részt is csatolnak majd a filmhez. A történetben a télapó és a kis segítője kirabol karácsony éjjelén egy boltot, amelyre hosszasan készülnek is. A probléma csak az, hogy a télapó összebarátkozik egy problémás kisfiúval és az egyik biztonsági őr is felfedezi a tervet.

December 14. Polar Expressz (The Polar Express, 2004)

A Polar Expressz csodálatos animációs látványvilágával teremti meg a karácsonyi hangulatot. A történetben karácsony éjjelén egy kételkedő fiú egy varázslatos vonatra száll fel, amely egyenesen az Északi-sarkra tart, pontosan Santa Claus otthonába.

December 15. Hull a pelyhes (Jingle All The Way, 1996)

Kinek ne jönne ki a könyökén karácsony környékén Schwarzenegger és a Turbo Man játék? Mégis azért tettem be a listába, mert akárhogyan is, mégis karácsonyi hangulatot és kellemes kikapcsolódást hoz. A két elkésett apuka harca a játékért igen komikus tud lenni.

 

December 16. A Grincs (How The Grinch Stole Christmas, 2000)

Jim Carrey felejthetetlen Grincs alakítása teszi ezt a filmet igazán élvezhetővé. A Dr. Seuss klasszikus meséjéből feldolgozott történet arról szól, hogy hogyan is akarja a gonosz Grincs ellopni a karácsonyt.

December 17. Diótörő 3D (Nutcracker 3D, 2009)

Ezt a Diótörő feldolgozást főként elképesztő látványvilága miatt ajánlom. Egyenesen visszarepít minket az 1920-as évek bécsi kavalkádjába, amelynek hangulata elbűvölő és varázslatosan ünnepi. Ráadásul Diótörő nélkül aligha van karácsony.

December 18. Fegyverszünet karácsonyra (Joyeux Noël, 2005)

Az első világháború idején járunk, pontosan karácsony estéjén. A németek, a franciák és a skótok a lövészárkokban tartanak fegyverszünetet csakis karácsony idejére.

December 19. Karácsonyi történet (Un conte de Noël, 2008)

A Karácsonyi történettől igazi drámaiságra számíthatunk. A Vuillard családtól egyáltalán nem idegen sem a fizikai, sem a mentális betegség. Amikor a család egyik tagjának szervátültetésre van szüksége , mindenki összegyűlik, hogy együtt küzdjenek meg a problémákkal, pontosan karácsony idején.

December 20. Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas, 1993)

Tim Burton klasszikus karácsonyi meséje, melyben Jack Skellington, Halloween város királya felfedezi Karácsony várost, de nem igazán látja értelmét az egész ünnep létezésének.

December 21. Télapu (The Santa Clause, 1994)

Tim Allen Télapuját szintén mindenki ismeri. Ugyebár a balestben elhalálozott télapó munkáját éppen egy elfoglalt apuka veszi át, hiszen nincsen más választása. Ennek először csak a kisfia örül igazán, majd az apuka is megbarátkozik az új munkájával.

December 22.   Csoda New Yorkban (Miracle On 34th Street, 1994)

Az eredeti történet még 1947-ből származik, ennek a feldolgozása az 1994-es verzió. A filmben egy kislány felfedezi a legnagyobb csodát, azaz a Mikulást. Susan a bevásárlóközpontban találkozik a Mikulással, aki igazán különleges ajándékkal örvendezteti meg.

December 23. Holiday (2006)

Jude Law, Jack Black, Cameron Diaz és Kate Winslet karácsonyi cserélős vígjátéka. Két ismeretlen lány cserél az ünnepekre házat és életet az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között, amely örökre felforgatja az életüket. Hans Zimmer filmzenéje pedig elképesztő.

December 24. Reszkessetek, betörők!  (Home Alone, 1990)

Akár mondhatnám a második részt is, mégsem teszem, hiszen az első Reszkessetek, betörők! mindenkinek karácsonyi hangulatot hoz klasszikusan vicces, imádnivaló jeleneteivel. Igazi szentestére való vígjáték, amit szintén mindenki tud kívülről, mégsem lehet sohasem megunni.

December 25.  Karácsonyi ének (A Christmas Carol, 2009)

Kihagyhatatlan a sorból Dickens igazi karácsonyi történetének feldolgozása. Igaz, hogy talán a legtöbbet adaptált regényről beszélünk, de a 2009-es változat is igazán nagyon jó feldolgozás. Gyönyörű animációs film, Jim Carreyre alakított Scrooge-dzsal. A hangulat garantált.

December 26. Igazából szerelem (Love Actually, 2003)

Utoljára hagytam a már majdnem tíz éves Igazából szerelmet, amely szinte kultuszt teremtett magának. Igazán tökéletes karácsonyi film a szeretet szinte minden egyes formájáról. A színészgárda felsorolásába belekezdeni sem érdemes, hiszen annyi nagy név fordul meg itt, hogy már önmagában ez eladná a mozit. Azonban a történet még ennél is elbűvölőbb. Igazi kikapcsolódás a karácsonyfa és a család körében.

 

Ez is tetszeni fog...