Szaszkó Gabriella: Maradj velem - kritika és blogturné - Corn & Soda

Szaszkó Gabriella: Maradj velem – kritika és blogturné

A Maxim Könyvkiadó regényei méltán népszerűek az olvasók körében, az egészen kicsik mesekönyveitől  a fiatal felnőtteknek szóló Dream válogatáson át a komolyabb témákat felölelő Mont Blanc kötetekig. Eddig azonban csak külföldi szerzők könyveinek örülhettünk, magyar alkotó nem szerepelt a kínálatban. Mérföldkőnek számít Szaszkó Gabriella Maradj velem című regényének megjelenése, mely egy komoly családi drámába enged bepillantást. Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

maradj-velem

Elsőkönyves szerzőkről mindig öröm írni, nagyszerű élmény látni, hogyan bontogatja szárnyait a kezdő író. Még nagyobb élményt jelent az, ha személyes kötődésünk van az adott szerzőhöz, hiszen együtt tudunk örülni vele sikerének. Így van ez Szaszkó Gabriellával is, aki a Corn&Soda csapat oszlopos tagja, így különösen megható érzés volt első regényét olvasni. Persze, így kicsit féltem is, hogyan fogok tudni írni a könyvről, ha történetesen nem tetszik, nem tartom elég jónak. Szerencsére azonban már az első mondatoknál megkönnyebbülve tapasztaltam, hogy nem egyszerűen jó, hanem lenyűgöző.  A szöveg szinte magába szippantott, és még mindig fogva tart.

A regény története szerint David Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt. David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz.  Azonban túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik? Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik? A regény többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A mű cselekménye így két szálon fut: egyrészt lineárisan haladunk előre a jelenben, a Chris halála utáni napokban, másrészt David visszaemlékezéseiben megelevenedik a múlt, megismerjük a testvérek húsba vájóan fájdalmas gyermekkorát. Fény derül a családi ház zárt ajtói mögött zajló terrorra, az alkoholista anya fizikai, lelki bántalmazására és a gyenge, bűntudattól gyötrődő apa tehetetlen tűrésére. Szinte kórképszerűen pontos képet kapunk egy fiait bántalmazó anya lelkiállapotáról, tetteinek mozgatórugóiról, cselekedeteinek okairól és azok következményeiről. Megismerjük a testvérek kitörési próbálkozásait, így David kamaszkori dühös lázadását, tudatmódosító szerekbe való menekülését, és Chris pedantériával fedett gyötrődésekkel teli világát.

A vészterhes múlt megidézése mellé társul egy bonyolult szerelmi háromszög drámája is. Amy, Chris gyerekkori szerelme és egykori menyasszonya folyamatosan jelen van a Pennington fiúk életében. A gyász ideje alatt nagyon közel kerülnek Daviddel egymáshoz, de Chris halála el is választja őket. Mégis rá kell jönniük, hogy valami különleges vonzalom egész eddigi életükben összekapcsolta őket, s ezt a tragikus esemény csak megerősítette, de ahhoz, hogy ez valódi kapcsolattá is válhasson, le kell győzniük démonjaikat.

A regény elbeszélője David, aki egyesszám első személyben meséli el történetüket, így alakját saját szemszögén keresztül ismerjük meg. Ő és Chris egymás ellenpontjai, kiegészítői. Ahogyan Amy többször utal rá, kettejükből lehetne összegyúrni a tökéletes embert. David maga a féktelenség, az ösztönös, az impulzív személyiség, aki megéli vágyait és érzelmeit. Chris vele szemben a fegyelmezettség, a tudatosság, aki minden emóciót magába fojt. Látszólag az idősebb testvér a védelmező, ő az, aki felszínen tartja Davidet, azonban inkább ez a felelősségtudat, az oltalmazó szerep ad erőt Chrisnek a mindennapokkal való megküzdéshez.

A két fiú között áll Amy személyiségjegyeiben is. Teljes, egészséges személyiség lenne, az ő egyetlen problémája a Pennington testvérek iránti vonzalma. Tipikus támogató egyéniség, az a típusú nő, aki meg akarja változtatni a férfit, ezért maga mellé olyan társat választ, akit folyamatosan megmenthet.

A regény többi szereplője is remekül kidolgozott, árnyalt figura. Így a fiúk apja, James Pennington is, aki bár rajongva szereti gyermekeit, és életét családjának áldozza, mégis magukra hagyja őket, menekül a családi otthon rémsége elől, és gyenge változtatni az életükön.

A történet démonja, minden rossz megtestesítője az anya, Margaret Pennington. Ő az, aki horrorrá változtatja családja életét, lelkileg megnyomorítja gyermekeit, és halálba kergeti Christ. Alakja David elbeszélésében sokszor már-már vízió szerű, gyakran összemosódik rémálmai szörnyeivel, mégis élő, és több szempontból jellemzett figura. Megismerjük múltját, kisiklott életét, s valamennyire értelmet nyer az a sok szörnyűség, melyet gyermekeivel elkövet.

A regény nyelvezete könnyen érthető, gördülékeny, olvasmányos. Erőteljes képeivel, érzékletes leírásaival rendkívül szuggesztív. Különösen hatásos szimbólumrendszere, mint például az anya vörös rúzsa, mely egyszerre idézi meg a sebekből kiserkenő vért, az erőszakot és a bűnös vágyakat.

Összességében a Maradj velem egy többsíkú, összetett cselekményrendszerű,  égető társadalmi és magánéleti problémákat felvető, mégis izgalmas, lebilincselő olvasmány. Olyan regény, mely nem hagy nyugodni, magába szippant, bekebelez,  mondatai beleégnek tudatunkba kitörölhetetlenül. Azoknak ajánlom, akik szeretik a gondolkodásra késztető, izgalmas, lélektani regényeket, és szívesen töprengenek a szereplők sorsán még a könyv utolsó oldala után is. Szaszkó Gabriella könyve ilyen olvasmány.

A kötet megvásárolható a Maxim Kiadónál!

Nyereményjáték:

A téma komolysága miatt most az állomások és a kiadó Facebook oldalát is kérjük lájkolni.

A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

 

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

12.12 Kelly és Lupi olvas

12.13 Szembetűnő

12.14 Ink, Maps and Macarons

12.15 Corn & Soda

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Négy teljesen független blogbejegyzést kaptam Kelly és Lupi oldalán, a Szembetűnőn, a Corn&Sodán és az Egy könyvfüggő vallomásai oldalán. Kettőt pedig közeli barátoktól az Ink, Maps and […]

  2. […] Dream válogatás sorozatában egyedüli magyar szerzőként debütált tavaly Szaszkó Gabriella a Maradj velem című regényével. A Pennington-testvérek sorozat második része jelenik meg hamarosan Beszélj […]