Szerkesztőségi top könyves lista - 2015 - Corn & Soda

Szerkesztőségi top könyves lista – 2015

Nemrég olvashattátok tőlünk 2015 legjobb sorozatainak toplistáját, és most folytatva az elmúlt év összegzéseit, a könyves rovat tagjainak top listáját állítottuk össze. Minden szerzőnk egybegyűjtötte az elmúlt év olvasmányaiból a számára legkedvesebbeket és a legjobbnak ítélteket, így most a rangsorolva olvashattok róluk. Íme a kedvenc könyveink még 2015-ből!

book-lovers-day

F. Zsuzsanna:

Az év legjobb huszonöt könyvének listáját nem is volt olyan könnyű összeállítani, mint ahogy először gondoltam. Persze, ennél többet olvastam, de már korántsem annyit mint régen. Így jár az ember, ha elmúlnak az arany egyetemi évek, s elérkeznek a szürke, munkás hétköznapok. De visszatérve a listához: olvastam sok jó és néhány rossz könyvet, végezetül az alábbi listát állítottam össze. Többségükről az év során cikk is született.

25. Tracey Gravis Graves: Kötelék

Azt hiszem, ez a regény volt az egyetlen, amire a könyvklubunkban mindenki kiakadt. Sokat vártunk tőle, de keveset kaptunk. Mégis felvettem a listámra, mert ebben az évben olvastam pár rosszabb könyvet is, és tulajdonképpen a történet végig lekötött. Az idősebb nő, fiatalabb férfi szerelmi téma ráadásul örök.

24. Jókai Mór: Felfordult világ

Legkedvesebb magyar íróm regénye csak a lista utolsó előtti helyére került, mivel ahogy a kritikámban is írtam, nem ez a legsikerültebb alkotása. Minden hibája ellenére, azonban szívemnek mégis kedves.

23Barbara Cartland: Vásott angyal

Kedvenc romantikus regényeim írónője egyik tipikus története. Szerelem, ármány, félreértés, egymásra találás és persze minden jó, ha a vége jó.

22. Barbara Cartland: Táncolj át a szívemen

A grafomán Cartland egy újabb gyöngyszeme, csak kicsit jobb, mint az előző, mivel tartalmaz némi társadalomkritikát és szociográfiát.

21. Harry Stein: Az örökkévalóság gyermeke

Egy izgalmas orvoskrimi, ami véletlenül került a kezembe, és pozitív csalódást okozott, mivel a borítója alapján nem sokat vártam. A cselekményszövés kifejezetten érdekes, s a karakterek sem rosszak. Egy izgalmas genetikai kutatás az örök fiatalság után, gátlástalan tudósok, gyilkosság, és egy rettenthetetlen oknyomozó újságírónő története.

20. Ninni Schulmann: Lány a hóban

Egy újabb könyvklubos regény, ami szintén nem volt olyan jó mint vártuk, de azért elég izgalmas volt. Tipikus skandináv krimi, csak még egy kicsit kezdő írónőtől.

19. Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben

Ugron Zsolnára kíváncsi voltam, mivel mostanában lett népszerű írónő. Kíváncsian vettem kezembe a kötet, hiszen már maga a téma is érdekelt: egy mai riporternő gyökérkeresése felmenői emlékeit idézve. Jelen és múlt találkozása. Sajnos, maga a regény kicsit lapos lett.

18. Philiph Roth: A Portnoy-kór

Bevallom Roth műve bennem igencsak ambivalens érzéseket keltett. Egyrészt nagyon élveztem ezt az önanalizáló, identitást kereső regényt, másrészt a szöveg legalább kétharmadát kitevő maszturbálást részletező leírásai kicsit kiborítottak… Nem vagyok prűd, de azért ami sok, az sok. Bár lehet, hogy mégis az vagyok.

17. Móricz Zsigmond: Úri muri

Móricznak ezt a regényét iskolai kötelező olvasmány pótlásaként olvastam, mintegy vezeklésként, amiért mindig is idegenkedtem tőle. Móricz ezentúl sem lesz a kedvenc szerzőm, de zsenialitását továbbra is elismerem.

16.Robert Merle: Védett férfiak

Merle regényeit mindig is kedveltem, de valamiért utópiát eddig kerültem. Valamiért mindig is idegenkedtem ettől a műfajtól. Remek történet, bár vannak hibái. A végkifejlet meg egyáltalán nem nyugtatott meg.

15. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Merle művének női párja. Lehet elfogult vagyok, de nekem jobban tetszett, bár a történet lezárását itt sem éreztem tökéletesnek. Sőt, szerintem kicsit zavaros volt, de mindenképpen figyelemre méltó mű.

14. Alice Munro: Asszonyok, lányok élete

Nobel-díjas regény, így sokat vártunk tőle. Tényleg érdekes volt, különleges, de nem ez volt életem legjobb könyve.

13. Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtőt imádom! A Vesztegzárt minden évben elolvasom legalább egyszer, így idén sem maradhatott ki.

12. Szerb Antal: Pendragon legenda

Szerb Antalt eddig érdemtelenül mellőztem, hiba volt. Remek regény misztikummal, krimivel, humorral. Kicsit emlékeztet a Rózsa nevére, csak nem veszi annyira komolyan magát.

11. Lawrence Durrel: Alexandriai négyes

Egy nagyon különleges tetralógia, amivel először nagyon sokat szenvedtem, sőt azt gondoltam, nem tudom majd végigolvasni, de aztán valahogy beszippantott, s a rabja lettem. Kizárólag irodalmi ínyenceknek ajánlom!

10. Edgar Allan Poe: Novellák

Poe novellát már gimis korom óta kedvelem. Érdekes volt újraolvasni őket, hiszem most valamiért nem a misztikusak fogtam meg, hanem a nyomozósak. A klasszikusok legalább sosem okoznak csalódást.

9. Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Ugron Zsolna történelmi trilógiájának első kötete ezerszer jobb, mint az Úrilányok, bár a Báthory Annáról szóló történetek egyébként is különösen vonzanak. Azonban a nyelvezete, szerkesztésmódja is sokkal igényesebb, kiforrottabb. Remélem, a sorozat többi része is tartani fogja ezt  a szintet.

8. Anton Pavlovics Csehov: Szakadékban

Csehov színműveit sosem kedveltem igazán, novelláit annál inkább. A Szakadékban elnevezésű kötete legjobb novelláinak gyűjteménye.

7. Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának

Szabó Magda egyik legkülönlegesebb regénye, hiszem férjének, Szobotka Tibornak állít örök emléket. Kettős, egymással szinte párbeszédben lévő mű, Szobotka saját feljegyzéseivel, önvallomásaival és Szabó Magda későbbi kiegészítéseivel, visszaemlékezéseivel. Két csodálatos lélek újra találkozása egyetlen műben.

6. Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Gyermekkorom óta szeretem Gárdonyi történelmi regényeit. Valamiért az Isten rabjai eddig kimaradt a repertoáromból. Megható szépségű történet hitről, szerelemről, elhivatottságról.

5. Edith Warthon: Az ártatlanság kora

A női írók művei valahogy mindig is a szívügyeim voltak, ezért is fontos számomra Edith Warthon regénye, s természetesen a témája miatt is. Le a társadalmi békjókkal!

4. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Fitzgeraldot mindig is a stílusáért, a lírai regényeiért szerettem, és ezek között természetesen első helyen áll A nagy Gatsby. Akárhányszor újra tudnám olvasni.

3. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót

Valahogy féltem ettől a könyvtől. Attól tartottam, hogy mint általában a bestsellerek, csalódást okoz. Azonban, ez pozitív meglepetés volt, már az első sorától nagyon élveztem.

2. John Steinbeck: Egerek és emberek

Steinbeck a kedvenc amerikai szerzőim egyike, így nagyon örültem, hogy a könyvklubunkkal ezt a remek kis regényt olvastuk tőle. Igazi mellbe vágó történek, csodálatos nyelvezettel. Maradandó élmény volt ez a regénye is.

1. Borisz Paszternak: Doktor Zsivago

Mindig is rajongtam az orosz nagyregényekért, így nem véletlen, hogy az éves toplistám élére is egy zseniális orosz szerző Nobel-díjas regénye került. Letehetetlen.

***

Ana.M.:

17. Alice Munro: Asszonyok, lányok élete

Korbemutatás, nem nehéz olvasmány, de mindenképp érdekes lehet annak, akit érdekel ez a korszak.

16. Philip Roth: A Portnoy-kór

Alex, a zsidó családból származó felnőtt férfi meséli el gyermekkori hányattatásait túlféltő szüleivel, ami egyben nagyon, nagyon vicces és szomorú is a maga módján.

15. Alice Clayton: Wallbanger

Amennyire mások utálták a Grey-sorozatot, én annyira szerettem. Erre a regényre azt mondták, hogy a főszereplő maga Christian Grey, csak nőben. Ez persze nem igaz, sokkal kiszámíthatóbb és szürkébb (muszáj volt) a történet, de azért lekötött.

14. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót

Kötelező olvasmány volt, de megérte. Harper Lee egy kislány szemszögéből mesél el egy sötét korszakot, sok-sok humorral és gyermeki kedvességgel fűszerezve.

13. Piper Kerman: Orange is The New Black

A sorozat fanatikusaként kötelező volt ezt a regényt elolvasnom, és bár a sorozat ezerszer izgalmasabb, nagyon érdekes volt Kerman sorait olvasni a börtönben töltött idejéről.

12.  F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Gatsby története ízig-vérig dráma. Nagyon szomorú volt olvasni ezt a történetet, nagy hatással volt rám. Az egyetlen negatívum talán a régi, romantikus nyelvezet, ami néhányunkra esetleg irritálóan hathat.

11. Robert Merle: Védett férfiak

Merle könyve egy olyan világba kalauzol el minket, ahol a férfiakat szó szerint végveszély fenyegeti. Érdekes volt a történetmesélés, és a végkifejlet is remekül megoldott volt.

10. Nicholas Sparks: Safe Haven

Sci-fi és romantika, a két kedvencem. Sparks könyve a maga módján tökéletes, nem véletlenül olvassák ennyien a regényeit. A filmekről nem is beszélve.

9. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Egy újabb disztópia, amit a könyvklubbal olvastunk 2015-ben. Nem volt annyira mozgalmas, mint az első pár, amit soroltam, de mindenképp megéri elolvasni.

8. Ian Caldwell, Dustin Thomason: Négyszögelés

Vérfagyasztó thriller négy egyetemi hallgatóról, akik egy nagyon régi levél megfejtéséért küzdenek. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az irodalmat és a kegyetlen történeteket.

7 . Stephen King: Under the Dome

Igaz, ezt még nem fejeztem be teljesen, de mondhatom, elvarázsol. King két kötetes regénye a Gone-sorozat felnőtt változata. Ugyan kicsit döcögősen indul, száz oldal után eléggé belendül a történet.

6. Stephen King: The Shining

A Ragyogás az egyik legizgalmasabb, leghátborzongatóbb könyv, amit valaha olvastam. Ugyan nem vagyok óriási King-rajongó, azért értem, miért a nagy felhajtás.

5. Lois Lowry: The Giver

Újabb disztópia, kicsit más köntösben. Nagyon érdekes történet egy városról, ami szürke, mindenkinek megvan a maga feladata, rend uralkodik. Egyetlen ember ismeri a kinti világot, aki átadja tudását az új generáció egyik tagjának emlékképek formájában.

4. Suzanne Collins: The Hunger Games

Azt hiszem, ezt senkinek sem kell bemutatnom, bár aki csak a filmet látta, sokat veszített az eredeti történetből. Engem megfogott, nem tudtam letenni.

3. Michael Grant: Gone

Tudom, egy rugóra jár az agyam. A hatrészes sorozat King Under The Dome-jának gyerek változata. Egy város, ahonnan az egyik pillanatban minden 15 évnél idősebb eltűnik, és a gyerekek csak magukra számíthatnak. Aztán kiderül, hogy természetfeletti képességeik vannak, és sorra ölik egymást. Izgi.

2. James Dashner: The Maze Runner

Ez a sorozat is a divatos young adult sci-fi könyvek sorába tartozik, és nem tudok leszakadni róla. Izgalmas, véres, borzongató.

1. Veronica Roth: Divergent

Bevallom, imádom ezeket a könyveket. A Divergent-sorozat egy olyan világot tár elénk, ami meghökkent és elborzaszt. A filmektől eltérően a könyvek nagyon agresszívak és véresek, aki pedig szereti a disztópiákat, annak kötelező.

 

***

OctoberAir

25. E. Lockhart: We Were Liars
Igyekszem tartózkodni a Young Adult könyvektől, de ez mégis felkapaszkodott a listámra. Érdekes, izgalmas könyv, amely már-már thrillere hajaz egy lányról, aki borzalmas traumákat élt át.

24. Pierre Lemaitre: Téboly (Robe de marié)
Hogyha igazán izgalmas, csavaros, mégis könnyű könyvet szeretnétek olvasni, akkor érdemes belevetnetek magatokat a Tébolyba is.

23. Jorge Semprún: A nagy utazás
Jorge Semprún memoárja a második világháborúról, amikor a nácik munkatáborba deportálták politikai nézetei miatt.

22. Neil Gaiman: Trigger Warning
Neil Gaiman legújabb novelláskötete igazi mesebeli világba kalauzol el bennünket. Ráadásul idén a legjobb könyv lett a Goodreads Choice Award Fantasy kategóriájában.

21. Ray Bradbury: Éjfél is elmúlt (Long After Midnight)
Ray Bradbury novellái mindig elvarázsolnak. Igazán kiszakítanak a való világból. Ez ezzel a kötettel sem volt másképp.

20. Justin Evans: The White Devil
Justin Evans könyve igazi ősz végi, téli horrorkönyv, amelyben egy régi, brit iskolát kísért meg egy ősi szellem.

19. Mark Edwards: Follow You Home
Hogyha igazi hátborzongató írásra vágytok így a téli időszakban, akkor sok szeretettel ajánlom a brit pár történetét, akiket egyenesen Romániából követett hazáig “valami”. Ez is igazán jó könyv volt.

18. Colleen Hoover: November 9
Általában nem vagyok jóban a romantikus könyvekkel, de a November 9 mégis a listámra került, mert fordulatos, érdekes és végig fenntartotta a figyelmemet. Néhol ugyan szemforgató volt, de ennek ellenére mégis javaslom még a romantikát nem kedvelőknek is.

17. Elizabeth Gilbert: Big Magic
Két Elizabeth Gilbert könyv is felkerült a listámra. Szerintem Magyarországon is hamarosan elérhető lesz az írónő új könyve, amit minden kreatív léleknek nagy szeretettel ajánlok. Motiváló, felemelő olvasmány mindenkinek, akik szeretne egy kis kreativitást csempészni az életébe!

16. Richard Bachman: A Hosszú Menetelés (The Long Walk)
Rettenetes élveztem King 1987-ben álnéven írt könyvét A Hosszú Menetelést, amely Az éhezők viadalához hasonlatos disztópia fiúkról, akik egy élet-halál versenyben vesznek részt. Érdemes elolvasni!

15. John Steinbeck: Egerek és emberek (Of Mice and Men)
John Steinbeck klasszikusa az egyik kedvencünk volt az idei könyvklubbon. Érdemes mindenkinek elolvasni a könyvet.

14. Carlos Ruiz Zafón: Angyali játszma (El Juego del Ángel)
Milyen régóta kerülgetem Zafón könyvét és mégis mennyire megfogott a könyv stílusa és története! Pedig annyian mondták, hogy az Angyali játszmánál sokkal jobb A szél árnyéka. De ez mindenképpen jövőre marad, szerintem az egész trilógiát el fogom fogyasztani.

13. A.S.A. Harrison: The Silent Wife
Igazán jó kis pszichothriller, amely a házassági gondok körül forog.

12. Josh Malerman: Madarak a dobozban (Bird Box)
Igazi jó kis horrorkönyv, amelyben félelmetes szörnyetegekkel találkozhatunk, de akkor biztonságban vagyunk, hogyha a szemünk be van kötve. Így kell édesanyának megmentenie két gyerekét és szemkötővel elindulnia az ismeretlenbe.

11. Nick Hornby: Betoncsók (Slam)
Mi is történik, hogyha egy 16 éves fiú véletlenül teherbe ejti volt barátnőjét? Nick Hornby stílusában.

10. Paula Hawkins: A lány a vonaton (The Girl on the Train)
Talán az egyik legkedvesebb könyvem idén a A lány a vonaton lett. Jól felépített, jól megírt, izgalmas pszichothriller igazi fordulatokkal. A regény idén rengeteg országban hatalmas sikereket hozott.

9. Stephen King: Újjászületés (Revival)
Igazi régi Kinges hangulatot hozott nekem az Újjászületés. A könyv életről, halálról és fanatizmusról szól. Jó kis karakterekkel, megfelelő humorral és némi borzongással.

8. Robert Merle: Védett férfiak (Les hommes protégés)
Könyvklubos könyvünk, amely igazán jó párosítást alkot az A szolgálólány meséjével. Ebben egy nők által irányított világot ismerhetünk meg.

7. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje (The Handmade’s Tale)
Hogyha akartok egy igazi szépirodalmi disztópiát olvasni, akkor A szolgálólány meséje igazán tetszeni fog nektek. A könyv egy különleges, férfiaktól uralt virágba kalauzol el bennünket, ahol a nők java meddő, mások pedig különleges szolgálatot tesznek az úri házaknál…

6. Clive Barker: A Pokolkeltő (The Hellbound Heart)
Igazi Clive Barkeres horror a legborzongatóbb kategóriából. Hogyha szeretitek az író stílusát, akkor ezt a klasszikust semmiképpen se hagyjátok ki.

5. Joe Hill: NOS4A2
Stephen King fiát nagy becsben tartom, harmadik könyve sem okozott egy pillanatra sem csalódást. Igazi horror-fantasy nagyszerű humorral. Minden horrorosnak szeretettel ajánlom! Karácsonyi könyvnek is kiváló, és senkit se rettentsen el a vastagsága!

4. Susan Hill: A fekete ruhás nő (The Woman in Black)
Hogyha igazi klasszikus, gyorsan olvasható szellemtörténetre vágytok, akkor a legnagyobb szeretettel ajánlom Susan Hill könyvét. A film is nagyszerű lett, de ezt a rövidke könyvet is érdemes elolvasni.

3. Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek (Eat, Pray, Love)
Anyukám majdnem évekig kínzott, hogy olvassam el ezt a könyvet, ami szintén a memoárokhoz sorolható. A filmet már jóval előbb láttam, de a könyvet mindig elodáztam, pedig nem kellett volna. Nagyszerű olvasmány, lelkes csodálója vagyok azóta is Elizabeth Gilbert életszemléletének. A könyv rávett arra, hogy komolyabban foglalkozzak a meditálással, amire igazán szükségem volt.

2. James Frey: Milliónyi apró darabban (Million Little Pieces)
James Frey kétes eredetű memoárja mégis ajánlatos és érdekes darab, annak ellenére, hogy az író botrányba keveredett igazságtartama miatt. Hogyha szeretitek a drogos, elvonós történeteket, akkor tetszeni fog nektek ez is.

1. Jeannette Walls: Az üvegpalota (The Glass Castle)
Az év elejét memoárokkal kezdtem, csak úgy faltam az írók élettörténeteit. Bevallom, fogalmam sincs, hogy hogyan találtam rá Jeanette Walls különleges gyerekkorát leíró memoárjára, de mindenkinek ajánlom az írónő visszaemlékezéseit. A könyv hangulata még majdnem egy évvel később is élénken él bennem.

***

Erunder:

Az én listám ennél sokkal szerényebb, bár korábban azt írtam sokat olvasunk, most kellett rájönnöm, hogy a többiekhez képest én nem is annyira.

5. Robert CraisTúszdráma: bár csak novella, de a Bruce Willis főszereplésével megfilmesített történetre totálisan véletlenül leltem rá itthon, majd le se tudtam tenni, mert még úgy is izgalmas volt, hogy már láttam a filmet.

4. Lois LowryAz emlékek őre: mivel tavaly olvastam újra gyermekkorom kedvencét, ezért az idei listában itt a helye, már csak azért is, mert még felnőttként is eszméletlen jó a könyv.

 3. Robert KirkmanWalking Dead képregények: tudom képregény, de mégis sorozatrajongóként azt hiszem ez is teljesen egyértelmű, hogy miért szerepel nálam itt.

 2. Paula HawkinsA Lány a vonaton: leginkább a fordulatossága és részletes karakterábrázolása miatt, mert ahogyan azt a borítón szereplő ajánló is mondja, a Holtodiglan óta ilyen meglepő történet még nem született.

1. Stephen KingÁlom Doktor: a kihívásban és 2015 legjobb könyveiben le is írtam miért.

***

A.Judit

Csatlakoznom kell az előttem szólóhoz; a lista összeállításakor döbbentem csak rá, 2015 nálam a szakirodalom és nem a szépirodalom éve volt. Viszont akad néhány darab, mely megszínesítette az elmúlt évemet, ezeket pedig szívből ajánlom mindenkinek!

 14. József Attila összes verse – József Attila versei számomra olyanok, mint egy divatrajongónak az a bizonyos ruhadarab, ami már lehet, hogy nem trendi, de ő sosem fog megválni tőle – időnként felveszi és egyszerűen csak jól érzi magát benne!

 13. Vitéz Ferenc: Hajnali tánc – Ezt a verseskötetet a szerzőtől kaptam, így különösen kedves számomra. Versei könnyedek, lágyak, a sorok úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint nő és férfi, mikor táncolnak. A dallamos sorok között pedig megbújnak az örök igazságok.

 12. Javier Sierra: A kék dáma titka – A katolikus egyház számtalan titok őrzője, ami a szerzőt is nyomozásra késztette: regénye történelmi tényeken alapul, félelmetes és egyben felemelő történet, mely egy 400 éves összeesküvésről igyekszik lerántani a leplet.

11. Isabel Allende: Lelkem, Inés – A történet a XVI. században játszódik, amikor a gyarmatosítók Dél-Amerika zord és embert próbáló vidékét kívántták uralmuk alá venni. A megpróbáltatások során hamar kiderül: nem feltétlenül a férfi az erősebbik nem.

 10. Nicholas Evans: A suttogó – Aki látta A suttogó című filmet Robert Redforddal a főszerepben, az felejtse el, amit látott, vegye kezébe a regényt és olvassa el! Az erősen idealizált filmmel szemben a regény minden részében hiteles, sehol sem szépít és… nem, nincs happy end a végén!

 9. Miguel de Cervantes: Don Quijote – Don Quijote története szinte minden évben terítékre kerül nálam. A búsképű lovag évről-évre tud még újat mondani számomra – nem véletlen, hogy a meseszerű történetet nemcsak a fiatal generáció tagjainak ajánlják!

8. Carol Drinkwater: Érzékek és Provence – A regény az írónő személyes története, mely a lenyűgöző Provence tájain játszódik. A kulináris élvezetek mellett a szerelem, az új élet, majd annak elvesztése bonyolítja a cselekményt, ami igazán feledhetetlen.

7. Catharina Habsburg-Lothringen: Marie Antoinette – Történelmi regény hiteles forrásból – a nép által zsarnoknak titulált Marie Antoinette személyes feljegyzései alapján készült könyv más perspektívából láttatja az uralkodónő életét; a regény újdonságként szolgál a királyné kártyaszenvedélyéről, tékozló ruhavásárlásairól, szeretőiről ugyanakkor jóakaratáról is.

 6. Dalnoky Ferenc: Homokkerti Capriccio – A regény hatalmas erőssége a humor, a “vidám barakk” időszakában felnövekvő generáció minden apró utalást pontosan megért és átérez, de a fiatalabbak is be tudják azonosítani ezeket. A szórakozás garantált!

5. Helga Weiss: Helga naplója –A regény a fiatal zsidó lány, Helga szemszögéből láttatja a holokauszt eseményeit a kezdetektől egészen a szabadulásig; a gyermeki stílus és őszinteség teszi hitelessé és roppant személyessé a történetet.

 4.  Sophie Gee: Botrányos viszonyok – A regény kiváló olvasmány a farsangi-báli szezonra; ahogyan ajánlója is írja: “szex és álarcok, botrány és pletykák a 18. századi angol főurak és hatalmasok szűk és kirekesztő körében”. Ráadásul – ahogyan az kell – valós személyek és események is alkotják a törénetet, Gee stílusa pedig zseniális.

3. Barbara Corrado Pope: Cézanne modellje – Paul Cézanne, a saját korában meg nem értett művész világába kalauzol el bennünket a kötet; fiktív és valós személyek felvonultatásával mesél el egy kitalált történetet, melynek középpontjában egy tűzvörös hajú, nem éppen fedhetetlen múltú nő gyilkossága áll. A nyomozás közben megvilágítja a festőművész küzdelmét saját magával, barátságát a népszerű íróval, Zolával, valamint a kor előítéletes és konzervatív szemléletét.

2. Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó? – Könnyed, szórakoztató, ugyanakkor helyenként melankólikus és elgondolkodtató novellakötet, ami a mindennapi élet eseményeit veszi alapul és világít rá olykor lényegtelennek tűnő momentumaira.

1. Debra Dean: Leningrádi Madonnák –  Művészet, szerelem, háború és betegség… mindez egy felejthetetlen történetben ötvözve, mely több idősíkon keresztül mutatja be egy hihetetlenül erős nő életét. A képzelet világa kezdetben menekülőút, majd szörnyű börtön számára, ahol ott vannak az anygyalok, a pompás aktok és a mosolygó Madonnák.

***

BB:
Próbáltam sorrendet felállítani a 2015-ben olvasott könyveim között, de totális káoszba torkollott, így a sorrendtől mindenki tekintsen el, itt az én top 15 tavalyi olvasmányom.

Gillian Flynn: Holtodiglan
Amikor először megláttam a kötetet, már tudtam egyet s mást a filmről, így a történet ismert volt, de arra nem számítottam, hogy ennyire fordulatos és mély történet kerekedik belőle. Emlékszem, hogy alig tudtam letenni a könyvet.

 Giovanna Fletcher: You’re the One that I Want
Alapvetően nem vagyok az a romantikus könyveket olvasó típus, de Mrs Fletcher mindig is szimpatikus teremtés volt, így tettem egy próbát,és azt kell mondanom, hogy ez volt az egyik legbájosabb könyv, amit valaha olvastam, ráadásul nem olyan kiszámítható a befejezés, mint a műfajban általában.

 Ben Brooks: Grow Up
Már  a Lolitoval megvett kilóra  a fiatal brit író, de ez a kötet talán még annál is jobb. Tipikus mai brit fiatalok mindennapjaival és hihetetlenül furcsa, nyakatekert logikáival ismerkedhetünk meg a könyvben.Néha sírva kacagtam.

 Joe Dunthorne: Submarine
A Richard Ayoade féle filmadaptáció az egyik kedvenc filmem, így nagyon izgatott voltam, amikor végre megkaparintottam ezt a kötetet, és nem csalódtam.

 Neil Gaiman: Sosehol
Imádom Gaiman könyveit, és azt hiszem eddig ez a kedvencem. Minden találkozik benne, amit szeretek, London, mítoszok, és szuper karakterek.

 Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót
Azt hiszem ez nagy sikert aratott a könyves klubunkban is, már nagyon várom, hogy Lee másik könyvét is elolvashassam.

 Thiery Jonquet: Tarantula
Engem ennyire tönkre könyv még sose tett, mint ez. Pedig a közelmúltban olvastam a Leplegyűjtőt is, de az ehhez képest tündérmese volt.

 Rejtő Jenő:
Ide nem is írok címet, mert 2014 végén kaptam rá az íróra és 2015-ben több könyvét is kivégeztem, néhány képregénnyel párhuzamosan. Megunhatatlan.

 N. H. Kleinbaum: Holt költők társasága
Ezt a könyvet legalább harmadjára olvastam el tavaly, és akármilyen korban olvasom, mindig szívenüt a történet.

 Viktor Pelevin: S.N.U.F.F.
Pelevinnek nagyon sajátos stílusa van, az összes könyve valami pszichedelikus utazás, ugyanakkor nagyon intelligens és sokrétegű. Ez éppen egy antiutópia, de akár utópiának is mondhatjuk, nézőpont kérdése.

 Boris Vian: És mindez a nők miatt
Sajnos egy új fordítást olvastam, ami már a Ki érti a csajokat címet viseli, de imádom Vian stílusát, és biztos vagyok benne, hogy a régi fordítás jobb, ez a verzió is tetszett.

 John Steinback: Egerek és emberek
Engem nagyon megfogott ez a könyv is, lehet, hogy több klasszikust kéne olvasnom amerikából.

 Piper Kerman: Orange is the New Black
A történet teljes egészében különbözik a sorozattól, valamelyest a hangvétel is, de ugyanolyan elragadó, és érdekes.

 Lion Feuchtwagner: Rókák a szőlőben
Ez egy az egyben egy történelmi könyv, három kötetes, elég vaskos példány, de nagyon szórakoztató, pláne, ha valakit érdekel a francia történelem.

 Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Vonnegut szerintem tipikusan az az író, hogy vagy bekebelez a birodalmába, vagy nem érted, hogy más mit eszik rajta. Utóbbiakkal nem tudok együtt érezni.

***

NBence

2015 számomra sem – feltétlen – a szórakoztató irodalomról szólt, sokkal inkább a tudományos igényű munkák naphosszat történő olvasásáról. Így eleve kisebb merítési lehetőséggel rendelkeztem a szokásosnál, ez most egy TOP20-as listára volt elegendő.

 20. Jackson Galaxy & Kate Benjamin: Cicásítás – Nem a tipikus bestseller kötetek egyike, bár éppenséggel az is lehetne. Okos és mókás tanácsok az Animal Planet Pokoli macskák című sikersorozatának sztárjaitól. Minden renitens bundás gazdijának lapulnia kell egy ilyen kötetnek a könyvespolcon.

 19. Rick Yancey: Az ötödik hullám – A megfilmesítés apropóján érdeklődve olvastam, és összességében nem jártam rosszul ezzel a kötettel, még akkor sem, ha alapvetően nem én számítok a fő célcsoportnak. Az én ízlésemnek néhol kicsit butácska, de mint tiniknek szóló apokaliptikus sci-fi, bőven helye van a listán.

 18. Kim S. Robinson: Aurora – Talán nem túl nagy spoilerezés ha elárulom, nem ez az egyetlen Robinson könyv a listán. Az Aurora is úgy került a látóterembe, hogy hosszú évek várakozása után végre sikerült elolvasnom a szerző egy korábbi könyvét. Mindkettő tetszett, és talán az Aurora a jobban megírt könyv a maga részletgazdagságával, fordulataival és elgondolkodtató ötleteivel, de Robinson stílusa már itt nem üt akkorát. Ha azonban első könyvünk tőle, akkor pazar munkában lelhetjük örömünket az Aurorával.

 17. Michael Punke: The Revenant – Punke által feldolgozott klasszikus történet Hugh Glass megdöbbentő túléléséről és küzdelméről. A várva várt filmes adaptáció előtt gyorsan átviharzottam ezen a köteten is, és így utólag azt kell mondjam, könyvként sokkal jobban tetszett maga a történet. A film lenyűgözően szép lett, de sajnos pont a lényeg sikkadt el belőle.

 16. Jo Nesbø: Vér a havon – Nesbø Harry Hole története után nem evezett teljesen más vizekre, de a fókuszt áthelyezte a lövészárok túloldalára. Rendőrök és nyomozók helyett immár az alvilág legsötétebb üzleteivel foglalkozik. Olav, a bérgyilkos szemüvegén keresztül láthatjuk a metszően éles skandináv társadalomkritikát.

 15. Kim S. Robinson: 2312 – Kim Stanley Robinson fantasztikusan részlet gazdag jövővíziója, egy Hugo-díjas regényben. Sajnos a regény cselekménye és annak összeszedettsége látja kárát a remek környezetleírásoknak és okos gondolatoknak, viszont mivel az Aurora előtt olvastam, egyértelműen beelőzi azt.

 14. Jo Nesbø: Fehér éjszaka – A Vér a havon folytatásaként is felfogható Fehér éjszakával Nesbø már inkább távolodik az eredeti Harry Hole mondavilágtól. Ha fentebb azt írtam, a Vér a havon még igazi skandináv krimi, úgy a Fehér éjszaka is az, de korántsem tipikus Nesbø. Érdekes ugyanakkor, hogy ilyesmit is tud. Talán filmként is viszontlátjuk egyszer ezt a történetet. Tipikus havas szombat délutáni olvasmány.

 13. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby – A könyvklubunk kedvéért ismét kezembe vett történet sokadszori újraolvasásra sem vesztett semmit ragyogásából. Bár nagyon kedveltem, elsősorban a korszak egyedi hangulata okán, de mivel már többször is olvastam, nem kerülhet előrébb a rangsorban.

 12. Michel Houellebecq: Behódolás – Drámai és szatirikus regény, talán az év nemzetközi könyvszenzációja. A történet szerint Franciaországban egy iszlám politikai párt kerül hatalomra, amely lassan a maga képére formálja az államot, annak berendezkedését és az élet minden területét. Egy teljesen kiégett, baloldali francia értelmiségi révén lehetünk „szemtanúi” az eseményeknek. A fásultság és a nemtörődömség regénye ez, amelyen annyira nem tudunk őszintén szórakozni.

 11. Orson Scott Card: Az elme gyermekei – Az Unio Mystica kiadó valódi kincsesbányára lelt Scott Card munkáival, persze ezzel még semmi meglepőt nem mondtam. Üzleti érdek ide vagy oda, az egyszeri magyar sci-fi rajongó és az átlag olvasó egyaránt rendkívül hálás lehet nekik azért, hogy végre valaki felkarolta ezt a szériát, és egyben kiváló fordítással jelenteti meg. Az Ender-saga három korábbi kötete után a negyedik már egy látszólag könnyedebb, kisebb terjedelmű munka, de a látszat csalóka. Talán ez a rész rendelkezik a legkomolyabb gondolatvilággal, ugyanakkor el kell ismerni, Scott itt már túlságosan is elszakadt az átlagolvasó által igényelt mondanivalótól.

 10. Paula Hawkins: Lány a vonaton – Elképesztő sikertörténet az, amelyet magáénak tudhat a Zimbabwében született, brit íróhölgy a debütáló regényével. Egyszerre több országban is vezette az eladásokat, és természetesen a New York Times bestsellerei között is ott volt tavaly. Kétkedve vettem a kezembe, mert ritkán tetszenek az agyon hypolt kötetek, de ez a könyv legalább olyan jó volt, mint – csak, hogy a műfajon belül maradjunk – a Gone Girl. Fordulatos, izgalmas, amilyennek egy pszicho thrillernek lennie kell, nem egy szép történet, de annál magával ragadóbb.

 9. Chris Kyle – Scott McEwen – Jim DeFelice: Amerikai mesterlövész – Megosztó, de ettől még brutálisan őszinte, hiteles és magával ragadó, harctéri visszaemlékezésekre építő önéletrajz az amerikai történelem legsikeresebb mesterlövészéről. Novellákat megszégyenítő hosszúságban írtam korábban a regényről és a filmről, ezért most legyen elég ennyi is róla.

 8. James S. A. Corey: A leviatán ébredése – A készülő Térség filmsorozat kapcsán került a kezembe a kötet, és ha már ott volt, egy élvezetes olvasmányélménnyel ajándékozott meg. A távoli jövőben a Föld, a Mars és a külsőbb bolygókat tömörítő Öv konfliktusáról. Egyszerre viseli magán a katonai és a tudomány sci-fi jelentette zsánerjegyeket, és mindamellett egy izgalmas nyomozás krónikája is, amely néha horrorba is áthajlik.

 7. Milan Kundera: The Unbearable Lightness of Being – A klasszikus Csehszlovákiában játszódó történet az (akkori) élet minden fontos mozzanatáról. Filózófia, történelem, politika, szerelem és persze 1968. Abszolút klasszikus darab, magyarul és angolul olvasva egyaránt; többet tényleg felesleges róla írni, ezt a könyvet el kell olvasni.

6. Robert Kagan: Made in America – Avagy kitart-e az amerikai világrend? – Ez az eredetileg 2012-ben megjelent könyv abszolút szenzációnak számított a maga idejében, de a friss magyar fordítás révén azt hiszem ismételten foglalkoznunk kell vele. Robert Kagan amerikai történész, író és külpolitikai tanácsadó könyve nem csupán érvrendszere és okfejtései miatt lehet érdekes, hanem azért is, mert szembemegy a hanyatló Nyugat narratívájának. Egyetlen hibája a terjedelme, szívesen olvastam volna sokkal de sokkal tovább is!

 5. Henry Kissinger: Világrend – A hatodik helyezettel együtt Kissinger új könyve is kis meglepetésnek tűnhet egy ilyen listán, de még a szórakoztató irodalommal összevetve is bőven megérdemli az előkelő helyezést és a rivaldafényt. Ha az ember a munkájából adódóan ilyen köteteket vesz időről-időre a kezébe, azt hiszem vétek lenne nem beszélni a 20. századi amerikai külpolitika egyik legnagyobb kaliberű policy makerének legújabb könyvéről. Persze Kissingernek nincs különösebb szüksége a méltatásra, minden könyve aranyat ér! Laikusként, a téma iránt érdeklődőként vagy akár hivatásából fakadóan ezzel foglalkozó olvasóként is kiváló útmutatóul szolgálhat.

4. Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink – Az újságíróként pályáját kezdő fehérorosz írónő, 2015-ben az irodalomban is felért a csúcsra, hiszen elnyerte a Nobel-díjat. Korábbi történeteihez hasonlóan az emberi sorsokra fókuszáló legújabb művében az a leginkább elborzasztó, hogy történetei valós eseményeken nyugszanak, amelyek megtörténtek egyes emberekkel. Kötelező olvasmány, nem csak a történelem iránt érdeklődőknek.

 3. Andy Weir: A marsi – Elcsépelt közhely, de ez a regény egyszerűen beszippant és nem ereszt. Tehetetlenül forgolódsz az ágyban, és inkább újra a kezedbe veszed, mert tudni akarod mi történt a vörös bolygó Robinson Crusoe-jával. Ódákat zengtem róla, és a könyvből készült filmről is.

 2. Orson Scott Card: Fajirtás – A második Scott könyv a listán, amelyet még 2014-ben kezdtem el, de végül csak 2015-ben fejeztem be. Ez legkevésbé a kötet hibája, mert valódi mestermunka. Azt nehéz eldönteni, hogy a második vagy a harmadik rész a legjobb könyv a Végjátékkal indult Ender-sorozatból, de kétségtelen, hogy Scott nem csupán a sci-fi műfaj mestere, hanem úgy szimplán elit író.

 1. Mark Twain: Jeanne d’Arc – Azt hiszem bőven meglepetés nálam az első helyezett, több okból is. Egyrészt egy idén 120 éves könyvről beszélünk, melynek terjedelme is bőven meghaladja az általánosan megszokott regény formátumát. Másodsorban Mark Twaintől sem tipikusan ilyen könyveket szoktunk meg. Ugyanakkor kevés olyan könyvet olvastam (vagy hangoskönyvként hallgattam), amely az adott élethelyzetben nagyobb hatást gyakorolt volna rám, mint ez a mű. Twain egy műalkotást teremtett, gyönyörű nyelvezettel, magával ragadó hangulattal, a (francia) történelem egyik legnagyobb és legjelentősebb személyéről, és olyan, manapság keveset hangsúlyozott értékekről, mint a szeretet, a feltétlen odaadás, a hit és az önfeláldozás. Olyannyira megkapó volt ez regény, hogy jó ideig nehéz volt bármi mást olvasnom. Terjedelmes, de egy 900 km-es El Caminóhoz keresve sem találhatunk jobb útitársat!

***

BLACKPHOENIX

25. M.C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Aki a cím alapján Agatha Christie-re asszociál, nem téved nagyot; ez a könyv szintén egy nyomozói vénával megáldott hölgyről szóló sorozat első darabja. Miss Raisin azonban Miss Marple-nál sokkal szórakoztatóbb karakter; jól ismeri az emberi játszmákat, sőt maga is előszeretettel folytatja őket. A nyomozásba is azért fog bele, mert a londoni nyüzsgésből a csendes Cotswoldsba költözve igencsak unja magát. Meg persze természetesen azért, hogy helyreállítsa törékeny renoméját új szomszédai előtt. Egyszerűen lehetetlen nem szeretni őt…

24. Szurovecz Kitti: Smink nélkül

Bizonyára mindenki eltöprengett már rajta, milyenek is lehetnek a körülrajongott sztárok „smink nélkül”, amikor saját otthonukban, szeretteik közé visszahúzódva végre ledobhatják a mosolymaszkot. Szurovecz Kitti első és véleményem szerint legjobb regénye, melynek hangvételében egyszerre lelhető fel a nyílt őszinteség és a rendkívüli empátia, életszagú példákkal illusztrálja az olvasók számára, hogy nem minden arany, ami fénylik.

23. Takami Kósun: Battle Royal

A japán író regényét a modern Legyek uraként is szokás emlegetni, ám a Battle Royal viszont annál sokkal, de sokkal kegyetlenbb. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a disztópikus, egymást legyilkolós „játékok” szociológiája és a benne részt vevők lélektana, ugyanis Takami Kósun mindezt zseniálisan, több szemszögből ábrázolja.

22. George B. Marwell: Világok útvesztője

Krimi és filozófia egészen érdekes és lebilincselő házasításával találkozhatunk a Világok útvesztőjét olvasva.

21. Diana Gabaldon: Outlander

1945-öt írunk. Claire Randall hadiápolónő nem akart mást, mint gyógynövényeket szedni, amikor hirtelen nagyot fordult vele a világ, és 1743-ba repítette őt, a visszajutás pedig meglehetősen problematikus. Ennél szebb és hitelesebb történetet nem is lehetne írni a múlt (vagyis ez esetben jövő) lezárásáról és a továbblépésről, ráadásul az írónő pontosan és korhűen ábrázolja a XVIII. századi Skóciát.

20. Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert

Azok, akik igazán a szívükbe zárták Harry Pottert, nem hagyhatják ki „szülőanyja” mesébe illő történetét sem. Sean Smith igazán alapos munkát végzett; miközben regényét olvassuk, úgy érezzük, mintha mi magunk is ott ülnénk J. K. Rowling mellett nem csak azon a bizonyos sorsfordító vonatúton, hanem élete összes meghatározó állomásán.

19. Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai trilógia

Philip Pullman trilógiája azok közé az ifjúsági könyvek közé tartozik, amelyeket különböző életkorokban kötelező újra és újra végigolvasni. A kalandos, fordulatos regények minden bizonnyal elnyerik a fiatalok tetszését, de a filozófia és a szépirodalom kedvelői számára is maradandó élményt nyújthatnak.

18. Elisabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek

Ha láttad a filmet, és azt hinnéd, nem lehet fokozni az élményt, mindenképpen el kell olvasnod a könyvet! Az írónő kendőzetlenül és őszintén írja le utazását, mely nem „csupán” Itálián, Indián és Indonézián vezet végig, hanem a Poklon, a Purgatóriumon és a Mennyországon is.

17. Nathaniel Hawthorne: A skarlát betű

A XIX. század „lázadója” talán az elsők közé tartozik, aki el mer töprengeni azon, mi játszódhat le egy házasságtörő nő lelkében.

16. Csákvári Eszter: Ébredjetek anyukák!

Mi a teendő, amikor az orvostudomány csődöt mond? Csákvári Eszter, az Új Germán Medicína szakértője saját családjának történetén keresztül szemlélteti a testi betegségek lelki okait. A pszichés gyökerű Értelmes Biológiai Különprogramok kibogozása közben hamar ráeszmélhetünk, mennyire intelligens is a szervezetünk.

15. Jennifer Donnelly: Északi fény

Szerelem, történelem, dráma és egy 1906-ban megtörtént gyilkosság hátborzongató körülményei fonódnak össze egymással a nagyon is őszinte és életszagú regényben.

14. Stephen King: Az

A bohócok igazi jolly jokert jelentenek a horror műfajában. Stephen King maximálisan kiaknázza a zseniális alapötletet, miközben a szörnyek nélküli világ kegyetlenségét is igen precízen ábrázolja.

13. B. Vayk: A fekete láng ura A Vízgömb

Ványik Beatrix varázslatos népmeseszerű fantasy regénye is kötelező eleme a listának. Reméljük, az Amerikában már második J. K. Rowlingként emlegetett írónő előbb-utóbb itthon is megkapja a méltó elismerést, ahogyan azt is, hogy nemsokára kézbe vehetjük a sorozat második kötetét is.

12. Dan Brown: Inferno

A Da Vinci-kód szerzőjének újabb izgalmas és fordulatos regénye, ahol semmi sem az, aminek látszik, ráadásul a túlnépesedés problematikája is terítékre kerül.

11. Robert Merle: A bálvány

A több nézőpontos elbeszélésnek George R. R. Martin előtt is akadtak jeles képviselői. Merle változatos szereplőgárdája segítségével rendkívül komplex képet ad az olvasónak a 16. századi Itáliáról, és a reneszánsz egyik híres nőalakjának, Vittoria Accoramboninak életéről.

10. Robert Merle: Védett férfiak

Ha már eltöprengtél rajta, milyen lenne egy kifordított világban élni, ahol a női nem az erősebbik, sőt az egyeduralkodó, imádni fogod a Merle fiktív vírusa által megreformált társadalmat.

9. Marina és Szergej Gyacsenko: Alexandra és a teremtés növendékei

Az ukrán szerzőpáros főhősnője, Szaska nagyon gyorsan megtapasztalja, hogy a könyvekben és filmekben olyan gyakran elhangzó mondat, miszerint Kiválasztottnak lenni nehéz, egyáltalán nem üres közhely. Ne dőljetek be a tündért ábrázoló borítónak és a felnőtteknek írt Harry Potter- történetet ígérő fülszövegnek! Egy hihetetlen módon elborult és a realitás biztonságos talajától teljes mértékben elrugaszkodott fantasyt fogtok kapni. Éppen emiatt éri meg elolvasni.

8. Stephen King: A Setét Torony „septológia”

A rettegés mestere ezzel a könyvsorozatával bebizonyította, hogy nem csupán a horrorhoz, de a sci-fi és fantasy műfajához is nagyszerűen ért. Roland nevű, western hőshöz hasonlatos főszereplője és barátai kalandjaik során persze rengeteg ocsmány és kegyetlen teremtménnyel (nem mindegyik ember) találkoznak, ám az út végén mégis ott várja őket az a bizonyos rózsa…

7. Stephen King: Állattemető

Ha gyermekkorodban azt kívántad, bárcsak feltámadna elhunyt kis kedvenced, gyorsan gondold át újra! Stephen King mesteri horrorja rendkívül részletesen írja le a rémálmot, amely arra az emberre zúdul, aki elkezdi élet-halál urának képzelni magát.

6. Kiera Cass: Párválasztó-trilógia

Valamikor a távoli jövőben Illéa vezetői rendkívül sajátos módon, valóságshow-elemekkel gazdagítva értelmezik újra a kényszerházasság fogalmát. Újabb tini-disztópia- szerű könyv, ahol azonban főhősnőnknek, America Singernek nem íjra vagy pisztolyra, sokkal inkább diplomáciai érzékére, nőiességére és természetességére van szüksége céljai eléréséhez.

5. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

A szépirodalom újabb letehetetlen darabja, amely rendkívüli precizitással boncolgatja az emberek közötti kölcsönös elfogadás illetve az arra való képtelenség kérdését.

4. Laura Ziepe: Essex Girls

Ziepe könyve magyar nyelven nem kapható, de azoknak, akik angol nyelvvizsgára készülve egy kis kikapcsolódásra vágynak, csak ajánlani tudom. Aranyos, szórakoztató történet három barátnőről, akik úgy döntenek, kirúgnak a hámból, és a nyarat Marbellán törtik.

3. Zana Muhsen: Csak még egyszer lássam az anyámat

Az angol írónő saját, rendkívül megrázó történetét tárja az olvasók elé, arról, hogyan adta el őt jemeni származású apja, és hogyan élte túl a kizárólagosan férfijogú társadalom rabságában elszenvedett éveket.

2. J. K. Rowling: Átmeneti üresedés

Megtévesztően muglis című, ám letehetetlen könyv, amelyben Rowlingnak egy az eddig megszokottól teljesen eltérő oldalát láthatjuk kibontakozni.

1. Mihail Afanaszjevics Bulgakov: A Mester és Margarita

Az orosz író, aki saját maga is jó eséllyel pályázhat a főszereplőjének adott Mester névre, valódi klasszikust alkotott meg. A Mester és Margarita című mű elemi erővel söpri el a megkövesedett normarendszerre épülő világot, a jó és rossz sablonos fogalmát pedig fenekestül forgatja fel.

Ez is tetszeni fog...