Trónok harca - 5. évadnyitó epizód - Corn & Soda

Trónok harca – 5. évadnyitó epizód

A világon jelenleg talán legjobban várt sorozat, a Trónok harca (Game of Thrones) holnap startol az HBO-n, ha egészen pontos akarok lenni, kedden hajnali háromkor, az időeltolódás miatt. Viszont mit ad Isten, az első négy rész kiszivárgott az internetre, méghozzá igen jó minőségben még a premier előtt, így most az HBO szívhatja a fogát, mert bár a fanatikusok biztos megnézik a premiert, vagy legalább a Magyarországon másnapi ismétlést, ez biztos, hogy valamilyen szinten visszaesést jelent majd a nézettség szempontjából.
De térjünk is rá az ötödik évad első epizódjára. A készítők valószínüleg sejtették, hogy nem mindenki nézi meg emlékeztetőképpen az előző évadokat, hogy hol is maradt félbe a történet, így nem öntöttek minket nyakon nyolcvanhat történetszállal, ez amolyan visszazökkentő epizód volt.cersei
Cersei flashbackje után – ami eddig egyáltalán nem volt jellemző a sorozatra – ismét Westenrosban vagyunk, ahol éppen gyűlnek az emberek a Hét királység minden tájáról,hogy méltón megemlékezzenek Tywin Lannisterről. Cersei gyászol, Jaime magát okolja a történtekért, és valahol érzik, hogy a család legerősebb láncszemét vesztették el, és ott van Margaery is, aki egyre nagyobb fenyegetést jelen Cersei számára. Jó nézni, ahogy Lena Headey szemei egyre inkább vérben forgnak a bosszúállás vágyától az Ördögfióka iránt, aki időközben egy hordóban utazva issza magát tudatlanra Varys társaságában. Talán a közönségkedvenc sorsa a legizgalmasabb most, mivel – aki nem olvasta a könyveket -, nem is sejti, hogy mik az eunich szándékai, amíg az szépen el nem magyarázza Tyrionnak, hogy nagy szerepet szán neki a közelgő háborúban.
Ugyanakkor Meereenben, ahova részeges törpe barátunk és kiherélt utitásra éppen tart, Daenerys vállát egyre nagyobb súlyok nyomják. Az eltörölt rabszolgasággal, eltörölte a harci gödrök et is, ami a helyieknek már hagyomány volt inkább, mint brutális sport, ahogy a külső szemlélő Targaryen lány számára. Nem elég, hogy a sárkányai tinikorba léptek, és nem hallgatnak anyjuk utasítására, de a hárpia fiai is gyilkolni kezdét makulátlanjait, amolyan fenyítésképpen. De vajon sikerül úgy felemelkednie Daenerysnek, hogy közben megmaradjanak elvei?
Kisujj és Sansa lepasszolta Robint Lord Royce-nak, hogy egy kis férfiasságot neveljen belé, amíg Brienne még mindig a lányt keresi és rendületlenül duzzog. A Stark család fekete báránya, Havas Jon pedig még mindig a Falon próbálja megoldani a problmákat, amiket már Stannis Baratheon és a Vörös papnő is tetéznek.tronokharca
Az írók jól összekutyulták a karaktereket, ebben az évadban teljesen új felállásban lesznek barátok vagy éppen ellenségek.
A látványvilágon csapódik ki az a rengeteg pénz, amit az ötödik évadra költöttek. A helyszínek változatosak, és nagyra nőtt CGI sárkányok is olyan profin sikerültek, mintha legalább egy hollywoodi szuperprodukciót néznénk.
Annak ellenére, hogy az epizód inkább csak csordogál, minthogy gyorsan továbbszőné a szálakat, mégis következnek be fordulatok, amik átbillentik az erőviszonyokat. A majdne egy óra pedig alig hatott félnek, olyan gördülékenyül vágták meg az epizódot.

IMDB:9,5/10
MAFAB:96%
Értékelés:97/100

 

Ez is tetszeni fog...