Középfölde felfedezése, avagy hogyan olvassunk Tolkient? - Corn & Soda

Középfölde felfedezése, avagy hogyan olvassunk Tolkient?

Szereted A Gyűrűk Ura világát, de nem tudod, melyik könyvvel folytasd Középfölde felfedezését? A könyvesboltok polcai valósággal roskadoznak a Tolkien-kötetek alatt, de nem tudsz közülük választani? Tudni szeretnéd, hogy az időrend és történetvezetés szempontjából melyik könyv követi a másikat? Középfölde felfedezése című cikksorozatunk minden kérdésedre választ ad!

Ha magadra ismertél a fenti sorokat olvasva, nem vagy egyedül – néhány éve én is pontosan így jártam. A Gyűrűk Ura óriási hatással volt rám, azonban nem tudtam, melyik kötettel folytassam irodalmi barangolásom Középföldén. Hosszas kutatómunka és néhány melléfogás árán tudtam csak eligazodni a gigászi Tolkien-legendáriumban, ezért elhatároztam, hogy röviden összefoglalom tapasztalataimat és élményeimet.

A következő hetekben egy folytatásos cikksorozatban fogom bemutatni J. R. R. Tolkien magyarul megjelent műveit, abban a sorrendben, amelyet ha követni fogsz, garantáltan érthető és maximálisan élvezhető lesz a tolkieni mítosz összes korszaka és történetszála. (Mindenekelőtt a Középfölde világában játszódó történetekre szorítkozom, ezt követően térhetünk rá a professzor egyéb műveire.)

A cikksorozatnak különleges időszerűséget ad, hogy hosszas késlekedés után végre megjelent a Középfölde Históriája-sorozat negyedik kötete, a Középfölde formálása, amelyet kalandozásunk során ugyancsak érinteni fogunk!

J. R. R. Tolkien: Középfölde formálása. Forrás: Helikon Kiadó.

Készítettem továbbá egy rövid és átlátható, képes kronológiát, amelyen elhelyeztem a tolkieni mítosz magyarul megjelent összes kötetét – reményeim szerint ez további támaszt nyújthat a Tolkien-irodalomban való eligazodáshoz. A teljes olvasási sorrendet és a képes kronológiát a cikksorozat utolsó részében olvashatjátok!

Előre figyelmeztetek azonban mindenkit, aki velem fog tartani Középfölde felfedezésében: veszélyes dolog kilépni az ajtón! Zsákos Bilbó szavaival élve ugyanis „Indul a küszöbről az Út: ha nem vigyázok, elszelel; felkötöm én is a sarút, gyerünk utána, menni kell…”

Ezúton köszönöm Füzessy Tamásnak, a Magyar Tolkien Társaság társelnökének segítségét és észrevételeit.

A Középfölde felfedezése-cikksorozat eddig megjelent részei:

Középfölde felfedezése, avagy hogyan olvassunk Tolkient?
Középfölde felfedezése #1 – A Gyűrűk Ura
Középfölde felfedezése #2 – A szilmarilok
Középfölde felfedezése #3 – Az atlasz
Középfölde felfedezése #4 – A hobbit
Középfölde felfedezése #5 – Húrin gyermekei
Középfölde felfedezése #6 – Befejezetlen regék
Középfölde felfedezése #7 – Beren és Lúthien
Középfölde felfedezése #8 – Gondolin bukása
Középfölde felfedezése #9 – Bombadil Toma kalandjai
Középfölde felfedezése #10 – Elveszett mesék könyve
Középfölde felfedezése #11 – Beleriand dalai
Középfölde felfedezése #12 – Középfölde formálása

Még soha nem volt ilyen bájos A hobbit! – interjú Jemima Catlinnel, Tolkien legifjabb illusztrátorával!

Ez is tetszeni fog...