Westworld pilot kritika - Az HBO újra belenyúlt a tutiba? - Corn & Soda

Westworld pilot kritika – Az HBO újra belenyúlt a tutiba?

westworld

Megnéztük az HBO új sorozatának, a Westworldnek az első részét, a továbbiakban olvashatjátok róla a kritikánkat.

Nehéz elfogulatlannak maradnom a sorozat kapcsán, mert az a helyzet, hogy már akkor ráizgultam, mikor még a nyár vége felé egy HéTVégi Hírnasiban írtam az előzeteséről. De ki ne tett volna ugyanígy? Gyilkos robotok a vadnyugaton, Anthony Hopkins, látványorgia és egyéb orgia is dögivel, nyakon öntve vagy egy hektó vérrel. Az pedig, hogy mindez az HBO gondozásában kerül terítékre, csak a hab a tortán, mert mint tudjuk, ők az a tartalomgyártó csatorna, akik ritkán hibáznak.

ww-hopkins

De miről is van itt szó? A még ’73-ban azonos címen készült sci-fi westernfilmben egy meghibásodott robot gyilkolászott egy élményparkban. Erre az alaptörténetre építve készítette el Jonathan Nolan (The Dark Knight, Memento) és Lisa Joy Nolan (Burn Notice) az Westworld-öt.

Igazából nagyjából ennyi az egyezés. Egy részről azért is írom, hogy nagyjából, mert még csak az első részt láthattuk, másrészről pedig azért, mert ismerős karakterekkel találkozhatunk a sorozatban, de rajtuk is variáltak. Anélkül, hogy túl sokat spoilereznék, annyit árulok el, hogy az ember és gép viszony lett felcserélve két karakternél.

ww-girl

Magáról a történetről még azt is nyugodtan elárulhatom, hogy már egyértelműen látszik milyen irányba fognak haladni. Nyugi, ez sem ront még az élményen, hiszen már az alapból lehetett mindezt sejteni. A lázadó, önálló tudatra ébredő első robot, aki komolyabb galibát fog okozni, egyértelműen a női főszereplő. Ezen a szálon romantikára, akcióra és drámára számíthatunk. Ez lesz maga a fő vonal. Mellékszálnak kaptunk egy pisztolyhőst, aki az eredeti filmben is szerepelt. Itt jön a misztikum, ami szintén érdekesnek tűnik. További mellékszálnak pedig a park fenntartó személyzete adja majd a konfliktusokat, amiben biztosan lesz némi ármány, árulás és intrika, de nem kell ezektől megijedni, nem hiszem, hogy Izaurázni fognak, valószínűleg kőkemény lesz ez a vonal is.

Első blikkre a szereplőgárda hibátlan, a látvány igazi HBO minőség, az egyszerre sci-fi és western hangulatot, ami egyébként érdekes műfaji ötvözet, tökéletesen átadja a sorozat. Amennyiben a további részek is képesek lesznek ilyen színvonalat hozni, és nem jut a történet egyik korábbi feldolgozásának a sorsára, amit már 3 rész után kaszáltak, úgy teljes mértékig megértjük, hogy miért mondták többen is a sorozatra, hogy ez az új Trónok harca.

Összegezve a pilot 100-ból 90 pontot kap, és csak azért nem teljes, mert voltak izzadtságszagú poénok, amiket igazán hanyagolhatnának a jövőben.

IMDb: 9,4/10

MAFAB: NA

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] kiinduló pontokból, amikről a pilot kritikában írtam, egy tudatosan és jól felépített kerek történet felé haladtunk részről részre, […]