Reszkessetek, bébiszitterek - Better Watch Out (2016) - kritika - Corn & Soda

Reszkessetek, bébiszitterek – Better Watch Out (2016) – kritika

Forrás: Mafab

A Better Watch Out 2016-os és karácsonyi film, azaz már szezonja sincs és régebbi is, mégis megéri megnézni, ha még nem láttad, mert valami nagyon agyeldobós cuccos.

Az alapja annyi, hogy egy 12 éves srácra karácsony éjjel a bébiszitter vigyáz, mert a szülei elmennek valami buliba. Egy átlagos magyarnak már itt fura a film, hiszen egy rakat kérdést vet fel. Miért mennek el a szülők karácsony este otthonról? Ki az, aki ilyenkor tart bulit? Egy 12 éves gyereket nem lehet otthon egyedül hagyni, pláne a biztonságos kertvárosban? Végül, de nem utolsó sorban: a szülők tényleg úgy vélik, hogy egészséges az, hogy egy 12 éves kiskamaszra egy nála 5 évvel idősebb szexi csaj vigyáz?

Az első két kérdés talán még nem is olyan problémás, de a másik kettő tényleg foglalkoztat, illetve a film történetét tekintve a forgatókönyvírót is. Ugyanis a sztori alapból azzal indul, hogy a kölyök úgy rá van kattanva a szexi bébiszitterre mint… nos, mint minden egészséges 12 éves egy szexi végzős gimisre. Ám innentől percről percre egyre csak durvulni kezd a szitu. A szokásos horrorfilmnézős gyerekfelvigyázás hamar egy menekülős-bujdosós horrorba csap át, melyet klisésnek és kiszámíthatónak tartunk, de aztán jön egy olyan csavar, amit egyáltalán nem láttunk előre.

Forrás: The Verge

Pont ezért azt is kérném tőletek, hogy ne nézzetek meg előzetest a filmről, képeket se keresgéljetek róla – még ebbe a cikkbe is direkt olyanokat választottam, amik nem sokat árulnak el –, de még a film adatlapját se nézzétek meg, mert az el fogja rontani azt az élményt, amitől a film igazán zseniálissá válik.

Persze, ha mégis ránéznétek ezekre, még akkor is marad élmény, mert szurkolni azért, hogy lebukjon az a szemét pszichopata gyilkos, aki terrorizálja a szereplőket és minden egyes jelenetben egyre ellenszenvesebb lesz nekünk, még mindig lehet. Ám ahogy mondtam, ez az élmény meg sem közelíti azt a meglepetést, melyet a történet fő fordulata tartogat a számunkra.

Az egész cselekménysorozat igazából egyfajta korképe a külvárosi Amerikának. A biztonságos környéken a mosoly csak álca, de fogalmunk sem lehet róla, melyik mosoly mögött milyen valódi gondolatok és érzelmek rejtőznek. Olyasmi ez, mint a Funny Games, csak egy nagyon beteg plusszal. Aki ismeri azt a filmet, most biztos vakarja a fejét: mégis, hogy a fenébe lehet azt még betegebbé tenni? Nos, úgy, ahogy ezt a Better Watch Out csinálta.

Forrás: Bloody Disgusting

Persze ahhoz, hogy ez a horror ekkorát szóljon, sok tényezőnek kellett összeállnia. Az egyik és egyben a legfőbb az ártatlan és kisfiús, angyali arcú Levi Miller alakítása volt, akit a borzalmasan teljesítő Pán című filmből ismerhetünk, de itt bebizonyította, hogy nem az ő játékán múlt annak a filmnek a bukása. Egy másik elengedhetetlen része volt ennek a teljesítménynek az alaposan átgondolt forgatókönyv, amelyben az egészen apró részletekig, jellemrajzokig mindent átgondoltak, helyet sem hagyva annak, hogy valami hiba csússzon a gépezetbe. Végül pedig ott vannak azok a borzalmas karácsonyi pulcsik és giccshalmazok, amiket az emberek karácsonykor hordanak és tesznek ki mindenhova. A díszletek és kosztümök tökéletes ellentétét adják a brutalitásnak, és ez iszonyatosan jól fest.

Értékelés: 85/100 A végkifejlettel nem vagyok kibékülve, mert bár lehet, az volt a cél, hogy kétségekben hagyják a nézőt, emiatt azonban elmaradt a végső katarzis. Ettől eltekintve egyébként tökély az egész film. A Reszkessetek, betörőkös-jelenet pedig a horrorfilmek egy klasszikusává fog válni.

Mafab: 74

IMDb: 6.5/10

Ez is tetszeni fog...